11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte ştiri

„Pinocchio“, invitat în Festivalul Internaţional al Teatrului „Ţăndărică

Teatrul „Ţăndărică“ organizează în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie“, împreună cu Primăria Bucureşti şi UNIMA România. Teatrul „Colibri“ din Craiova are onoarea de a deschide acest prestigios festival cu spectacolul „Pinocchio“, regia Cristian Pepino, scenografia Cristina Pepino, muzica Dan Bălan. „Pinocchio“ îşi înscrie astfel în palmares cea de-a treia participare într-un festival internaţional. Teatrul „Colibri“ este invitat pe scena bucureşteană alături de trupe de renume, cum ar fi: Teatrul de Păpuşi Bobita – Pecs (Ungaria), Compania Jordi Bertran, Barcelona (Spania), t’Magisch Teatertje, Maastrich (Olanda), Teatrul de Păpuşi The Tale, Sofia (Bulgaria), Teatrul de marionete Arad sau Teatrul „Ariel“ Târgu Mureş.

Mirela MARINESCU

Recital de flaut la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia“ prezintă miercuri, 3 decembrie, de la ora 19.00, recitalul de flaut Victoria Stan, iar la pian se va afla Verona Maier. Din program fac parte Partitura în La minor, BWV 1013 de J.S. Bach, Fantezie pe teme din opera „Bărbierul din Sevilla“ de Emanuele Krakamp, Variaţiuni pe o temă de Rossini de F. Chopin, Fantezia „Carmen“ de Fr. Borne, Sonata, op.94 de S. Prokofiev şi „Cantabile şi Presto“ de G. Enescu.

Mirela MARINESCU

„Trenul de Trieste“ a sosit în România

Tritonic Grup Editorial a prezentat în cadrul Târgului Gaudeamus volumul „Trenul de Trieste“ de Domnica Rădulescu. Autoarea este singura scriitoare americană de origine română cu un succes fulminant. S-a născut în România, dar a fugit în SUA în 1983, după ce a absolvit Facultatea de Litere, secţia Literatură şi civilizaţie engleză, la Universitatea din Bucureşti. A fost profesoară la Universitatea din Chicago, iar în prezent este profesor universitar la una dintre primele zece universităţi ale Americii – Washington and Lee Virginia. De-a lungul activităţii sale scriitoriceşti a fost distinsă cu numeroase premii. Volumul apărut la editura Tritonic Grup Editorial este povestea unei adolescente bucureştene impulsive, care evadează din România, se îndrăgosteşte de Mihai, un băiat din munţi. Tinereţea ei în România este un vârtej de plăceri senzuale, în ciuda fricii şi dorinţelor specifice unei vieţi sub un regim comunist. Deşi se luptă cu poliţia secretă şi cu lipsurile, amintirile ei despre plăcerile tinereţii şi ale dragostei sunt pline de melancolie. Povestea ei se întinde peste ani, pe măsură ce îşi construieşte o viaţă americană, care este întotdeauna umbrită de cea pe care a lăsat-o în urmă.

Mirela MARINESCU

Marcel Iureş, distins cu Marele Premiu Flacăra

Marcel Iureş, fără îndoială unul dintre cei mai carismatici şi îndrăgiţi actori de teatru şi film, cu opinii exprimate tranşant şi memorabil despre arta sa şi despre ceea ce trăim cu toţii, a fost distins la începutul acestei săptămâni cu Marele Premiu Flacăra.

Ca în fiecare an, publicaţia Flacăra şi Fundaţia „Premiile Flacăra“ au oferit distincţii pentru realizări semnificative în opt domenii: literatură, teatru şi film, muzică, arte plastice, ştiinţă, jurnalism, management şi sport. De-a lungul timpului, revista Flacăra a premiat peste 350 de personalităţi, oameni care reprezintă adevărata enciclopedie a valorilor României contemporane, esenţiali, puternici, oameni care au modelat istoria şi cultura unei naţiuni. Laureaţii Galei Premiilor Flacăra – ediţia 2008 sunt Nichita Danilov, premiul pentru literatură, Irina Petrescu, pentru teatru şi film, Grigore Lese, pentru muzică, Vladimir Zamfirescu, pentru arte plastice, Vintilă Mihăilescu, pentru ştiinţă, Cătălin Tolontan, pentru jurnalism, Bogdan Lobonţ, pentru sport.

Mirela MARINESCU

Poeziile Ninei Cassian, apreciate de presa suedeză

Culegerea de versuri „Femeia miracol“ a Ninei Cassian, tradusă în limba suedeză şi publicată la Stockholm la sfârşitul lunii septembrie, a fost lăudată de presa literară suedeză, informează Institutul Cultural Român din Stockholm. În majoritatea recenziilor a fost remarcată originalitatea poetei române: „poezie de clasă mondială“, „plină de culoare, de o profundă originalitate“ (Svenska Dagbladet), „grandioasă şi independentă“, „de o puternică senzualitate“ (Borĺstidning), „o scriitură proaspătă şi plină de culoare, demnă de un public internaţional“ (Uppsala Nya Tidning). Volumul de versuri „Femeia miracol“ a fost publicat în limba suedeză cu sprijnul ICR, prin programul Translation and Publication Support (TSP), şi a fost lansat pe 25 septembrie la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg.

NewsIn

Iris şi Felicia Filip, în „Concert de Crăciun“

Formaţia Iris va cânta alături de soprana Felicia Filip în „Concertul de Crăciun“, programat pe 15 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, potrivit www.bilete.ro. Iris, una dintre cele mai longevive trupe rock din România, a colaborat cu Felicia Filip la albumul „Athenaeum“, apărut în 2000, dar şi la „Cei ce vor fi“, albumul aniversar care, în februarie, a primit Discul de aur pentru numărul mare de vânzări. Printre hiturile interpretate de Iris alături de Felicia Filip se numără „De vei pleca“ şi „Baby“.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS