Acasă Sport Scurte ştiri

Scurte ştiri

Jandarmii doljeni, locul patru la volei
Echipa masculină de volei CS Straja Craiova, formată din cadre militare de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, a ocupat locul patru la Campionatul de Volei al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, competiţie desfăşurată la Piatra Neamţ în perioada 22-29 iunie. Oltenii, care au participat în premieră la campionatul de volei, au fost învinşi în finala mică de ISU Piatra Neamţ cu scorul de 3-0. În grupă, CS Straja Craiova s-a clasat pe locul doi, obţinând trei victorii şi o înfrângere, după cum urmează: CS Straja IJJ Constanţa 3-0, IJJ Bihor – CS Straja 0-3, ISU Bucureşti – CS Straja 2-3, şi IJJ Sălaj – CS Straja 3-0. „Este un rezultat bun la prima participare, având în vedere că echipele care au urcat pe podium aveau jucători profesionişti de volei. Unii evoluează chiar în cupele europene. Să obţinem locul patru din 11 formaţii participante nu este deloc rău“, a spus Ionuţ Ţapu, purtător de cuvânt al IJJ Dolj. Echipa masculină de volei Straja Craiova s-a înfiinţat la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, selecţia realizându-se din rândul personalului care a practicat voleiul sau care posedă calităţile necesare desfăşurării acestei activităţi. Pentru că nu beneficiază de o sală pentru volei, jandarmii doljeni au efectuat antrenamente în sălile de sport ale liceelor craiovene. De pregătirea echipei se ocupă locotenentul Liviu Cebuc.

Muller, tot mai aproape de Rulmentul

Rulmentul Braşov, vicecampioana României la handbal feminin, ar putea fi antrenată în sezonul viitor de românul Herbert Muller de la campioana Germaniei, Nürnberg. Anunţul a fost făcut de cotidianul local Nürnberger Zeitung, care susţine că antrenorul născut la Timişoara va da curs ofertei făcute din România natală. Mai multe jucătoare au declarat pentru publicaţia menţionată că este posibil să plece de la campioana Germaniei dacă Muller va accepta oferta clubului braşovean, motivând că au acceptat să continue la Nürnberg doar pentru a colabora în continuare cu antrenorul lor. „Jucătoarele sunt între lacrimi, furie şi dezamăgire. Mă simt în orice caz responsabil pentru ele, dar oferta din partea Braşovului este foarte bună şi complexă“, a declarat Herbert Muller, care ar urma să revină în ţară acompaniat de soţia Corina şi de fiica Nadia. În plus, Nürnberger Zeitung susţine că Rulmentul Braşov l-ar dori şi pe fratele antrenorului Herbert Muller, Helfried, care însă este tentat să antreneze chiar pe Nürnberg. La rândul lor, oficialii grupării campioane a Germaniei s-au arătat surprinşi de decizia lui Muller, care la începutul săptămânii trecute a început pregătirea cu echipa pentru sezonul următor.

Covaliu, bronz la Kiev
Mihai Covaliu a cucerit sâmbătă medalia de bronz la Campionatul European de scrimă de la Kiev (Ucraina). În semifinalele competiţiei, sabrerul român, calificat la Jocurile Olimpice, a fost învins de rusul Alexei Iakimenko, scor 15-12. Campion olimpic în 2000, la Sidney, şi mondial în 2005, la Leipzig, Covaliu cucerise şi anul trecut tot bronzul, la Gent. La Kiev, până în semifinale, Mihai trecuse de ungurul Balasz Lontay (15-7), de spaniolul Jaime Marti (15-13), iar în „sferturi“ l-a depăşit pe ucraineanul Vladimir Lukaşenko, la limită, scor 15-14, după un meci dramatic. Tot la sabie, Rareş Dumitrescu, calificat şi el la JO, a ajuns până în „optimi“, fiind învins de acelaşi Iakimenko. Însă, în finală, rusul a fost învins de bielorusul Aliksandr Buikevici. La floretă feminin, individual, cea mai bună clasare a obţinut-o Cristina Stahl – locul şase. Ieri urma să concureze şi spadasinele române, antrenate de craioveanul Dan Podeanu.

România, pe şapte la Europene
Naţionala României de handbal feminin (junioare) a terminat pe poziţia a şaptea la Campionatul European Open, ce s-a desfăşurat în perioada 1-5 iulie, în oraşul suedez Göteborg. După ce România a terminat pe locul doi, în grupa A preliminară, cu patru victorii şi o înfrângere, în prima grupă principală, naţionala pregătită de Victor Dăbuleanu a terminat pe poziţia a treia, cu o singură victorie din trei partide. România a pierdut cu 11-10 în faţa Spaniei (jocul fiind cel din preliminarii) şi cu 22-17 în faţa Ungariei. Singura victorie a fost obţinută în faţa echipei Cehiei (24-14). În jocurile pentru locul cinci-opt, România a pierdut disputa cu Slovacia, 22-30, şi a terminat pe locul şapte. Campionatul a fost câştigat de Spania, singura echipă care nu a pierdut nici un joc la acest turneu.

Eşecuri pe linie pentru naţionala U-18
Echipa naţională de baschet junioare U-18 a României a participat, în perioada 2-5 iulie, la un puternic turneu internaţional, ce s-a desfăşurat în oraşul Gdyna (Polonia). Din lotul deplasat de antrenorul Mădălin Piperea a făcut parte şi Bianca Barbu, jucătoare legitimată la prim-divizionara CET Govora. La turneul internaţional de la Gdyna au participat echipele reprezentative ale Poloniei – locul patru la ultimul european, Spaniei – vicecampioana europeană la acest nivel de vârstă şi Rusiei – medaliata cu bronz. În primul joc, naţionala noastră a cedat cu 39-80 în faţa reprezentativei ţării gazdă. În cel de al doilea, România a întâlnit Spania, ibericele împunându-se cu 90-58 (16-20, 27-15, 19-18, 28-5). În ultima zi, naţionala României a pierdut şi în faţa reprezentativei Rusiei cu 95-52. Turneul din Polonia a fost ultimul înaintea jocurilor Campionatului European de Junioare (U-18), care se va desfăşura în perioada 18-27 iulie, la Nitra (Slovacia). România face parte din grupa A preliminară, alături de Cehia, Slovacia şi Ucraina, cel mai puternic adversar din grupă, locul cinci la precedenta ediţie. România are ca obiectiv menţinerea în prima divizie europeană.

Poloiştii români au remizat cu Spania
Naţionala de polo a României a remizat ieri, în partida cu Spania, scor 6-6 (1-2, 2-1, 2-2, 1-1), aceasta fiind cea de-a treia a tricolorilor la Campionatul European de polo de la Malaga. Pentru România au punctat: Cosmin Radu (3), Alexandru Ghiban (1), Alexandru Matei (1), Kalman Kadar (1). În cea de-a doua partidă disputată sâmbătă, tricolorii au fost învinşi de Italia, scor 12-7 (4-0, 3-2, 2-3, 3-2). În meciul de debut la Campionatul European, elevii lui Corneliu Rusu au cedat în faţa Macedoniei, scor 10-6. Următorul meci al României este programat astăzi, contra Germaniei, de la ora 10.30.

Noua Zeelandă a învins Africa de Sud
Noua Zeelandă a început cu dreptul ediţia din 2008 a celui mai puternic turneu de rugbi din lume, Tri Nations, printr-o victorie frumoasă, scor 19-8, în faţa Africii de Sud. Aceasta este prima înfrângere a campioanei mondiale, după 14 victorii consecutive. Chiar dacă a tremurat în prima repriză, în care singurul eseu a fost marcat de sud-africanul Habana, „All Blacks“ a făcut diferenţa în partea secundă, petrecând ultimele opt minute de joc în jumătatea adversă. Noua Zeelandă îşi confirmă astfel forma de excepţie, reuşind a 30-a victorie consecutivă pe teren propriu.

Piţ şi-a prelungit contractul cu AS Roma
Conform presei italiene, mijlocaşul român Adrian Piţ şi-a prelungit cu încă două sezoane contractul cu echipa AS Roma. Se pare însă că jucătorul român va fi cedat de gruparea din capitala Italiei altei formaţii. Adrian Piţ, care are 25 de ani, a fost cumpărat de AS Roma la începutul sezonului trecut de la formaţia elveţiană Bellinzona, dar a evoluat pentru echipa italiană doar într-un singur meci, în Cupa Italiei.

Arbitri români, în competiţii externe
Federaţia Română de Fotbal (FRF) a primit din partea UEFA lista cu arbitrii din ţara noastră, nominalizaţi să conducă meciuri din cadrul primei manşe a primului tur preliminar din Cupa UEFA şi din al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor. Ovidiu Haţegan va conduce, pe 17 iulie, partida FK Pelister (Macedonia) – Apoel FC (Cipru), din cadrul manşei întâi din primului tur preliminar al Cupei UEFA. Pe 31 iulie, Augustus Constantin va oficia meciul dintre Manchester City şi EB-Streymur (Insulele Feroe), care va avea loc în cadrul manşei secunde a primului tur al celei de-a doua competiţii fotbalistice europene intercluburi. La rândul său, Cristian Balaj va arbitra, pe 5 sau pe 6 august, jocul dintre Dinamo Tbilisi (Georgia) / NS Runavik (Insulele Feroe) şi Panathinaikos Atena, contând pentru manşa a doua a celui de-al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor. Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul FRF trebuie să transmită UEFA, în cursul acestei săptămâni, numele arbitrilor asistenţi şi ale celor de rezervă, la fiecare dintre meciurile respective.

Cristiano Ronaldo, 100 de milioane
Preşedintele clubului Real Madrid, Ramon Calderon, şi directorul general de la Manchester United, David Gill, se vor întâlni astăzi, la Nyon, pentru a discuta despre transferul la gruparea din capitala Spaniei a mijlocaşului portughez Cristiano Ronaldo. Conform presei iberice, Real Madrid oferă 85 de milioane de euro pentru Cristiano Ronaldo, însă Manchester United vrea 100 de milioane. „Real Madrid nu vrea să mai mărească oferta pentru Ronaldo, iar Manchester cere 100 de milioane de euro. Între ofertă şi cerere este o diferenţă de 15 milioane de euro. Totuşi, soluţia ar putea fi în clauzele de obiectiv pe care le-ar avea contractul lui Cristiano Ronaldo“, a scris prestigiosul cotidian sportiv Marca. În ciuda celor scrise de presa iberică, Manchester United a reafirmat că Ronaldo, care are contract cu „diavolii“ până în 2012, nu este de vânzare şi că ultimele informaţii privind un transfer al său la Real Madrid nu sunt decât o „absurditate absolută“.

Un nou caz de corupţie în Italia
La doi ani după ce a izbucnit în Italia scandalul „calciopoli“, alt caz de corupţie începe să iasă la iveală. Cinci jucători din Serie A sunt cercetaţi pentru implicarea în „aranjarea“ rezultatelor a două partide din ediţia trecută a campionatului, jucate între echipele Atalanta Bergamo şi Livorno. Gianpaolo Bellini, de la Atalanta, şi fostul căpitan al lui Livorno, David Balleri, sunt acuzaţi că au pus la cale trucarea rezultatului meciului tur dintre cele două echipe, disputat pe 23 decembrie 2007 şi încheiat la egalitate, 1-1, precum şi al partidei din returul ediţiei trecute din Serie A, ce a avut loc în acest an, pe 4 mai, câştigată cu 3-2 de Atalanta, a precizat Federaţia Italiană de Fotbal (FIGC). Fraţii Emanuele şi Antonio Filippini, împreună cu unul dintre coechipierii lor de la Livorno, Alessandro Grandoni, sunt acuzaţi, la rândul lor, că nu au informat autorităţile în legătură cu acest caz. Cele două cluburi, care riscă să fie sancţionate pentru comportamentul jucătorilor lor, nu au făcut deocamdată comentarii legate de acest caz. Livorno s-a clasat în cele din urmă pe locul 20, ultimul în Serie A, şi a retrogradat în Liga secundă, în timp ce Atalanta Bergamo a ocupat poziţia a noua în clasament.

Aragones, prezentat la Fenerbahce
Luis Aragones, fostul selecţioner al Spaniei, a fost prezentat oficial la echipa turcă Fenerbahce Istanbul, formaţie pe care tehnicianul iberic o va conduce în următoarele două sezoane. „Sunt foarte fericit că am venit la Fenerbahce, vreau să aduc succes acestui club“, a declarat Aragones, în timpul conferinţei de prezentare. Selecţionerul campioanei europene a declarat în urmă cu o săptămână că a renunţat la banca tehnică a naţionalei, deoarece federaţia de la Madrid nu a mai vrut să-i prelungească înţelegerea, în ciuda faptului că Spania a cucerit, cu el antrenor, titlul continental, după o pauză de 44 de ani. Fostul tehnician al lui Atletico şi Barcelona a semnat cu gruparea turcă un contract valabil pe două sezoane. 

Şeful federaţiei turce a murit
Hasan Dogan, preşedintele federaţiei turce de fotbal, a decedat sâmbătă, în urma unei crize cardiace, în timp ce se afla în vacanţă la Bodrum, în sud-vestul Turciei, a anunţat forul de la Istanbul. Hasan Dogan, de 52 de ani, lua masa cu selecţionerul Fatih Terim în staţiunea Bodrum în momentul în care i s-a făcut rău. El a fost spitalizat şi, potrivit presei turce, medicii au încercat timp de 80 de minute să-l resusciteze, dar eforturile lor au fost zadarnice. Diagnosticul a fost stop cardiac. Dogan, un puternic om de afaceri şi simpatizant al premierului Tayyip Erdogan, se afla în fruntea federaţiei de puţină vreme, din februarie 2008. Era căsătorit şi avea doi copii, un băiat şi o fată.

Ajax a dat 16 milioane pe Sulejmani
Clubul olandez Ajax Amsterdam l-a transferat pe atacantul formaţiei Heerenveen, Miralem Sulejmani, de 19 ani, pentru care a plătit suma de 16,25 milioane de euro. Sulejmani, care va semna un contract valabil pe patru ani, este internaţional sârb şi a evoluat în sezonul trecut la Heerenveen, echipă pentru care a marcat 15 goluri în 34 de partide în prima ligă. Noua achiziţie a formaţiei pregătite de Marco Van Basten a mai jucat în cariera sa la Partizan Belgrad, club de la care s-a transferat, în urmă cu doi ani, la Heerenveen. Miralem Sulejmani este al doilea jucător cumpărat de Ajax de când clubul a fost preluat de fostul selecţioner al Olandei, după atacantul argentinian Dario Cvitanich.

Van Bommel vrea iar la naţională

Mijlocaşul olandez Mark van Bommel, legitimat la Bayern München, susţine că doreşte să joace din nou pentru naţionala ţării sale, odată cu instalarea în funcţie a noului selecţioner, Bert van Marwijk. „Întotdeauna am spus că vreau să îmbrac tricoul portocaliu, dacă Van Basten va pleca. Acum, că s-a întâmplat aşa, este şansa mea să mă întorc“, a declarat fostul jucător al Barcelonei, care este căsătorit cu fiica actualului selecţioner al Olandei. Van Bommel (40 de selecţii şi şapte goluri la naţională) a căzut în dizgraţia lui Van Basten – care va antrena pe Ajax din stagiunea viitoare – imediat după Cupa Mondială din 2006, iar de atunci nu a mai fost convocat la nici un meci al batavilor. Mijlocaşul olandez, de 31 de ani, evolueză de două sezoane la Bayern München, formaţie cu care a reuşit eventul în Bundesliga în sezonul trecut. Olanda, care a făcut parte din Grupa C la Campionatul European, a fost eliminată, în sferturile de finală ale competiţiei, de Rusia.  

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version