13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIngrid Radu a pătruns în clasamentul WTA

Ingrid Radu a pătruns în clasamentul WTA

La 15 ani şi cinci luni, tenismana craioveană ocupă poziţia 871, după ce a acumulat nouă puncte din trei turnee. La categoria de vârstă 16 ani, Ingrid ocupă locul doi în Europa şi prima poziţie în clasamentul intern.

Tenismana craioveană Ingrid Radu, de la TC Triumf 2000, a avut un an foarte bun, iar rezultatele muncii sale s-au văzut. În urmă cu o lună, sportiva de 15 ani şi cinci luni a fost foarte fericită la aflarea veştii că a intrat în clasamentul WTA, pe poziţia 860, după ce a acumulat nouă puncte în trei turnee. În prezent, Ingrid a coborât pe locul 871.
Antrenorul Constantin Stănescu a explicat care sunt avantajele pătrunderii în clasamentul WTA: „Acest clasament este ultima ţintă a unei tenismane. Pe Ingrid o ajută enorm. Diferenţa dintre o sportivă clasată şi una neclasată  este destul de mare, când este vorba de participarea la turnee mai mari. Organizatorii vor opta întâi pentru sportivele clasate, apoi, dacă acestea vor refuza, apelează la cele care nu sunt clasate. Dacă eşti în WTA, ai şanse mai mari să fii invitată la turnee mai bine cotate. Atunci când câştigi un turneu de 10.000 de dolari primeşti mult mai puţine puncte decât dacă, de exemplu, treci de un tur sau două la unul de 100.000 sau 250.000 de dolari“.
Tenismana din Bănie a participat în 2008 la cinci turnee rezervate seniorilor, patru de 10.000 de dolari (două la Bucureşti, Balş şi Braşov) şi unu de 25.000 de dolari, la Ruse (Bulgaria). Cele mai multe puncte, cinci, le-a obţinut la turneul de la Ruse, unde s-a calificat pe tabloul principal. 

Finalistă la Mastersul Europei

Ingrid Radu a obţinut rezultate remarcabile la juniori în 2008. Componentă a echipei Europei de 16 ani, tenismana de la Triumf 2000 a câştigat în primăvară turneul de la Le Baule (Franţa) şi a mai jucat o finală tot în Hexagon, la Le Pontet. Ingrid şi-a mai trecut în palmares două trofee „Instirig Cup“ de la Balş, la categoriile de vârstă 16 şi 18 ani. Olteanca s-a remarcat şi în Republica Moldova, adjudecându-şi trofeul „Dimitrie Sturdza“ la 18 ani, atât la simplu, cât şi la dublu.
Una dintre cele mai mari performanţe ale lui Ingrid în 2008 este locul doi obţinut în luna octombrie la Mastersul Europei, concurs desfăşurat în Italia, la care au luat startul primele opt jucătoare din clasamentul european. Sportiva craioveană a fost învinsă în finală de altă româncă, Cristina Dinu, lidera clasamentului european la 16 ani. Ingrid o învinsese clar pe Dinu la începutul anului (6-0, 6-0) în cadrul turneului de calificare pentru Winter Cup.  
„Am avut un an bun, iar în 2009 îmi doresc să progresez şi mai mult. Am ca obiectiv participarea la turnee de 10.000 de dolari în România şi de 25.000 şi 100.000 de dolari în străinătate. Pe viitor îmi doresc să ajung la turnee de mare şlem ale junioarelor, Wimbledon, Rolland Garros, US Open şi Australian Open, acolo unde româncele încep să se facă remarcate“, a precizat Ingrid Radu, ocupanta locului I în clasamentul intern la 16 ani.

A câştigat 1.789 de dolari

„În prima parte a anului Ingrid nu a prea făcut antrenamente profesioniste, deoarece era elevă în clasa a VIII-a şi trebuia să înveţe pentru tezele unice. De altfel, pentru a participa la un turneu, am obţinut o dispensă de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a susţine mai devreme probele practice la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu““, a declarat antrenorul Constantin Stănescu.
„Ne bucurăm pentru rezultatele lui Ingrid Radu. Este eleva noastră, în clasa a IX-a, dar, din păcate, nu avem secţie de tenis de câmp. Am primit-o la noi la liceu pentru a o ajuta cu programul, dar rezultatele ei nu pot fi raportate ca fiind ale liceului nostru“, a explicat Cătălin Brânduşoiu, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova.
Pentru că la turneele de juniori nu se câştigă bani, Ingrid Radu a strâns bani doar din participările la competiţiile de seniori. Conform site-ulului www.sonyerricssonwtatour.com, olteanca a acumulat în întreaga sa carieră, adică de la şase ani, 1.789 de dolari. Sportiva a fost susţinută mereu financiar de antrenorul Stănescu, care a refuzat să se piardă un talent, doar din lipsa banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS