10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTelenovela Mutu, fără sfârşit

Telenovela Mutu, fără sfârşit

Transferul la Roma al jucătorului român de la Fiorentina a devenit subiectul verii. Cazul „Briliantului“ este cel mai mediatizat dintre cele de pe piaţa transferurilor din Serie A.

Telenovela „Mutu“ şi-a mai consumat un episod palpitant miercuri. Dimineaţa şi la prânz, românul era ca şi transferat la Roma, fiind, totodată, anunţat prezent şi în Ghencea, la amicalul de mâine-seară, când Steaua îşi va prezenta lotul într-o partidă cu gruparea din capitala Italiei. Spre seară, preşedintele şi acţionarul majoritar al Fiorentinei, Andrea della Valle, a intervenit personal pentru prima dată în cazul „Mutu“ şi a trimis o notă presei, din care reiese că Adrian nu va mai pleca: „Referitor la oferta Romei, preşedintele Andrea della Valle anunţă că Adrian Mutu va rămâne un jucător al echipei Fiorentina“.
A fost un comunicat menit să limpezească apele, dar care poate fi şi interpretat. „Pare că tratativele cu Roma s-au încheiat, dar în comunicatul lui Della Valle nu apare cuvântul «netransferabil», adică tocmai cuvântul care se foloseşte de obicei în aceste cazuri“, a scris ieri cotidianul Il Tempo.
Şi cazuri în care conducerea unui club a anunţat că nu cedează sub nici o formă un jucător, iar a doua zi fotbalistul a şi semnat cu altă echipă s-au mai văzut.

Cazul românului seamănă cu cel al lui Toni

Între situaţia lui Adrian Mutu şi cea a fostului jucător al Fiorentinei, Luca Toni, există mai multe similitudini. Ambii au venit la Fiorentina pe bani nu foarte mulţi şi s-au afirmat la echipa toscană. În 2006, gruparea „viola“ a primit o ofertă de 25 de milioane de euro de la Bayern München pentru gigantul atacant, dar a refuzat să-l cedeze, în ciuda faptului că Toni era nemulţumit de salariu şi şi-ar fi dorit să semneze un contract cu nemţii. Un an mai târziu, Fiorentina s-a hotărât în sfârşit să-l cedeze pe Toni, dar a obţinut o sumă cu 30 la sută mai mică de la bavarezi. Mutu primeşte la Fiorentina numai 1,8 milioane de euro anual, în condiţiile în care este vedeta echipei şi ar mai primi, în cazul în care ar semna un nou contract, cu numai 200.000 de euro mai mult, în condiţiile în care Gilardino, adus recent de la Milan, va avea un salariu mult mai mare. Roma i-a pus pe tavă românului 3,2 milioane de euro, bani pe care ar urma să-i primească la sfârşitul fiecărui sezon. De asemenea, „giallo-rossi“ au oferit Fiorentinei 18 milioane de euro, pe care Fiorentina nu se ştie dacă-i va mai primi anul viitor pe român, care va avea atunci 30 de ani şi poate nu va veni după un sezon foarte reuşit, cum a fost precedentul, 2007/2008.

Probleme cu suporterii

Suporterii italieni sunt recunoscuţi pentru faptul că, la scurt timp după ce au idolatrizat şi ovaţionat un jucător, pot la fel de bine să-l înjure şi să-l jignească. În ultimele două stagiuni petrecute la Fiorentina, Mutu a fost un idol pentru mulţi fani „viola“, iar între român şi galeria Fiorentinei a existat o relaţie specială. După fiecare gol marcat, Mutu a mers în faţa celor mai fanatici suporteri ai echipei din Florenţa şi a făcut o plecăciune, dedicându-le fiecare reuşită, iar aceştia au răspuns strigând „Il Fenomeno“, apelativ care a fost preluat şi de presa din Peninsulă, dar şi de la noi. Miercuri după-amiază, Mutu nu mai era un „fenomen“ pe buzele fanilor, ci un „trădător“ şi un „mercenar“, Mutu nu mai era un idol, ci i se cerea „să plece la Roma după bani“. Românul a auzit scandările fanilor şi a văzut bannerele afişate de aceştia atât în timpul desfăşurării antrenamentului efectuat alături de colegii săi, cât şi după încheierea şedinţei de pregătire, când a părăsit cantonamentul în aceeaşi maşină cu antrenorul Cesare Prandelli. Rămâne de văzut cum se va împăca internaţionalul român cu suporterii Fiorentinei, dacă va rămâne.

Nici Inter nu vrea ca Mutu să plece

Cotidianul italian Il Tempo a mai scris că, paradoxal, nici clubul care l-a adus pentru prima dată în Italia pe Mutu, Inter Milano, nu doreşte ca internaţionalul român să plece la Roma. „Deşi aparent nu are nici o legătură plecarea lui Mutu de la Fiorentina cu Inter, totuşi există una. Fiorentina negociază cu echipa lui Massimo Moratti achiziţionarea lui Burdisso, evaluat la nouă milioane de euro. Inter i-a anunţat pe conducătorii echipei din Florenţa că le face o reducere de patru milioane de euro pentru argentinian, cu condiţia să-l păstreze pe român. De ce? Este simplu. Inter nu doreşte ca rivala Roma să se întărească, pentru că şi aşa în sezonul recent încheiat s-a luptat cu «giallo-rossi» până în ultima etapă pentru titlu“, a scris respectivul cotidian.
După ce preşedintele Andrea della Valle a anunţat că Mutu nu va mai pleca, se aşteaptă ca acesta să-şi pună semnătura pe noul contract propus de Fiorentina, valabil patru ani. Dar mai rămâne o singură problemă de rezolvat: Mutu doreşte o înţelegere pe cinci ani. Aşadar, telenovela „Mutu“ continuă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII