21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia a câştigat Trofeul Carpaţi

România a câştigat Trofeul Carpaţi

Elevele lui Radu Voina au trecut de Croaţia, Ucraina şi Germania şi şi-au adjudecat primul loc la turneul de la Cluj, acesta fiind cel dintâi succes notabil al noului selecţioner de la preluarea echipei.

Naţionala de handbal feminin a României a câştigat cea de a 42-a ediţie a „Trofeului Carpaţi“, competiţie organizată la Cluj-Napoca. Alături de gruparea tricoloră au mai participat naţionalele similare din Croaţia, Ucraina şi Germania, toate prezente în Ardeal cu loturi formate mai mult din rezerve.
În debut, elevele lui Radu Voina au întâlnit echipa a doua a Croaţiei şi toată lumea se aştepta la un galop de sănătate din partea tricolorelor. Nu a fost deloc aşa, oaspetele reuşind o primă repriză bună, pe care au terminat-o în avantaj, scor 15-12, după ce România a greşit mult pe toate posturile. Echipa noastră a dat semne de revenire abia din minutul 43 al meciului, atunci când Huţupan a marcat din poartă în poartă. Oaspetele nu au mai punctat timp de nouă minute şi elevele lui Radu Voina s-au impus în final cu 26-23, după un meci în care nu au convins.
În a doua dispută, Elisei şi compania au dat piept cu echipa a doua a Ucrainei, care le-a pus reale probleme. Oaspetele au jucat mai bine în debut şi au condus pe tabelă, dar româncele au intrat la cabine în avantaj, graţie ultimelor cinci minute ale primei reprize, în care Ucraina nu a marcat nici măcar un gol. Simetria s-a păstrat şi în mitanul secund, iar România s-a impus în final cu 32-28, după ce a început slab, dar a terminat în forţă.

Revanşă în faţa Germaniei

În finala „Trofeului Carpaţi“, tricolorele au dat piept cu Germania, formaţie în faţa căreia pierduseră medaliile de bronz la Mondialele din Franţa. Româncele au început mai bine decât în precedentele întâlniri, s-au apărat bine şi nu s-au mai grăbit în atac, aşa cum le ceruse selecţionerul Voina.
Chimistele Maier, Elisei şi Huţupan au jucat excelent şi România s-a distanţat, scor 6-2 în minutul 11 şi 12-6 în minutul 19. Gazdele au intrat la cabine cu un avantaj liniştitor, scor 17-11, şi se părea că vor obţine un succes clar.
La zece minute de la reluare, România a condus cu 24-17, moment din care Radu Voina a început să ruleze întreg lotul pe care l-a avut la dispoziţie. Nemţoaicele au recuperat gol după gol în minutul 48 au egalat la 25. Secundul naţionalei, Luminiţa Huţupan, a avut trei parade şi România s-a distanţat la trei goluri, scor 29-26, dar finalul a fost încins după ce Germania revenise la o diferenţă de un gol, scor 31-30, cu patru minute înainte de final.
Radu Voina a fost inspirat, le-a aruncat în luptă pe Huţupan şi Lecuşanu şi România s-a impus cu 32-30, câştigând trofeul pus în joc.
Pentru echipa tricoloră au evoluat: Huţupan (24 de intervenţii) – Maier (6 goluri), Elisei (6), Lecuşanu (5), Neagu (5), Amariei (4), Manea (2), Meiroşu (1), Cioaric (1), Bârsan (1), Balint (1).
Tricolorele mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a pregăti participarea la Campionatul European de handbal din Macedonia, unde fac parte din grupa „morţii“ alături de Ungaria, Danemarca şi Croaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS