24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportTricolori, nu ne dezamăgiţi!

Tricolori, nu ne dezamăgiţi!

România – Serbia

Stadion „Farul“, Constanţa, sâmbătă, ora 20.45 (Antena 1).

Formaţii probabile:

România: Lobonţ – Contra, Rădoi, Tamaş, Raţ – Nicoliţă, Codrea, Cociş – Costea, Marica, Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Serbia: Stoijkovic – Ivanovic, Vidic, Subotic, Dragutinovic – Kuzmanovic, Stankovic – Krasic, Milijas, M. Jovanovic – Zigic. Antrenor: Radomir Antic.

Va arbitra: Matteo Trefoloni (Italia).

Mutu şi colegii săi arată sâmbătă dacă au sau nu valoare pentru a se califica la încă un turneu final, o victorie în meciul cu Serbia devenind obli-gatorie, dat fiind faptul că România ocupă locul cinci în grupa preliminară din care face parte.

 

Reprezentativa României dispută sâmbătă seară un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial, o înfrângere sau chiar un egal în faţa Serbiei scoţând practic echipa lui Piţurcă din cursa pentru atingerea obiectivului. Generaţia lui Mutu şi Chivu trebuie să demonstreze la Constanţa că nu degeaba milioane de români şi-au pus de câţiva ani încoace speranţele într-o nouă performanţă la un turneu final. Meciurile cu vecinii noştri de la sud-vest au fost întotdeauna disputate şi dificile pentru tricolori încă de pe vremea marii Iugoslavii, rezultatul fiind tot timpul sub semnul întrebării. România are un bilanţ negativ în întâlnirile cu Serbia, care a preluat palmaresul Iugoslaviei, nereuşind să câştige decât 16 dintre cele 40 de meciuri disputate din 1922 şi până în prezent.

Situaţia României în Grupa a 7-a a preliminariilor nu este deloc bună înaintea acestei întâlniri, tricolorii ocupând locul al cincilea, cu numai patru puncte după trei meciuri. În schimb, Serbia este lideră cu nouă puncte, elevii lui Radomir Antic pierzând o singură partidă din patru disputate, cu Franţa, în deplasare.

Fără Chivu, Goian, Ghionea şi Petre

 

Aproape înaintea fiecărui meci din preliminariile Cupei Mondiale din 2010, Victor Piţurcă s-a confruntat cu probleme de lot. De data aceasta, lipseşte chiar căpitanul naţionalei, Cristian Chivu, care a stat mai mult accidentat în ultimele două luni. „Piţi" a fost nevoit să găsească înlocuitori pentru alţi doi fundaşi ce ar fi putut juca titulari, Sorin Ghionea şi Dorin Goian, ambii suspendaţi. Nici în compartimentul median selecţionerul nu poate folosi cei mai buni jucători, Florentin Petre fiind şi el accidentat. Nici celălalt Petre din lotul naţionalei, Ovidiu, nu a fost scutit de probleme în această săptămână, el nefiind refăcut sută la sută după două accidentări minore suferite la un interval de câteva zile. Piţurcă va putea beneficia, în schimb, de serviciile „neamţului" Maximilian Nicu, care a primit cetăţenia română în timp record. Nu este exclus ca în unsprezecele de start să apară atacantul Universităţii Craiova, Florin Costea, sau chiar Dorel Stoica.

Sârbii vor putea alinia cea mai bună echipă, din lotul deplasat la Constanţa nelipsind vedetele Dejan Stankovic (Inter Milano) şi Nemanja Vidic (Manchester United).

 

„Piţi“ vrea să-i vadă disperaţi după victorie

 

Partida cu Serbia a fost precedată de unele zvonuri care au apărut în legătură cu mesajele transmise de selecţioner către jucători, surse din cadrul naţionalei susţinând că Piţurcă le-a cerut acestora să câştige pentru a nu fi demis. Fotbaliştii au dezminţit aceste informaţii, dar tehnicianul a ţinut parcă să le confirme la o conferinţă de presă, când a spus că vrea să-i vadă pe elevii săi disperaţi după victorie. „Ne aşteaptă două meciuri extrem de importante şi, poate, decisive pentru calificare. Sper ca România să treacă peste ele. Sunt conştient că jocul cu Serbia este foarte greu, dar şansele noastre de a învinge sunt normale. Cred în jucătorii convocaţi şi sper că vom învinge. Sper ca băieţii care intră în teren să fie disperaţi, să alerge, să dea totul, să fie agresivi, dar într-un mod pozitiv. Vom încerca de la început să punem presiune pe sârbi, dar să vedem dacă vom şi putea", a spus selecţionerul.

 

Sârbii s-ar mulţumi şi cu un egal

 

Mulţi dintre componenţii naţionalei Serbiei au făcut declaraţii înaintea meciului de la Constanţa, unul dintre ei, tânărul Kuzmanovic de la Fiorentina, anunţând chiar o victorie cu un scor astronomic, 5-0. Poate cel mai sincer şi realist a fost atacantul sârb Milan Jovanovic, care a spus că Serbia se va mulţumi şi cu un egal la meciul cu România. „Va fi un joc dificil. Cred că este derbiul grupei. Ştim că România are o echipă puternică. Îi ştiu pe Raţ şi pe Marica de la Şahtior. Va fi o partidă specială şi vrem să luăm cel puţin un punct din acest meci. Un punct nu este de ajuns pentru România, dar pentru noi este bun. Încercăm să nu pierdem", a declarat Milan Jovanovic joi seară, la sosirea pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu".

În schimb, selecţionerul Radomir Antic nu a precizat dacă l-ar mulţumi un egal sau o victorie, susţinând că vrea să obţină un rezultat bun la Constanţa. „Vrem nu numai să obţinem un rezultat bun, ci să ne pregătim şi pentru viitor. Cel mai mare handicap pentru România va fi lipsa lui Chivu, dar asta nu înseamnă că echipa va fi mai slabă. Am pregătit mulţi jucători români şi sunt foarte talentaţi, dar acum sunt sub presiune, deoarece meciul pentru ei este unul de a fi sau a nu fi. S-a ajuns la jumătatea calificărilor şi totul depinde numai de noi", a afirmat Antic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS