24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNu mai merge la Europene

Nu mai merge la Europene

Judoka Raluca Dumitraşcu a fost trimisă acasă de antrenorii de la lotul naţional pe motiv că are cu trei kilograme şi jumătate mai mult şi nu poate intra în categorie până la ora cântarului oficial.

Noua generaţie a judoului feminin din România se pregăteşte intens la Cluj pentru primele examene internaţionale importante din acest an, Campionatele Europene de cadete (Under 17), programate pe 27 şi 28 iunie la Koper (Slovenia), şi FOTE, întrecerea olimpică a juniorilor mici, competiţie programată în perioada 18-24 iulie la Tampere (Finlanda).
Din lotul de cadete făcea parte, până în urmă cu două zile, şi craioveanca Raluca Dumitraşcu.
Medaliată cu aur, anul acesta, atât la Campionatul Naţional, cât şi la Campionatul Balcanic, la categoria 48 de kilograme, sportiva legitimată la CSM-LPS „Petrache Trişcu“ Craiova – Steaua Bucureşti era cotată cu şanse mari la o medalie europeană de antrenorii de la lotul naţional.
Numai că, după antrenamentul de luni dimineaţă, Raluca a fost anunţată de antrenori că nu face parte din lotul care va pleca la Campionatul European, deoarece avea cu 3,5 kilograme mai mult decât categoria la care trebuia să participe, 44 de kilograme.

„Trebuia să aibă mai multă grijă de ea“

Deşi a recunoscut că Dumitraşcu este cea mai valoroasă sportivă a noii generaţii, Florin Lascău, secretarul general al Federaţiei Române de Judo, a declarat că nu putea deplasa sportiva la concurs cu atâtea kilograme în plus: „Nu puteam să risc să duc la competiţie o sportivă care are cu 3,5 kilograme mai mult decât categoria cu câteva zile înainte. Nu vreau să avem surprize. Ar însemna să nu fim profesionişti“. Oficialul FR de Judo consideră că sportiva ar fi trebuit să aibă mai multă grijă şi că antrenorii de la lot nu puteau face prea multe: „Antrenorii de la lot nu trebuie să stea pe lângă fiecare dintre cei 16-17 sportivi. Toţi suntem vinovaţi mai mult sau mai puţin. Eu, antrenorul de la club, care nu a spus nimic despre faptul că sportiva nu poate să «facă» această categorie, şi oarecum antrenorii de la lot“. Lascău a precizat că sâmbătă sportiva din Bănie cântărea 45,5 kilograme, iar surplusul de 1,5 kilograme nu reprezenta o problemă cu o săptămână înainte de competiţie.
Mihai Voinea, antrenorul de la club al sportivei, a preferat să ia toată vina asupra lui: „Mă consider vinovat pentru că nu am fost la Cluj la lot să-i fiu Ralucăi masor, nutriţionist şi sparing-partener. Aşa poate «făcea» categoria. Copilul nu este vinovat. Aştept sancţiuni din partea federaţiei şi a clubului“.
Chiar dacă principalul motiv al absenţei Ralucăi Dumitraşcu de la Europenele de cadeţi este surplusul de kilograme, este de neînţeles cum antrenorii coordonatori de la lotul naţional nu au avut mai mare grijă de o sportivă care ar fi putut îndeplini obiectivul României la această competiţie, cucerirea unei medalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS