9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Listă nouă de medicamente compensate şi gratuite

Noua listă de medicamente compensate sau gratuite, care va cuprinde, în premieră, protocoale terapeutice şi medicamente pentru boli rare, va intra în vigoare pe 15 iulie, a anunţat ieri ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit ministrului, pentru prima dată în trei ani, lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost modificată şi au fost introduse medicamente noi. „Lista A va conţine numai medicamente ieftine, compensate cu 90%, astfel încât să crească accesul oricărui cetăţean la medicamente. Unele medicamente scumpe de pe lista B, unele între 5 şi 10 milioane de lei (vechi – n.r.), vor fi trecute pe lista C, unde compensarea este de 100%. Nici un medicament nu va apărea pe listă dacă nu este însoţit de protocol terapeutic“, a precizat Nicolăescu, citat de NewsIn.

Protocoalele terapeutice vor arăta ce criterii medicale trebuie să îndeplinească un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.

Pe lista compensatelor şi a gratuitelor se vor afla, în premieră, şi medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia.

Adrian DINU

Înghesuială la disponibilizări

Distribuitorul de gaze Distrigaz Sud a primit peste o mie de cereri de plecări din partea angajaţilor, prin programul de diponibilizări voluntare, a declarat ieri directorul general al companiei, Bernard Arnaud, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nu ştim exact câţi dintre solicitanţi vor pleca. Acei angajaţi care vor decide să demisioneze vor primi salarii compensatorii. Mai sunt şi angajaţi care ies la pensie“, a precizat Arnaud, citat de NewsIn.

În prezent, compania Distrigaz Sud are aproximativ 7.800 de angajaţi, faţă de 10.900, câţi avea în 2005, când Gaz de France a preluat compania.

În lunile aprilie şi octombrie 2006, a mai existat, de asemenea, un plan de plecări voluntare în cadrul Distrigaz Sud, când 2.600 de angajaţi au decis să demisioneze a mai spus Arnaud. La acea dată, un angajat care demisiona prin acel program primea, în medie, 12 salarii compensatorii.

Adrian DINU

TVA redusă pentru produsele ecologice

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că va propune partenerilor săi europeni o taxă pe valoare adăugată unică, de 5,5%, pentru „tot ceea ce este ecologic“, în special pentru imobile şi maşini nepoluante, informează AFP.

„Vreau să mă lupt pentru o fiscalitate ecologică în Europa“, a declarat şeful statului francez în ajunul preluării de Franţa a mandatului de şase luni la preşedinţia UE. „Nu este normal ca, atunci când vreţi să cumpăraţi o maşină ecologică, să vă coste mai mult decât una poluantă. Nu este normal ca, atunci când construiţi un apartament sau o casă ce economiseşte energie, să vă coste mai mult decât atunci când construiţi o casă ce nu favorizează economia de resurse“, a declarat preşedintele francez la canalul public de televiziune France 3.

„Voi propune ca tot ceea ce este ecologic, în special imobilele de înaltă calitate pentru mediu, să aibă un TVA de 5,5%“, a spus Sarkozy.

Franţa vrea ca, până în decembrie, la încheierea mandatului la preşedinţia UE, să ajungă la un acord asupra ansamblului de măsuri referitoare la mediu, regrupate sub numele de „pachetul climă-energie“.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS