6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGabi Szabo, doctor în sport

Gabi Szabo, doctor în sport

Campioana olimpică şi mondială Gabriela Szabo, actuala vicepreşedintă a Federaţiei Române de Atletism, a devenit doctor în educaţie fizică şi sport, obţinând calificativul „foarte bine“ pentru teza de doctorat cu titlul „Contribuţii la studiul cauzelor şi efectelor anduranţei în alergările de semifond şi fond în atletism“ şi susţinută public în Amfiteatrul ANEFS Bucureşti. „Înainte de a începe susţinerea tezei de doctorat, am avut emoţii mult mai mari decât cele din marile curse atletice din cariera mea. Sunt fericită că totul s-a terminat cu bine. Mi-am dorit foarte mult ca activitatea mea de pe pistă să fie transpusă pe hârtie, pentru ca şi generaţiile viitoare de atleţi şi formatori să vadă ce înseamnă să faci performanţă“, a afirmat Gabi Szabo, care l-a avut conducător ştiinţific al lucrării pe profesorul universitar doctor Adrian Gagea.
Fosta atletă a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar cursurile de master le-a urmat la ANEFS şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Lucrarea de doctorat a marii campioane a fost analizată de o comisie alcătuită din Corina Tifrea, prorectorul ANEFS, şi de profesorii universitari doctori Ştefan Tudos, Ioan Lador şi Teodor Uscatu.
A avut mulţi susţinători

La prezentarea lucrării de doctorat au asistat circa o sută de persoane, printre care Zsolt Gyongyossy, soţul şi fostul antrenor al Gabrielei Szabo, Octavian Bellu, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, fosta atletă Iolanda Balaş, preşedinta Fundaţiei Române de Atletism, Nicolae Mărăşescu, fost secretar general al FRA, antrenorul federal Dan Serafim, Elisabeta Lipă, preşedinta FR de Canotaj, fosta campioană olimpică la scrimă Laura Badea, fosta gimnastă Andreea Răducanu, fosta jucătoare de tenis de masă Otilia Bădescu.
Gabriela Szabo (34 de ani), care anul acesta a fost aleasă în funcţia de vicepreşedintă a FRA, a cucerit titlul de campioană olimpică la Sydney 2000 în proba de 5.000 de metri. La JO de la Atlanta din 1996 a cucerit medalia de bronz la 1.500 de metri, la JO de la Atena din 2003, medalia de argint în aceeaşi probă. Ea deţine trei titluri de campioană mondială în aer liber, la Atena, Sevilla şi Edmonton, patru titluri de campioană mondială în sală şi două de campioană europeană. În 1999, Gabi Szabo a câştigat jack-pot-ul circuitului Golden League, pe care l-a împărţit cu atletul danez Wilson Kipketer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS