Acasă Sport Croaţia a învins Austria la limită

Croaţia a învins Austria la limită

Austria – Croaţia 0-1
Stadion „Ernst Happel“
, Viena, spectatori 50.000.
A marcat: Modric ‘4 pen.
Austria: Macho – Prödl, Stranzl, Pogatetz – Standfest, Aufhauser, Saumel (Vastic ’61), Gercaliu (Korkmaz ’69) – Harnik, Ivanschitz, Linz (Kienast ’73). Antrenor: Josef Hickersberger.
Croaţia: Pletikosa – Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – Srna, N. Kovac, Modric, Kranjkar (Knezevic ’61) – Olic (Vukojevic ’83), Petric (Budan ’72). Antrenor: Slaven Bilic.
Cartonaşe galbene: Pogatetz, Saumel, Prödl / Robert Kovac.
Au arbitrat: Pieter Vink – Adriaan Inia, Hans ten Hoove (toţi din Olanda).

Elevii lui Josef Hickersberger au pierdut în faţa croaţilor în urma unui penalti făcut de Aufhauser în minutul 4 şi şi-au redus considerabil şansele de a mai trece de grupe. 

Austria, la fel ca şi cealaltă gazdă a Campionatului European, Elveţia, a debutat cu o înfrângere. Selecţionata condusă de Josef Hickersberger a pierdut cu 1-0 în faţa Croaţiei, în primul meci din cadrul Grupei B a competiţiei. Nici nu a început bine partida de pe „Ernst Happel“ din Viena şi croaţii au şi reuşit să deschidă scorul. Rene Aufhauser a avut o intervenţie imprudentă în careu asupra lui Ivica Olic, iar arbitrul a dictat penalti, Modric transformând de la punctul cu var. Acesta a fost penaltiul cel mai rapid din istoria campionatelor europene.
Austria a încercat să lege ceva la mijlocul terenului, dar nu prea i-a reuşit în prima parte. Croaţii au fost la conducerea jocului în special datorită mijlocaşului Darijo Srna, care a prins o zi mare. Martin Stranzl şi colegii săi au fost în dificultate în permanenţă până la finalul primelor 45 de minute, în timp ce la poarta cealaltă nu s-a întâmplat nimic, doar şutul lui Sebastian Prödl dându-i emoţii lui Pletikosa. Austriecii au avut noroc în prima parte, pentru că Emanuel Pogaletz, care avea un cartonaş galben, ar fi trebuit eliminat după o intervenţie nesportivă asupra unui jucător croat. Dar, cum se întâmplă de obicei la un turneu final, gazdele competiţiei au primit şi de data aceasta un cadou din partea brigăzii olandeze conduse de centralul Pieter Vink.

S-au trezit prea târziu

Croaţii le-au cedat iniţiativa austriecilor în partea secundă, însă ocaziile nu au apărut decât după intrările lui Vastic şi Korkmaz, cei doi schimbând în bine jocul gazdelor. Austria a avut mai întâi o şansă prin Aufhauser, care a ratat cu puţin întâlnirea cu mingea la centrarea lui Harnik. A ieşit apoi în evidenţă veteranul Ivica Vastic, de 38 de ani, jucător născut în Croaţia, dar cu cetăţenie austriacă. Acesta a tras după el echipa în ultimele 20 de minute ale întâlnirii şi austriecii au fost la un pas de egalare. Harnig a şutat din poziţie bună, dar Pletikosa a fost la post şi a parat în doi timpi, la fel cum a făcut mai târziu şi la lovitura de cap a lui Vastic. Portarul croat a apărat apoi şutul în forţă al lui Korkmaz. În minutele de prelungire, Pletikosa a fost doar spectator la lovitura de cap a lui Kienast, care a trecut puţin pe lângă poartă. Croaţia a obţinut o victorie preţioasă, în urma unei evoluţii pragmatice, şi va reveni pe teren joi, la Klagenfurt, când va avea cel mai greu meci din grupă, cu Germania. În aceeaşi zi, Austria va întâlni Polonia.

Exit mobile version