16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportS-au făcut de râs în faţa Olandei

S-au făcut de râs în faţa Olandei

Olanda – România 2-0
„Stade de Suisse“
, Berna, spectatori 30.777.
Au marcat: Huntelaar ’54, Van Persie ’87.
Olanda: Stekelenburg – Boulahrouz (Melchiot ’58), Heitinga, Bouma, De Cler – De Zeuw, Engeelar – Afellay, Van Persie, Robben (Kuyt ’62) – Huntelaar (Vennegoor of Hesselink ’82). Antrenor: Marco van Basten.
România: Lobonţ – Contra, Tamaş, Ghionea, Raţ – Cociş, Codrea (Dică ’71), Chivu – Nicoliţă (Fl. Petre ’82), Mutu – M. Niculae (D. Niculae ’59). Antrenor: Victor Piţurcă.
Cartonaş galben: Chivu.
Au arbitrat: Massimo Busacca – Matthias Arnet, Stephane Cuhat (toţi din Elveţia).

Elevii lui Piţurcă şi-au arătat limitele fotbalistice, fizice şi psihice în meciul cu Olanda lui Van Basten, echipa lui Piţurcă pierzând cu 2-0 în urma unei prestaţii mediocre.

România a părăsit în genunchi Campionatul European, după ce în primele două meciuri a dat impresia că poate supravieţui în „grupa morţii“ şi poate ajunge în sferturi. La Berna, tricolorii nu aveau altceva de făcut decât să învingă rezervele unei formaţii deja calificate, dar au făcut cel mai prost meci dintre cele trei disputate la Euro 2008. Nu a mai existat în echipa lui Piţurcă nici disciplina din partida cu Franţa, nici vigoarea din confruntarea cu Italia. Olanda s-a impus cu 2-0, fără să forţeze, prin golurile marcate de Huntelaar (’54) şi Van Persie (’87).
Marco van Basten a trimis pe teren o formaţie schimbată în proporţie de 90 % faţă de cea folosită la precedenta partidă cu Franţa, în timp ce la România a revenit Bănel Nicoliţă pe flancul drept, Ghionea i-a luat locul suspendatului Goian în defensivă, iar Marius Niculae a fost trimis alături de Mutu în atac, pe postul pe care în celelalte partide jucase Daniel Niculae.

Neputincioşi la mijloc, neinspiraţi în atac

În prima repriză, tricolorii au găsit spaţii destul de generoase în defensiva olandeză, dar nu au ştiut să profite. Prima acţiune de atac a României a fost finalizată cu un şut în forţă, dar pe lângă poartă, expediat de Marius Niculae. A urmat lovitura de cap a lui Van Persie, mingea trecând peste poartă. Mutu a avut prima oportunitate de a marca în minutul 24, însă şutul său din unghi a trecut paralel cu poarta batavilor. Peste şase minute, tot Mutu a şutat de la 25 de metri, pe lângă poartă. În minutul 33, Boulahrouz a centrat pe jos de pe partea dreaptă, iar Van Persie a reluat, de la 14 metri, puţin peste poarta lui Lobonţ. În minutul 37, Huntelaar a deviat subtil o minge lui Robben care, după ce l-a culcat pe Lobonţ, a trimis puţin pe lângă bară. Ultimele două faze demne de consemnat ale primei reprize au aparţinut României. Mai întâi Cociş a şutat pe lângă bară din poziţie centrală, iar apoi Raţ i-a pasat pe jos lui Codrea, dar balonul şutat de acesta, din poziţie centrală, de la 15 metri, a trecut mult peste poartă.

Repriza a doua a fost catastrofală

În repriza secundă, toată lumea se aştepta ca echipa lui Piţurcă să atace mai mult, mai ales că rezultatul din cealaltă partidă, Italia – Franţa (1-0), nu era favorabil pentru echipa noastră. Tricolorii nu au mai legat însă nimic la mijlocul terenului şi au început să se clatine în defensivă. Tamaş a dat primele semne de slăbiciune în minutul 49, când Van Persie l-a întors în careu şi a şutat de la şapte metri, Lobonţ respingând în corner. Cinci minute mai târziu, Affelay a centrat de pe dreapta, iar Huntelaar a reluat în poartă de lângă Tamaş, spectator la faza respectivă. La 0-1, Piţurcă a dorit să-l introducă pe Marica, dar în cele din urmă s-a certat cu acesta, fiind nemulţumit de maniera în care atacantul se încălzea. Până la urmă, a intrat Daniel Niculae, care a avut o prestaţie mediocră, la fel ca şi Florentin Petre, introdus şi el mai târziu. În ultimele 30 de minute, România, deşi avea nevoie de victorie, a stat mult timp în propria jumătate. Presingul a lipsit, olandezii au avut o posesie covârşitoare a balonului, Mutu s-a zbătut inutil, iar pasele lui Chivu au lipsit. Olandezii au mai punctat o dată în minutul 87, când Van Persie a câştigat un balon în faţa lui Contra şi a înscris cu un şut de la şapte-opt metri.
Imediat după gol, suporterii români, care şi-au susţinut admirabil echipa pe durata turneului final, au început să părăsească stadionul din Berna.

Adi Mutu are conştiinţa încărcată

Adrian Mutu a spus că se consideră într-un fel vinovat pentru faptul că naţionala nu s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European, pentru că a ratat un penalti în meciul cu Italia. Adrian Mutu a spus că tricolorii nu se pot compara cu Franţa, Italia sau Olanda, iar rezultatele pe care le-au obţinut sunt demne de laudă.
„Puteam să ne calificăm dacă băteam Olanda sau Italia. Am pe conştiinţă acel penalti ratat în meciul cu Italia, aşa cum l-ar avea orice jucător aflat în situaţia mea. Neşansa a făcut să nu ne calificăm. Am fost şi obosiţi pentru că am avut primele două meciuri, care au fost foarte grele, şi ne-au solicitat foarte mult din punct de vedere fizic. S-a văzut că nu suntem la fel de puternici precum cele trei echipe cu care am fost în grupă. Am jucat destructiv şi defensiv, pentru că, dacă o făceam altfel, am fi pierdut la diferenţe mari. Eu zic că am ieşit cu fruntea sus din această competiţie“, a spus Mutu.
„Briliantul“ nu a făcut nici o referire la zvonul conform căruia AC Milan, club condus de premierul Italiei, Silvio Berlusconi, i-ar fi propus un transfer de la AC Fiorentina pentru un salariu de patru milioane de euro pe sezon. Această ofertă a fost făcută imediat după ce Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA a stabilit ca Mutu să plătească 12 milioane de euro grupării Chelsea Londra, după ce i-a fost reziliat contractul cu clubul englez în 2004, deoarece a fost depistat pozitiv cu cocaină. FIFA nu a comunicat încă oficial această decizie, însă ea a fost publicată de presa italiană, apărând inclusiv pe site-ul clubului la care este legitimat Mutu, AC Fiorentina.

Chivu, preocupat de problemele personale

Cum aventura tricolorilor la Euro 2008 s-a încheiat, căpitanul Cristi Chivu poate să-şi rezolve problemele personale în cel mai scurt timp. Jucătorul legitimat la echipa italiană Inter Milano se va căsători pe 6 iulie cu logodnica sa, prezentatoarea TV Adelina Elisei, nunta, la care au fost invitate aproape 500 de persoane, urmând să aibă loc pe Domeniul Ştirbei din Buftea. După căsătorie, Chivu se va opera la umăr. „Am suferit mult din cauza umărului, dar e bine că nu am căzut în cele trei meciuri pe care le-am jucat la Euro. Urmează să mă căsătoresc şi apoi mă voi opera pentru că nu mai pot“, a precizat Chivu.
Căpitanul naţionalei României a explicat şi evoluţia sa mai puţin reuşită din partida decisivă cu „Portocala mecanică“. „Am greşit multe pase pentru că nu existau soluţii. Am încercat să fac ceea ce mi se oferea la momentul respectiv“, a spus Chivu, adăugând că nu se gândeşte să plece de la Inter Milano.

Tricolorii l-au lăsat pe Piţurcă în ceaţă

Într-o declaraţie acordată postului public de televiziune, selecţionerul Victor Piţurcă a spus că nu înţelege de ce tricolorii nu s-au putut concentra la meciul cu Olanda, în care au primit două goluri „din faze care nu spuneau nimic“.
„Jocul cu Olanda a fost greu, după două meciuri reuşite. Probabil băieţii au căzut psihic, după ce au aflat că scorul este 1-0 pentru Italia. Îi interesa jocul de la Zürich. Asta e situaţia, am pierdut în faţa unei echipe mai bune decât a noastră. Ieşim cu fruntea sus. Am realizat un turneu final extraordinar, am reuşit jocuri foarte bune. Din păcate, ultima impresie contează. Păcat că am pierdut în faţa Olandei. Am primit goluri din faze care nu spuneau nimic pe motiv de lipsă de concentrare şi nu am înţeles de ce“, a spus Piţurcă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII