10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanca Alina Duţă este vicecampioană europeană

Craioveanca Alina Duţă este vicecampioană europeană

Culturista de la Gladiator Gym – Armata Craiova a ocupat locul doi în concursul junioarelor. Pe podium au urcat doar sportive din România.  

Culturista Alina Duţă (22 de ani), de la clubul Gladiator Gym – Armata Craiova, a obţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, cea mai importantă performanţă a sa, titlul de vicecampioană europeană la junioare, competiţia fiind găzduită de oraşul Baia Mare. Podiumul la junioare a fost ocupat în totalitate de sportive din România, aceleaşi care câştigaseră medalii la Campionatul Naţional, de la începutul acestei luni.
Alina Duţă, care se pregăteşte sub îndrumarea multiplului campion Costel Torcea, a fost depăşită la Europene doar de Liana Pall (CSS Şoimii Sibiu), locul trei la naţionale, dar şi-a luat revanşa în faţa Dianei Vrabie (CS Gym Ovidiu Baia Mare), sportivă care la Campionatul Naţional cucerise medalia de aur. „Acum s-a văzut că, la Campionatul Naţional, Alina a pierdut pe nedrept medalia de aur. A fost o „lucrătură“ a unor clanuri, care şi-au scos sportivii în faţă. Dacă era vorba de categoria Masters, nu ne-ar fi deranjat aşa mult, pentru că noi trecem mai uşor peste aceste lucruri, dar juniorilor, care sunt dornici de afirmare, le tai tot elanul cu astfel de nedreptăţi“, a spus ieri maestrul Costel Torcea.
Bucuroasă că a devenit vicecampioană europeană, Alina Duţă a uitat de amărăciunea provocată de arbitri la Campionatul Naţional: „Este o mare performanţă pentru mine locul doi la aceste europene, dar pot spune că am fost într-o formă mai bună la naţionale. Am muncit mult pentru această medalie şi sunt bucuroasă. Pentru cele două-trei minute de glorie, când primeşti medalia, merită să practici acest sport“.

Studentă eminentă, la două facultăţi

Trebuie menţionat că Alina Duţă este studentă la două facultăţi, Drept şi Relaţii Internaţionale, şi, conform spuselor antrenorului său, are note foarte bune la examene. „Medalia de argint este o realizare extraordinară pentru Alina, o fată care merge la două facultăţi şi are doar o notă de nouă la examene, în rest numai zece. Şi-a depăşit limitele. Imediat ce a venit de la concurs, a mers la facultate să-şi dea examenele“.
Cu toate acestea, Alina resimte lipsa banilor. Pentru medalia europeană a primit, deocamdată, doar felicitări. „În prezent este greu să vorbim despre o premiere pentru Alina. Şi în ceea ce priveşte performanţa, situaţia este delicată. Nu putem merge mai sus din cauza lipsei condiţiilor de pregătire. Şi nu mă refer la aparatură sau sală, deoarece avem. Este vorba despre alte lucruri necesare pregătirii, pe care, dacă le ai, poţi depăşi această barieră dintre performanţe naţionale şi internaţionale“, a spus Torcea.

Torcea a ratat finala

Şi Costel Torcea a luat startul la Campionatul European, la categoria Masters, 80 de kilograme (40-49 de ani), dar a avut parte de o concurenţă acerbă şi nu s-a calificat în finală. „Nu sunt supărat, îmi cunosc limitele. M-am prezentat într-o formă de care nu am fost dezamăgit“, a spus cu modestie maestrul Torcea, care la 44 de ani va încerca să mai aducă pentru clubul Gladiator Gym – Armata o medalie de la Naţionalele de seniori. Campionatul European a adunat la start un număr record de sportivi, 145 (71 la juniori, 74 masters). Numărul participanţilor l-a depăşit pe cel din 2003, de la Brno (Cehia), unde au luat parte 130 de culturişti. România, Cehia, Italia, Slovacia şi Ungaria au fost ţările cele mai bine reprezentate la eveniment. Ţara noastră s-a înscris cu 39 de sportivi, dintre care 22 s-au calificat în finale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII