27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, la sfârşit de Olimpiadă

România, la sfârşit de Olimpiadă

Au mai rămas doar două zile din această ediţie a Jocurilor Olimpice, în care reprezentanţii noştri nici nu au rupt gura târgului, dar nici nu au dezamăgit.

Entuziasm înaintea debutului de la JO de la Beijing. România privea încrezătoare această Olimpiadă, undeva, în subconştientul românului de rând, găsindu-se convingerea că sportivii noştri vor reuşi să adune mai multe medalii decât au făcut-o până acum.
Din nefericire, lucrurile nu au stat chiar atât de bine, rezultatele fiind afectate de schimbul de generaţii şi de antrenori. Chiar dacă mentalitatea de învingător a rămas în delegaţia română deplasată în China, atât la gimnastică, handbal şi caiac-canoe, unde înainte „curgeau“ medaliile de aur, cât şi la celelalte întreceri sportive, unde tricolorii aveau forţa şi valoarea să câştige cel puţin respectul, momentele de glorie nu au fost atât de multe. Şi nici nu prea mai au când să îndrepte lucrurile, în cele două zile de concurs rămase nefiind speranţe de medalii pentru puţinii români rămaşi în cursă.

Suntem pe locul 15 în clasamentul pe medalii

După 13 zile de concursuri şi 237 de probe încheiate, din cele 302 programate, în clasamentul general pe naţiuni, importante fiind medaliile de aur, România se află pe locul 15. Ţara noastră a strâns patru medalii de aur (Alina Dumitru, la judo – categoria 48 kg; echipajul de canotaj 2 rame fără cârmaci, alcătuit din Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu; Constantina Diţă-Tomescu, la maraton; Sandra Izbaşa, la gimnastică artistică – sol), una de argint (Ana Maria Brânză, la scrimă, proba de spadă) şi trei de bronz (Mihai Covaliu, la scrimă – proba de sabie; echipa feminină de gimnastică; echipajul feminin de 8+1 la canotaj).
Aşa cum era de aşteptat, China, care este şi ţara organizatoare, deţine supremaţia, reuşind să acumuleze 83 de medalii până acum, dintre care 46 de aur, 15 de argint şi 22 de bronz. Controversaţi sau nu, chinezii au şansa să-şi îmbogăţească palmaresul, fiind prezenţi în câteva finale astăzi şi mâine.
A doua putere în sport este delegaţia SUA, din eforturile financiare făcute de americani de-a lungul timpului rezultând 95 de medalii, dintre care 29 de aur, 34 de argint şi 32 de bronz. Podiumul este completat de Marea Britanie, care a acumulat 40 de medalii: 17 de aur, 12 de argint şi 11 de bronz.
Până în prezent, la JO de la Beijing s-au câştigat 748 de medalii: 237 de aur, 238 de argint şi 273 de bronz, acestea fiind trecute în contul a 79 de ţări, din cele 204 înscrise.

Andrunache, portdrapelul României la ceremonia de închidere

La festivitatea de închidere a JO de la Beijing, programată mâine, de la ora 15.00, pe stadionul „Cuib de pasăre“, portdrapelul delegaţiei României va fi Georgeta Andrunache, medaliată cu aur la canotaj. Andrunache a câştigat aurul împreună cu Viorica Susanu, în proba de două rame fără cârmaci.
La Jocurile Olimpice de la Beijing, Georgeta Andrunache şi-a adăugat în palmares cel de-al cincilea titlu olimpic (trei la dublu fără cârmaci şi două la 8+1), egalând-o astfel pe Elisabeta Lipă, canotoarea secolului XX.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII