13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportContinuă controversele pe tema deciziei de la Spa

Continuă controversele pe tema deciziei de la Spa

Nimic nu poate opri „ploaia“ de opinii în privinţa celor petrecute în MP al Belgiei, când organizatorii celei de-a 13-a etape a CM de Formula 1 au decis să-l priveze pe Lewis Hamilton de trofeu, în favoarea lui Felipe Massa.

Pilotul britanic al echipei McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton, a fost penalizat cu 25 de secunde, care l-au „aruncat“ pe poziţia a treia, după ce câştigase cursa de la Spa-Francorchamps, pentru scurtcircuitarea ultimei şicane (acul de păr La Source), în lupta acestuia cu Kimi Raikkonen, când mai erau trei tururi până la final. Deznodământul cursei l-a determinat pe Felipe Massa, câştigătorul final al cursei din Belgia, să afirme că Lewis Hamilton a greşit intenţionat.
„Imediat după festivitatea de premiere am aflat că incidentul se află sub investigaţie şi prima reacţie a mea a fost să aflu ce s-a întâmplat, căci n-am văzut pe viu incidentul. Ce a făcut Lewis este ceva ce se poate întâmpla, dar cred că a fost puţin prea optimist crezând că poate pur şi simplu să redea poziţia lui Kimi (Raikkonen – n.r.), chiar dacă doar parţial, şi apoi imediat să încerce să-l depăşească din nou. Astfel de incidente au fost deseori discutate în şedinţele piloţilor, iar cu acele ocazii s-a arătat că atunci când cineva taie o şicană trebuie să refacă în totalitate poziţia şi, de asemenea, să nu obţină nici un avantaj. Dacă Lewis ar fi negociat corect acea şicană, în nici un caz n-ar mai fi fost în poziţia de a-l depăşi pe Kimi pe linia dreaptă imediat următoare. Aceasta a fost părerea mea după ce am văzut reluarea. Poate că, dacă Lewis ar fi aşteptat şi ar fi încercat să depăşească pe următoarea linie dreaptă, atunci alta ar fi fost povestea“, a spus Felipe Massa.

Niki Lauda şi Ralf Schumacher, de partea lui Hamilton

Fostul campion mondial Niki Lauda este de partea lui Hamilton în acest „episod“, fiind convins că „nu a făcut nimic rău“. „Hamilton n-a greşit cu nimic. Era pe exterior şi apoi l-a lăsat pe Kimi să treacă, aşa cum spune regulamentul. Pe urmă l-a depăşit. N-a făcut nimic rău. Nu e nimic special în această poveste. Kimi n-a făcut o treabă bună în acest sezon. A fost rapid în cursele propriu-zise, dar nu şi în calificări. Chiar şi în calificările de la Spa-Francorchamps a fost dezamăgitor pentru că nu poate să obţină un nivel bun de aderenţă pentru un întreg tur. În această cursă s-a descurcat prefect, până la sfârşit, când a dat cu bâta-n baltă“, a spus Lauda.
La fel a gândit şi Ralf Schumacher: „Lewis a meritat victoria, dar i-a fost luată. Din punctul meu de vedere a fost o depăşire corectă. După experienţa pe care am trăit-o, Ferrari a reprezentat mereu o prioritate în Formula 1, lucru pe care l-am văzut în multe situaţii“.
Între timp, dezbaterea pe marginea penalizării lui Lewis Hamilton continuă, din cauza lipsei de explicaţii a comisarilor de cursă, cele două articole pe care s-au bazat nefăcând nici o referire la avantajul pe care-l are un pilot când taie o şicană. Aceştia au concluzionat drept fapt „scurtcircuitarea şicanei“, dar şi „obţinerea unui avantaj“.
Iată cum „arată“ cele două articole – articolul 30.3 (a) din Regulamentul Sportiv 2008 FIA: „Pe parcursul antrenamentelor şi al cursei, piloţii pot folosi numai pista şi trebuie să aibă în vedere Codul Sportiv cu privire la pilotaj şi la comportamentul pe circuite“; Anexa L, capitolul IV, articolul 2 (g) al Codului Sportiv Internaţional: „Doar pista în sine trebuie folosită de piloţi în timpul cursei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII