15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMitică Marcu: Ştiinţa m-a consacrat în fotbalul mare

Mitică Marcu: Ştiinţa m-a consacrat în fotbalul mare

Fostul mare component al „campioanei unei mari iubiri", ajuns astăzi la borna 59, spune că perioada în care a activat la Universitatea, cu care a câştigat două titluri naţionale şi două cupe ale României, este cea mai bună din cariera sa.

Dumitru (Mitică) Marcu, născut pe 9 aprilie 1950 în Drăghiceni (judeţul Olt), a început să joace fotbal la echipa Fabricii de Confecţii (FC) Caracal în 1967. S-a făcut remarcat pentru calităţile sale deosebite de extremă stânga (viteză, dribling) şi a fost transferat, în 1970, la Steaua. A debutat în Divizia A într-un meci Progresul – Steaua 1-1, 28 noiembrie 1970. Cu Steaua a câştigat Cupa României în 1971. După 15 meciuri jucate la Steaua (1970/1971 şi turul 1971/1972), odată cu încheierea stagiului militar, Marcu s-a transferat la Ştiinţa şi a debutat într-un meci al oltenilor împotriva fostei lui echipe, 2-1 cu Steaua, 12 martie 1972.

„Am debutat la Steaua, dar la Craiova m-am consacrat"

 

„Adevărata afirmare şi consacrare în fotbal am cunoscut-o la Ştiinţa. Am îmbrăcat două tricouri de campion, primul din istorie, cel din 1974, şi al doilea titlu, cel din 1980. În palmaresul meu alb-albastru mai sunt şi alte două trofee, respectiv câştigarea Cupei României din 1977 (prima cupă din istoria Ştiinţei) şi Cupa din 1978. Pe lângă participarea în cupele europene, la Craiova fiind, am debutat şi în echipa naţională olimpică, apoi în naţionala mare. Craiova mi-a dat totul în fotbal, cum se spune. Fără modestie, dar şi eu am dat totul pentru culorile alb-albastre", a mai spus cel care era poreclit de suporteri „Motoreta Mobra". În 1975, Oblemenco a declarat următoarele despre Marcu: „Are nişte calităţi de pursânge care apar – pe postul lui – o dată la zece ani. Băiat foarte bun, uneori copilăros, ne este drag tuturor".

Conform anuarului FRF, debutul lui Marcu în echipa naţională a fost pe 23 aprilie 1972, într-un amical România – Peru 2-2, meci în care a marcat golul doi al tricolorilor. Era selecţionata olimpică, iar ulterior întâlnirea a fost trecută în palmaresul echipei naţionale A.

 

„Nu-i vinovat numai Piţurcă, asta-i valoarea jucătorilor"

 

„În naţionala mare am debutat într-un meci amical disputat pe fostul „Central", România – Austria 1-1, septembrie 1972, selecţioner fiind Angelo Niculescu. De la Craiova, doar eu am jucat atunci în echipa naţională", îşi aminteşte Marcu. Ultimul meci jucat de el în echipa naţională a fost disputat tot pe „Central", România – Spania 2-2, 4 aprilie 1979. Vorbind despre echipa naţională de acum, Marcu a ţinut să sublinieze: „Nu cred că numai Victor Piţurcă este vinovat de situaţie. Asta-i valoarea jucătorilor!". Între 1980 -1984, a jucat la Mecanică Fină Bucureşti, cu pauză de un tur (1981), când a revenit la Steaua. Cariera de fotbalist şi-a încheiat-o la Gloria Buzău (1984-1987), uimind prin vivacitatea sa în teren la o vârstă înaintată pentru fotbal. Cifrele carierei sale sunt: 283 de meciuri în prima ligă/83 de goluri, 14/3 în cupele europene, 19/3 în echipa naţională.

 

„A venit timpul Ştiinţei"

 

Chestionându-l despre actuala echipă a Universităţii, sărbătoritul de astăzi a spus: „Ştiinţa este pe un drum bun. La Craiova a renăscut spiritul de învingător. Am spus, în urmă cu ceva vreme, că trebuie să vină şi timpul Craiovei. Şi cred că a sosit. Dacă învinge în această seară şi cu Dinamo, aşa cum a făcut-o în ultimele trei etape (interviul a avut loc ieri, înaintea derbiului cu liderul campionatului – n.r.), Ştiinţa ar putea fi numită cu adevărat echipa momentului. Şi ar fi şanse de a participa în Liga Campionilor! Pe lângă Ştiinţa, mie îmi place acum şi jocul celor de la Mediaş". De la începutul acestei săptămâni, Marcu a fost numit antrenor al „satelitului" Jiului, CS Vulcan, echipă aflată în lupta pentru evitarea retrogradării în seria a V-a a Ligii a III-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU