21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCioroianu zice că Ştiinţa este o echipă de moral

Cioroianu zice că Ştiinţa este o echipă de moral

Fostul antrenor al Universităţii crede că oltenii pot să se claseze în primele şase echipe şi explică greşelile de la începutul sezonului trecut.

– Gata de plecare spre lumea arabă?
– Gata. Am avut o ofertă din campionatul Qatarului, dar nu s-a finalizat. Impresarul meu mi-a găsit un contract la Al Ittihad (Arabia Saudită), antrenor principal la echipa de tineret, Under 20. Voi fi ajutat, ca secund cu pregătirea portarilor, de Tudorel Călugăru. Am semnat şi contractul, iar acum sunt într-un concediu în Turcia, iar după ieşirea vizei voi pleca în Arabia Saudiă.
– Ar fi a doua experienţă a ta în fotbalul din lumea arabă. De aici n-ai avut oferte?
– Am mai fost, într-adevăr, în zonă, în campionatul Qatarului, secundul lui Ilie Balaci la echipa de primă ligă Al Arabi, în urmă cu vreo trei ani. Am primit câteva oferte şi din România, din Liga a II-a, una fiind de la Internaţional Piteşti, dar nu m-au interesat.
– Ai tot refuzat să vorbeşti despre experienţa ta ca principal la Universitatea, mărturisindu-mi însă că ai fost mâhnit atunci când s-a produs divorţul, când, de fapt, ai fost îndepărtat. Explică-te.
– N-am vrut să apar cu declaraţii. Am fost foarte mâhnit deoarece s-a uitat prea repede ce făcusem pentru Universitatea. S-a uitat cu desăvârşire momentul critic, când am preluat echipa în returul 2006/2007 şi unde am ajuns. Craiova era la retrogradare, cu un picior în Liga a II-a (locul 13 – n.r.). Am preluat Universitatea înaintea meciului decisiv de la Piatra Neamţ, în aprilie 2007, am câştigat cu 2-0 în faţa unei echipe, Ceahlăul, care, reamintesc, a făcut egal, 2-2, cu campioana ediţiei 2006/2007, Dinamo. În următoarele meciuri, ultimele şase ale ediţiei amintite, am câştigat cinci din şase! Echipa a câştigat, nu eu. Eram însă şi eu pe acolo, antrenor principal (Craiova a încheiat campionatul 2006/2007 pe locul nouă – n.r.).

Toţi au supralicitat victoria cu Farul

– „Minunea“ Cioroianu, cum te gratulau presa şi finanţatorul Mititelu, n-a mai ţinut în turul următorului campionat, 2007/2008. Ce s-a întâmplat?
– Am început destul de bine campionatul, 4-0 cu Farul, acasă, meci în care Ştiinţa a jucat foarte bine. Şi, după doar un meci supralicitat, au început din toate părţile – conducători, jucători – declaraţii de genul că avem deja echipă de cupe europene ş.a.m.d. Îmbătaţi de aceste vise după doar un meci, echipa nu s-a mai concentrat. Şi aceasta s-a petrecut odată cu jocul de la Iaşi, din etapa a II-a, când s-au făcut acele declaraţii fără rost, cum că batem fără probleme, că la pauză va fi 2-0 pentru noi. Am fost foarte surprins de aceste declaraţii.
– Şi Poli Iaşi v-a bătut, cu 2-1, într-un meci în care Craiova n-a arătat mai nimic din ceea ce jucase în prima etapă!
– La Iaşi, pe când echipele ieşeau pe teren, în tunel, Ionuţ Popa, antrenorul gazdelor, m-a întrebat: „Florine, dar de ce ai venit de acum la meci ?“. Nu înţelegeam… „Păi, trebuia să vii după pauză, că am citit în ziare că va fi 2-0 pentru voi după primele 45 de minute. Ziarele au consemnat ceea ce a spus, de fapt, căpitanul tău de echipă, Dorel Stoica!“, mi-a răspuns Popa. Jucătorii mei n-au mai avut, cum ziceam, concentrarea necesară, ei deja s-au văzut cu sacii în căruţă după prima etapă.

Nu îmi reproşez nimic

– Au urmat însă alte trei înfrângeri consecutive, cu CFR Cluj (a), Pandurii Târgu Jiu (d) şi Unirea Urziceni (a), apoi ai divorţat de Craiova, forţat de situaţie şi de finanţator. Mititelu şi cei din jurul lui te-au acuzat că tu ai fi greşit în vară, că ai fi făcut o pregătire neadecvată…
– Toate acuzele aduse au fost, într-adevăr, că aş fi făcut o pregătire (în vară) foarte tare. Sunt afirmaţii eronate, făcute de oameni care nu cunosc fenomenul. Din acest punct de vedere, nu îmi reproşez nimic, echipa a avut potenţial fizic, iar asta s-a văzut. Altele au fost greşelile… După înfrângerea de la Iaşi, ne-a bătut acasă echipa momentului campionatului, viitoarea campioană, CFR Cluj, şi am intrat într-un fel de vrie, asta e.  S-a întâmplat şi la case mult mai mari… Ştiinţa este o echipă de moral. Ce-am făcut eu în returul lui 2006/2007 a făcut şi Napoli în returul 2007/2008, Craiova tot pe locul nouă terminând.
– Ce crezi că va fi acum, în 2008/2009?
– Ştiinţa are un lot tânăr, valoros, şi sper să termine pe locurile cinci-şase. Asta, dacă jucătorii cu experienţă nu vor avea probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU