8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportŞtiinţa a jucat 14 ediţii în Cupa UEFA

Ştiinţa a jucat 14 ediţii în Cupa UEFA


Oltenii au debutat în cupele europene în 1970, iar ultimul meci jucat de Ştiinţa în Cupa UEFA a fost în anul 2000.

Cupa UEFA, actuala Europa League, s-a numit iniţial Cupa Oraşelor Târguri (până în1963), Cupa Europeană a Târgurilor (1963-1971), perioadă în care Universitatea Craiova, conform anuarului FRF,  a debutat în cupele europene. Primul meci al oltenilor în Cupa Europeană a Târgurilor s-a desfăşurat în ediţia 1970-1971, pe 16 septembrie 1970: Universitatea – Pecsi Dozsa 2-1 (0-0). Au marcat: Ţarălungă (‘68), Strîmbeanu (80), Mate (‘67). Universitatea: Pilcă – Niculescu, Deselnicu, Mincă, Velea – Strîmbeanu, N. Ivan – Niţă (‘46, Martinovici), D. Neagu, Oblemenco, Ţarălungă. Antrenori: Ştefan Coidum, Gh. Nuţescu. Astfel, primul marcator al Ştiinţei în cupele europene a fost Teodor Ţarălungă. În meciul retur, echipa maghiară a câştigat cu 3-0, calificându-se în turul doi al competiţiei.  Din ediţia 1971-1972, competiţia s-a numit Cupa UEFA, întrecere la care Universitatea a participat la 13 ediţii. Cea mai longevivă şi performantă ediţie pentru Universitatea a fost cea din 1982/1983, când oltenii au ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, fiind eliminaţi de Benfica.

Universitatea a fost deschizătoare de drumuri în cupele
europene

A fost prima performanţă notabilă a fotbalului românesc de club în întrecerile continentale. Printre învinsele Universităţii (antrenori: Constantin Oţet şi Nicolae Ivan) din acea ediţie fastă se numără Fiorentina, Girondins Bordeaux şi FC Kaiserslautern, formaţii cotate cu prima şansă înaintea confruntărilor directe, plus Shamrock
Rovers. În semifinale, după un 0-0 obţinut de olteni pe „Da Luz“ din Lisabona, returul de pe fostul „Central“ s-a terminat la egalitate, 1-1. Lusitanii, pregătiţi de antrenorul Sven Goran Eriksson, s-au calificat însă în finala Cupei UEFA 1983 datorită golului marcat în deplasare. Cu o ediţie înainte, Universitatea (antrenor Ion Oblemenco) reuşise altă performanţă pentru echipele de club din România, calificarea în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (1981/1982).

FRF a „lucrat“ Craiova

În ediţia următoare a Cupei UEFA, 1983/1984, Craiova a fost eliminată chiar din primul tur de echipa fraţilor Vujovici, Hajduk Split. De subliniat însă faptul că Federaţia Română de Fotbal a „lucrat“ Craiova, ca să zicem aşa. Ce s-a întâmplat în vara anului 1983? Universitatea a câştigat Cupa României şi ar fi trebuit să joace în Cupa Cupelor, dar FRF a programat finala (pe 6 iulie) neţinând cont de data-limită (30 iunie) pentru înscrierea echipelor în competiţiile continentale. În aceste condiţii, UEFA nu a acceptat înscrierea Universităţii în Cupa Cupelor, unde ar fi avut un „culoar“ favorabil, situaţie în care Craiova a fost înscrisă în Cupa UEFA datorită poziţiei oltenilor din clasament (locul II). Ultimul meci al Ştiinţei în Cupa UEFA a fost în ediţia 2000/2001, oltenii fiind eliminaţi din primul tur de o echipă necunoscută, Pobeda Prilep (Macedonia). În tur, la Craiova, Universitatea n-a reuşit să câştige (1-1), la capătul unui meci anost: Papură a deschis scorul în minutul 31, iar Zdraveski a egalat în ultimul minut al partidei! La Prilep, Craiova tandemului Gigi Neţoiu (acţionar principal) – Florin Marin (antrenor principal) a cedat, 0-1, în faţa Pobedei, oltenii suferind cea mai ruşinoasă eliminare din Cupa UEFA. Universitatea: Bogdan – Stoican (‘53, Pitu), Baldovin, Fl. Bătrânu, I. Dragomir – C. Dobre, Papură (‘2, Domocoş), Danciu, Mitu – A. Călin (‘60, Negru), Claudiu Niculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS