10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Străzi modernizate
Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat ieri o nouă investiţie de modernizare a 11 kilometri de străzi. Valoarea lucrărilor se ridică la 61,7 milioane de lei, iar durata de execuţie va fi de doi ani. Străzile care vor fi modernizate se află în cartierele Tismana, Bicaz, Panduraş, Preajba şi Narciselor. Două artere importante din oraş, Calea Bucureşti şi Calea Severinului, vor fi asfaltate.
Altă arteră care va fi modernizată, dar care nu face parte din acest program, este strada Termocentralei. Aceasta va fi lărgită cu două benzi şi va fi asfaltată. Valoarea acestei lucrări este de 950.000 de lei.
Alin ION

Obiceiuri şi tradiţii de dragoste, în Piaţa Prefecturii
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ va prezenta mâine, de la ora 17.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, un spectacol de muzică populară, care va aduce în prim-plan obiceiurile şi tradiţiile de dragoste româneşti. Alături de orchestra condusă de maestrul Nicu Creţu, vor evolua soliştii: Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motocu, Marius Măgureanu, Aurel Popa, Aneta Şisu, Filuţa Bogdan, Liliana Popa, Marcu Nicolici, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Nineta Popa, Petrică Mâţu Stoian. Dansatorii Ansamblului „Maria Tănase“, conduşi de coregraful Ionel Garoafă, vor prezenta un program de dansuri şi jocuri din diferite zone ale ţării. Pe parcursul spectacolului se vor desfăşura jocuri şi concursuri interactive legate de specificul sărbătorii.
Mirela MARINESCU

A decedat cea mai vârstnică persoană din Aninoasa
Ecaterina Militaru, cea mai vârstnică gorjeancă, a fost înmormântată ieri, în comuna natală Aninoasa. Tanti Catalina, cum o strigau cunoscuţii, ar fi împlinit 103 ani pe 9 noiembrie anul acesta. Viaţa centenarei nu a fost uşoară. La un an după ce a devenit mamă, tanti Catalina şi-a îngropat copilul, iar după ce a  rămas văduvă, a trebuit să lupte singură cu greutăţile. Mai târziu a murit şi copila pe care o înfiase, bătrâna rămânând în grija unor nepoţi. Ea spunea: „Trăieşti pe lumea asta cât vrea Dumnezeu! Ştie El ce face cu noi toţi“. Rudele au declarat că femeia a răcit şi, fiind bătrână, au apărut mai multe complicaţii ce au dus la decesul său. Primarul comunei Aninoasa, Ilie Petroi, a declarat că Ecaterina Militaru a fost o femeie activă, chiar şi din punct de vedere politic, aceasta fiind membră a PD-L Gorj. La înmormântarea centenarei au participat rudele şi numeroşi vecini şi cunoştinţe din Aninoasa, alături de reprezentanţii primăriei.
Mihaela FLOROIU

Noi parcări în Târgu Jiu
Trei noi parcări cu plată vor fi înfiinţate în municipiul Târgu Jiu. O parcare cu 34 de locuri va fi amenajată între tronsoanele strada Eroilor şi consiliul judeţean. De asemenea, altă parcare cu plată va fi în faţa Hotelului Europa, unde vor exista 12 locuri. Cea de-a treia parcare va fi situată la intersecţia străzilor Eroilor şi Popa Şapcă.
Alin ION

Zeci de gorjeni au apelat la transplanturi
34 de gorjeni au beneficiat, anul trecut, de un transplant la o clinică de specialitate din România, majoritatea având nevoie de un rinichi nou. Din păcate, pe listele de aşteptare se află alte sute de persoane, care îşi pun toate speranţele în sistemul medical din România. 32 de gorjeni au avut nevoie de un transplant de rinichi, fiind de multă vreme sub dializă. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, o singură persoană din judeţ a beneficiat de un transplant cu celule stem, la fel de rare fiind şi cazurile de transplant de inimă. Zecile de persoane care au făcut transplanturi se află în evidenţele CAS Gorj şi vor beneficia de un tratament gratuit pentru restul vieţii.
Mihaela FLOROIU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS