10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBăieţi de Mondiale

Băieţi de Mondiale

Reprezentativa masculină de handbal a României a reuşit să câştige returul barajului cu Muntenegru şi să se califice la CM din Croaţia de anul viitor.

Cei aproape 14 ani de anonimat au luat sfârşit. Naţionala masculină de handbal a României s-a calificat la turneul final al Campionatului Mondial din 2009 (17 ianuarie – 1 februarie), după ce a învins, în manşa retur a barajului, reprezentativa Muntenegrului, cu scorul de 29-24 (13-11). În tur, adversarii elevilor lui Aihan Omer câştigaseră la o diferenţă de patru goluri, scor 31-27. Ultima participare a ţării noastre la un turneu final de Campionat Mondial a avut loc la ediţia din 1995 (Islanda), unde tricolorii au obţinut locul zece, după ce au fost învinşi în meciul de clasament, de reprezentativa Belarusului, cu scorul de 35-32. Tensiunea acestui meci de mare importanţă s-a văzut din numeroasele eliminări de ambele părţi, nervozitatea fiind principalul factor care a condus la răsturnările dese de scor. Marcatorii echipei României au fost: Ghionea (11), Iacob (7), Petrea (3), Toma (2), Buricea (2), Pârâianu, Şania, Rohozneanu şi Timofte (câte unul). De la Muntenegru s-au remarcat Svitlica şi Muratovici, cu câte şase goluri.
La final, hora bucuriei încinsă de handbaliştii români a fost „acompaniată“ de aplauzele celor 2.000 de fani prezenţi în sala „Antonio Alexe“ din Oradea şi de felicitările conducătorilor FR de Handbal. La competiţia din 2009 sunt calificate direct echipele Germaniei (campioana mondială en-titre), Croaţiei (ţara organizatoare) şi primele trei clasate la CE din 2008, Danemarca, Franţa şi Suedia. Alte nouă formaţii europene vor obţine calificarea în urma meciurilor de baraj.

Omer crede că România va face o figură frumoasă

La finalul partidei cu Muntenegru, selecţionerul României, Aihan Omer, a explicat ce a stat la baza acestui succes care a readus handbalul masculin în elita mondială, fiind convins, totodată, că elevii săi nu se vor face de râs la CM din Croaţia. „Sunt foarte fericit, elevii mei au jucat foarte bine, iar publicul a fost extraordinar. Nu am cuvinte. N-am crezut niciodată că vom pierde calificarea. Ar fi o greşeală să spun că un anumit jucător a fost cel mai bun şi a câştigat meciul. Fiecare a contribuit în felul său şi a contat că ne-am dorit mai mult victoria. Cred că în final a contat şi pregătirea fizică. Suntem bucuroşi şi vrem să sărbătorim cum se cuvine. La Mondiale vom face o figură frumoasă şi în mod cert nu vom face România de râs“, a spus Omer.
Aceeaşi euforie şi acelaşi optimism le-au afişat Marius Stavorsitu şi Rudi Stănescu la finalul partidei. „Este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat. Nu se poate compara cu nici un meci câştigat în campionat sau Champions League. Consider că această calificare am realizat-o prin experienţa acumulată în fiecare an. În handbal nu mai există diferenţe mari între echipe şi cred că această calificare am obţinut-o în Muntenegru, unde am pierdut doar la patru goluri. Avem capacitatea de a lupta până la sfârşit şi munca în echipă cred că ne caracterizează“, a spus Marius Stavrositu. „Un meci foarte greu. Nu ne aşteptam la o replică atât de puternică, dar ne-am dorit foarte mult victoria şi calificarea şi în final am obţinut-o cu greu. Nu banii au fost motivaţia noastră principală, ci Campionatul Mondial, unde, în afară de Pârâianu şi Iacob, nu a mai participat nici unul dintre noi“, a punctat Rudi Stănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS