22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNapoli, mai tare ca Oţelul

Napoli, mai tare ca Oţelul

Ca jucător, antrenorul Ştiinţei a eliminat Oţelul Galaţi din Cupa UEFA în 1988, cu scorul general de 5-1, în ambele partide evoluând atât Napoli (la Juventus), cât şi Marius Stan (la Oţelul).

 

– Craiova vine la Galaţi după două victorii entuziasmante, în timp ce echipa dumneavoastră a înregistrat două înfrângeri destul de supărătoare. Vor fi scântei duminică, domnule Marius Stan?

– Probabil că aşa va fi. Noi chiar venim după două înfrângeri ruşinoase, una acasă, cu Buzăul (?!), cea mai slabă echipă a campionatului, apoi acel 0-4 din Giuleşti. Gloria nu câştigase nici un meci pe terenul nostru până pe 14 martie 2009, când s-a impus cu 2-1, golul victoriei Buzăului fiind, de fapt, un autogol! Facem noi, Oţelul Galaţi, câte o faptă de vitejie în fiecare sezon! Ăştia suntem…

 

Rapid şi Craiova sunt echipele momentului

 

– Revenind la partida de duminică…

– Va fi un meci aprig. Oltenii sunt pe val, în formă. Aş zice că Rapid şi Universitatea sunt echipele momentului. Avem o mare nevoie de puncte deoarece ne ferim de zona retrogradării. De fapt, cam suntem în pericol de retrogradare! Ţinând cont de toate aceste elemente, lupta de duminică pentru cele trei puncte va fi dârză. Să nu uităm că după meciul cu Craiova Oţelul se deplasează la Vaslui, apoi revenim acasă, cu Poli Iaşi, un meci de care pe care! Avem un sezon destul de dificil, aş zice. Dificultatea a plecat, în primul rând, de la problemele financiare. Ne bazăm foarte mult pe tineri, dar aceştia au evoluţii fluctuante. Un exemplu: după două evoluţii şi rezultate bune cu Gaz Metan Mediaş şi Otopeni, am pierdut acasă, cu Buzăul, un meci în care am fost catastrofe!

– Ce aţi mai spune despre Universitatea?

– Craiova va fi o echipă puternică nu numai pentru acest campionat, dar şi pentru viitor. Argumente? Vârsta jucătorilor şi faptul că majoritatea provin din zona Olteniei, ceea ce îi leagă de culorile clubului, de public.

 

Îl apreciez şi îl respect pe Nicolo

 

– Vă amintiţi de Nicolo Napoli, jucătorul din 1988 cu care v-aţi confruntat în „dubla" Oţelului Galaţi cu Juventus?

– Ehei, eram tineri şi frumoşi! Amintirile acelea sunt unice. Oţelul a bătut pe marele Juventus! Oricine ar da orice ca să poată să retrăiască acele momente deosebite. Am jucat împotriva lui în cele două meciuri, la Galaţi, 1-0, şi Torino, 0-5. Nu pot spune că mi-l amintesc în mod deosebit pe jucătorul Napoli, mai ales că eu fiind mijlocaş central, iar el fundaş nu ne-am intersectat pe terenul de joc. M-am intersectat mai des cu colegul lui, Marocchi, care mi-a lăsat şi nişte urme…

– Duminică vă reîntâlniţi cu Napoli, ca antrenor al Craiovei…

– Fireşte că vreau ca echipa mea, Oţelul, să fie învingătoare, indiferent cine este pe banca tehnică adversă. Oricum, îl respect şi îl apreciez mult pe antrenorul Napoli. A avut o tărie de caracter extraordinară revenind la Craiova după ce a fost îndepărtat de la Universitatea. A revenit pentru că ştia că are ceva de demonstrat.

– De când Napoli este în România, aţi vorbit cu el despre acele meciuri din Cupa UEFA 1988?

– Am dialogat de câteva ori, pe la federaţie, discuţii politicoase.

– Ştia cine sunteţi, adică unul dintre jucătorii care au învins Juventus în 1988?

– Probabil, dar nu am discutat acest subiect, iar eu nu m-am băgat în seamă, nu m-am lăudat cu acea victorie.

Galaţiul, cu ghinion pentru jucătorul Napoli

În toamna anului 1988, Oţelul Galaţi, clasată pe locul IV în ediţia de campionat 1987/1988, a luat startul în Cupa UEFA. Pe 7 septembrie 1988, echipa moldoveană a întâlnit cel mai galonat club italian, Juventus, meciul din prima manşă desfăşurându-se pe arena „Dunărea“. A fost o partidă istorică, gălăţenii câştigând, surprinzător, cu 1-0, golul fiind marcat de Profir, din penalti. În formaţia gazdelor, pregătită pe atunci de Cornel Dinu (principal) şi Ioan Sdrobiş (secund), a jucat şi Marius Stan, actualul director general al clubului gălăţean, iar la Juventus, şi Nicolo Napoli, antrenorul Universităţii. Returul avea să fie o simplă formalitate pentru marele Juventus, reprezentat de jucători precum Stefano Tacconi, Nicolo Napoli, Pasquale Bruno, Luigi De Agostini, Michael Laudrup, Alessandro Altobelli şi Rui Barros, care s-au impus cu 5-0. La Torino, atât Nicolo Napoli, cât şi Marius Stan au jucat toate cele 90 de minute ale meciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS