15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUEFA este cu ochii pe România

UEFA este cu ochii pe România

UEFA a găsit nereguli de licenţiere a cluburilor din Liga I participante în cupele europene 2008/2009, iar preşedintele Direcţiei de Licenţiere din FRF, Viorel Duru, a afirmat că este posibil ca echipele româneşti calificate pentru ediţia 2009/2010 să fie excluse din competiţii.

Într-un raport al inspectorului disciplinar UEFA Kemal Kapulluoglu (Turcia), trimis Comisiei de Disciplină UEFA, se arătă că pe 11 martie 2009 s-a întocmit un audit, respectiv o analiză a dosarelor de licenţiere pe care echipele participante din România în sezonul trecut al cupelor europene (2008/2009) le-au prezentat la FRF: CFR Cluj, Dinamo, FC Timişoara, Rapid, Steaua, Unirea Urziceni. Inspectorul disciplinar UEFA a concluzionat că FRF nu a implementat Regulamentul UEFA de licenţiere a cluburilor în ceea ce priveşte criteriile financiare, cu subdiviziunile: situaţii financiare, lipsa angajamentelor financiare neachitate, declaraţii scrise şi bugete pentru cluburile sus-menţionate, de fapt, o lipsă gravă de control din partea FRF, care a acordat licenţa unor cluburi care nu au îndeplinit criteriile financiare minime impuse de UEFA, în condiţiile în care respectivele cluburi primesc sume de bani (programul Hat Trick) pentru ca acestea să poată beneficia de un sistem de licenţiere credibil sub jurisdicţie română.
Kapulluoglu a făcut o propunere către Comisia de Disciplină a UEFA pentru ca Federaţia Română de Fotbal să fie amendată cu 200.000 de euro, pentru că licenţele nu au fost acordate în conformitate cu regulamentele în vigoare, principalele probleme fiind cele de ordin financiar.

Duru: Echipele româneşti din cupele europene riscă excluderea din competiţii din cauza licenţierilor

În urma raportului UEFA s-a constatat că Dinamo a fost clubul cu cele mai mari probleme de ordin financiar, fiind menţionat în toate cele cinci puncte care nu au fost respectate de cluburile din România. FC Timişoara nu a îndeplinit patru dintre criterii, în timp ce Rapid a avut lacune în trei puncte. Unirea Urziceni a avut probleme legate de unele datorii către angajaţi şi stat, în timp ce Steaua nu a prezentat o situaţie financiară anuală completă şi satisfăcătoare. Cele mai mici probleme le-au avut cei de la CFR Cluj, ei prezentând un buget previzionar, care nu era bazat pe factori reali, dar în cazul lor eroarea nu este foarte gravă.
Directorul Direcţiei de Licenţe şi Afiliere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, conform NewsIn, că problemele cu acordarea licenţelor sunt extrem de grave, iar UEFA ar putea sancţiona echipele româneşti cu excluderea din competiţiile europene. „După inspecţia pe care a făcut-o UEFA, s-a făcut o propunere ca FRF să fie amendată cu 200.000 de euro, dar decizia nu este încă luată. Propunerea reprezentantului UEFA urmează să fie analizată în Comisia de Disciplină de pe 22 sau 23 iunie, care, cel mai probabil, va decide să amendeze FRF“, a spus oficialul federaţiei.

„Cazul licenţierii
Craiovei este analizat
de administraţia UEFA“

Viorel Duru a menţionat că în acest sezon a apărut şi cazul Universităţii Craiova, care a avut probleme cu acordarea licenţei, iar în cazul în care FRF va fi penalizată, pentru că va fi recidivistă, sancţiunile ar putea merge mult mai departe: „În afară de neregulile de anul trecut, în acest sezon a apărut problema Universitării Craiova, care acum este analizată de administraţia UEFA. În cazul în care FRF va fi sancţionată şi pentru acest caz, forul european poate merge până la excluderea oltenilor din cupele europene sau chiar excluderea tuturor echipelor româneşti din competiţiile europene. Asta se poate întâmpla pentru că FRF este responsabilă pentru toate cluburile, iar dacă permite unuia să îşi ia licenţa cum nu trebuie, este pasibilă de o pedeapsă gravă“.
Duru consideră că singurii vinovaţi pentru această situaţie sunt reprezentanţii cluburilor, care încearcă să obţină licenţa, dar fără să aibă un dosar complet, fără cusur: „Lucrurile astea se întâmplă pentru că un club sau altul consideră că este mai bine să nu îndeplinească toate criteriile de licenţiere. Vorbim aici, mai ales, de criteriul financiar, pentru că de acolo pleacă toate problemele. Dacă nu ai lichidităţi, nu poţi să îţi plăteşti datoriile şi nici nu poţi să mai faci alte investiţii pentru a îndeplini celelalte condiţii de licenţiere“.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a precizat că a solicitat ca procesul de licenţiere în campionatul intern să fie făcut de UEFA în următorii trei ani.
În acest sezon, în cupele europene s-au calificat formaţiile Unirea Urziceni, FC Timişoara (ambele în Liga Campionilor), Dinamo, CFR Cluj, FC Vaslui şi Steaua (toate în Liga Europa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII