Acasă Sport Scurte ştiri

Scurte ştiri

Halterofilii vâlceni au cucerit Alba
Halterofilii de la CS Chimia Vâlcea au reuşit să se impună la „Cupa Unirii“, competiţie organizată de CS Unirea Alba Iulia la sfârşitul săptămânii trecute, care a avut ca scop verificarea sportivilor înainte de finala Campionatului Naţional de Juniori. Elevii lui Gheorghe Dinu au arătat de ce sunt favoriţi la câştigarea titlului naţional, vâlcenii urcând de multe ori pe podium. În competiţia juniorilor II, la categoria 36 de kilograme, Daniela Gonţan a terminat pe primul loc, pe aceeaşi poziţie terminând şi Alexandru Tănăsie, dar la 40 de kilograme, în timp ce Ionuţ Diaconu, la 56 de kilograme, a terminat pe locul doi. La juniori I, Daniel Moldovan, la 94 de kilograme, nu a avut adversar, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului sub aplauzele spectatorilor. La Alba Iulia, alături de clubul organizator şi cel din Vâlcea, au participat şi două cluburi din Cluj-Napoca, CSM şi Olimpicom. Primul examen serios pentru halterofilii vâlceni va avea loc la Bistriţa, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, când se va disputa Finala Campionatului Naţional Juniori II. 

Ryde îl va înlocui pe Tadici la naţionala feminină
Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a decis ca noul tehnician al naţionalei feminine să fie suedezul Tomas Ryde, deşi Consiliul Director îi propusese pe Mariana Târcă şi Radu Voina. Cu doar patru voturi împotrivă, printre care şi cele ale foştilor tehnicieni de la Oltchim, Tadici şi Seviştean, propunerea lui Gaţu a fost votată de membrii Consiliului de Administraţie şi fostul tehnician al Cristinei Vărzaru la Viborg va avea ca obiectiv cucerirea unei medalii la Campionatul European care va avea loc în decembrie în Macedonia. Ryde îşi va numi doi secunzi români în perioada următoare şi va avea un salariu lunar de 6.000 de euro. Contractul suedezului este valabil până după Europene, dar poate fi prelungit în cazul în care cele două părţi vor fi de acord. Fostul selecţioner, Gheorghe Tadici, a declarat că va boicota acţiunile tehnicianului din Suedia: „Este o palmă dată întregului colectiv de antrenori români. Pe Ryde l-am bătut de două ori cu Oltchim în grupele Ligii Campionilor. Voi vorbi cu toţi antrenorii români să nu-l sprijine pe Ryde“. Maria Torok Verigeanu, fosta glorie a Chimistului Râmnicu Vâlcea, a fost numită selecţionerul naţionalei de tineret a României.

Motogna va rata derbiul cu Braşovul

Jucătoarea vâlceană Valeria Motogna Beşe va rata derbiul Ligii Naţionale de handbal feminin dintre Oltchim şi Rulmentul Braşov, programat pe 28 septembrie. Interul chimist a fost supus unui control RMN, la Bucureşti, iar diagnosticul a fost grav: ruptură de menisc. Căpitanul României de la Jocurile Olimpice din China va trebui să suporte o intervenţie chirurgicală, care o va ţine departe de sală cel puţin trei săptămâni. În mod normal, Beşe va profita de pauza competiţională şi va face şi a doua operaţie la umărul drept, unde are probleme de mai bine de trei luni.

CET îşi măsoară puterile la Arad

La Arad va avea loc, în perioada 12-14 septembrie, un turneu de verificare la baschet feminin, la care va participa şi CET Govora. Echipa organizatoare vrea să dea o tentă internaţională acestui turneu, ICIM înaintând câteva invitaţii şi unor echipe din Serbia şi Ungaria. Pentru baschetbalistele pregătite de Mihai şi Antoaneta Toma, turneul de la Arad este primul din seria jocurilor de verificare din această vară. Unul dintre motivele pentru care CET nu a avut nici un joc amical până acum se datorează faptului că echipa govoreană a suferit modificări majore de lot. După declaraţia preşedintelui clubului, Dorin Vlad, se pare că CET va deplasa la Arad doar cinci-şase jucătoare, restul fiind ori accidentate, ori bolnave. În privinţa campaniei de achiziţii, aceasta se poate încheia luni, după ce va veni la Râmnicu Vâlcea cea de-a patra stranieră. Tot luni este aşteptată la Râmnic şi Florentina Diaconu, care a promis, verbal, că îşi va prelungi contractul cu CET. După experienţa de la Arad, CET Govora va participa, în perioada 26-28 septembrie, la alt turneu amical, dar de data aceasta la Cluj.

Federer, învingător la US Open

Tenismanul elveţian Roger Federer a reuşit să îşi treacă în palmares al 13-lea turneu de Mare Şlem din carieră, câştigând finala de la US Open cu 6-2, 7-5, 6-2, după o oră şi 51 de minute, în faţa scoţianului Andy Murray. În urma acestui succes, numărul 2 ATP a primit 1.500.000 de dolari, plus o maşină Lexus, în timp ce Murray a primit 750.000 de dolari, plus un bonus de 250.000 de dolari pentru locul secund ocupat la finalul turneelor din US Open Series. „Este un moment special al carierei mele. Este incredibil să pot duce încă un trofeu acasă. Ar fi groaznic să mă opresc la 13. Sunt câţiva jucători care vin tare din spate, dar mai am unul şi în faţă şi trebuie să lupt în continuare. Au fost câteva săptămâni incredibile“, a spus Roger Federer, care a devenit primul jucător din lume care a câştigat de cinci ori consecutiv două turnee diferite de Mare Şlem – Wimbledon şi US Open. Învinsul elveţianului, Andy Murray, a spus la rândul său că a realizat la această ediţie a US Openului cele mai bune meciuri din carieră. „A fost un turneu foarte bun pentru mine, dar în finală am jucat contra celui mai bun jucător din lume. Îl felicit pe Roger pentru acest nou trofeu. Trebuie să-mi îmbunătăţesc jocul pentru a câştiga şi eu într-o zi un astfel de turneu. Meciurile de aici au fost cele mai bune din întreaga mea carieră“, a spus Murray, care a ratat şansa de a deveni primul britanic învingător al unui turneu de Mare Şlem, după Fred Perry în 1936.

Asafa Powell, câştigător la Rieti
Atletul Asafa Powell continuă să crească valoric după JO de la Beijing, jamaicanul înregistrând un nou timp foarte bun, 9 sec.82/100, în proba de 100 m, cu ocazia reuniunii de la Rieti (Italia). În ciuda efortului depus, Powell nu a reuşit să doboare recordul mondial deţinut de compatriotul său, Usain Bolt, care a înregistrat la Olimpiada din China 9 sec.69/100. Powell, care are 25 de ani, s-a impus la Rieti în faţa altui sprinter jamaican, Michael Frater, cronometrat cu 9 sec.98/100, poziţia a treia fiind ocupată de francezul Roland Pognon, cu 10 sec.10/100. La 3.000 m obstacole feminin, reprezentanta României, Cristina Iloc-Casandra, s-a clasat pe poziţia a patra, cu timpul de 9 min.38 sec.81/100, victoria revenind kenyencei Ruth Bisibori Nyangau (9 min.21 sec.30/100), urmată de Violetta Frankiewicz (Polonia – 9 min.28 sec.07/100) şi Ekaterina Volkova (Rusia – 9 min.34 sec.59/100). Iată câştigătorii celorlalte probe: masculin: 200 m – Brian Dzingai (Zimbabwe – 20,34), 400 m – Gary Kikaya (RD Congo – 45,10), 800 m: Alfred Kirwa Yego (Kenya – 1:44,69), 3000 m: Edwin Soi (Kenya – 7:31,83), 400 m garduri – Louis van Zyl (Africa de Sud – 48,52), lungime – Miguel Pate (SUA – 8,21 m), prăjină – Serghei Kucerianu (Rusia – 5,60 m); feminin: 100 m – Shelly-Ann Fraser (Jamaica – 11,06), 200 m – Shericka Williams (Jamaica – 22,50), o milă – Gelete Burika (Etiopia – 4:18,23), 5000 m – Tirunesh Dibaba (Etiopia – 14:23,46), înălţime – Chaunte Howard (SUA – 2,00 m), triplu salt – Tatiana Lebedeva (Rusia – 14,94 m), ciocan: Yipsi Moreno (Cuba – 74,71 m).

Lituaniei îi este frică de Austria
Selecţionerul echipei naţionale a Lituaniei, Jose Couceiro, a afirmat că se teme că în meciul cu Austria fotbaliştii săi nu vor avea o evoluţie la fel de bună ca în cel cu România, câştigat cu 3-0.  Portughezul susţine că este mulţumit de victoria de la Cluj, dar atmosfera creată în lot poate dăuna la jocul viitor. „Este foarte periculoasă această euforie de după victoria obţinută. Până acum am câştigat un meci, nu competiţia, nu campionatul“, a spus selecţionerul Lituaniei. Couceiro s-a referit şi la viitorul adversar din Grupa a 7-a: „Austria a câştigat meciul cu Franţa. Este o echipă foarte puternică şi periculoasă. Meciul o să fie dificil, dar avem 50 la sută şanse să câştigăm“. Austria, condusă de Karel Bruckner, a câştigat cu 3-1 disputa cu Franţa, iar astăzi va întâlni Lituania, pe noul stadion din Marijampole.

Michael Laudrup a ajuns la Spartak Moscova
Fostul internaţional danez Michael Laudrup a fost numit în funcţia de antrenor al formaţiei Spartak Moscova, unde a semnat un contract valabil pe un an şi jumătate. „Am adus la echipă un profesionist, sub comanda căruia sunt sigur că vom obţine rezultate“, a declarat managerul general al grupării moscovite, Valeri Karpin. Laudrup (44 de ani) va fi succesorul lui Stanislav Cherchesov, care a demisionat după înfrângerea cu Dinamo Kiev, scor 1-4, din prima manşă a turului trei preliminar al Ligii Campionilor. Danezul a pregătit în sezonul trecut formaţia la care evoluează şi internaţionalul român Cosmin Contra, Getafe, pe care a calificat-o în semifinalele Cupei UEFA. Acesta a fost dorit şi de oficialii lui West Ham, echipă care a rămas fără antrenor după demisia lui Alan Curbishley. Cu zece etape înaintea finalului campionatului, Spartak ocupă poziţia a treia în clasament, la nouă puncte în spatele liderului Rubin Kazan.

Fanii lui Napoli nu mai au voie în peluze
Tribunalul Sportiv din Italia a anunţat că fanii echipei Napoli nu vor mai avea acces în peluzele stadionului propriu până pe 31 octombrie, după ce au provocat mai multe incidente la partida cu AS Roma din urmă cu zece zile. Formaţia din Serie A a primit şi o amendă de 10.000 de euro, pe lângă închiderea celor două peluze ale stadionului „San Paolo“. Napoli va juca fără suporteri în peluze la meciurile cu Fiorentina (14 septembrie), Palermo (24 septembrie), Juventus (19 octombrie) şi Reggina (29 octombrie). „Mi se pare că s-a depăşit orice limită. Mă gândesc să renunţ la tot şi să mă retrag din fotbal“, a declarat preşedintele clubului, Aurelio De Laurentiis. În timpul meciului din prima etapă, fanii lui Napoli au dat foc mai multor petarde şi fumigene la începutul celei de a doua reprize, dar au aruncat şi spre suporterii adverşi cu diverse obiecte pe care le-au avut asupra lor. Înainte de partidă, napoletanii au provocat pagube importante şi în trenul în care au călătorit ilegal. Autorităţile au decis că fanii napoletani au avut un comportament „intolerabil“, mai ales că mai mulţi poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor. În urmă cu câteva zile, suporterilor lui Napoli le-a fost interzis să mai facă deplasarea alături de echipă pentru restul sezonului.

Cimitir pentru suporteri la Hamburg
Gruparea germană Hamburg SV, adversara Unirii Urziceni în Cupa UEFA, va inaugura o secţiune dintr-un cimitir aflat în apropierea stadionului, dedicată numai suporterilor echipei. Cimitirul din Astona a fost amenajat timp de un an pentru a crea o „atmosferă fotbalistică“, iar la intrare este amplasată o poartă de beton de dimensiuni regulamentare. „Aproape 500 de morminte pot să fie amplasate acolo“, a explicat iniţiatorul proiectului unic în Europa, Christian Reichert. Un alt club din lume care are un cimitir dedicat fanilor este Boca Juniors, din Argentina. Hamburg, singurul club care a evoluat numai în Bundesliga încă de la înfiinţare, este cunoscut pentru entuziasmul fanilor săi. În palmaresul echipei se află şase titluri de campioană, dar şi Cupa Campionilor Europeni, câştigată în 1983.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version