10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportElveţia şi Cehia deschid balul

Elveţia şi Cehia deschid balul

Elveţia – Cehia
Stadion „St. Jakob-Park“
, Basel, astăzi, ora 19.00.
Formaţii probabile:
Elveţia:
Züberbuehler – Djourou, Senderos, Müller, Magnin – Behrami, Inler, Yakin, Barnetta – Frei, Streller. Antrenor: Jakob Kuhn.
Cehia: Cech – Ujfalusi, Rozenhal, Kovac, Jankulovski – Plasil, Galasek, Jarolim, Sionko – Baros, Koller. Antrenor: Karel Bruckner.
Va arbitra: Roberto Rosetti (Italia).

Primul meci al Campionatului European 2008 se va disputa astăzi, la Basel, reprezentativa „Ţării Cantoanelor“ înfruntând una dintre semifinalistele de la Euro 2004, Cehia.

Stadionul „St. Jakob-Park“ din Basel va găzdui astăzi, de la ora 19.00, meciul de deschidere a Euro 2008, în care se vor întâlni reprezentativa Elveţiei, una dintre coorganizatoarele acestei competiţii, şi naţionala Cehiei.
Elveţia nu a disputat preliminarii pentru Euro 2008, fiind calificată automat din postura de ţară organizatoare. În schimb, Cehia a evoluat în Grupa D preliminară, pe care a terminat-o pe primul loc, cu 29 de puncte, cu două mai multe decât ocupanta locului secund, Germania.
Să remarcăm că Elveţia ocupă în prezent locul 48 în clasamentul FIFA, în urma unor ţări precum Mali (locul 44), Moldova (locul 38) sau Honduras (locul 36), în timp ce Cehia se situează pe locul 6 în această ierarhie, devansând naţionale puternice precum Franţa (locul 7), Olanda (locul 10) sau Anglia (locul 11).

Elveţia vrea să profite de statutul de gazdă

Tehnicianul selecţionatei Elveţiei, Jakob Kuhn, va încerca să aibă un ultim parcurs de succes cu echipa din „Ţara Cantoanelor“ după cele două calificări consecutive, pentru Euro 2004 din Portugalia şi CM 2006 din Germania. El şi-a anunţat retragerea de la conducerea tehnică a echipei după finalul Campionatului European din acest an.
Kuhn este primul antrenor localnic care a preluat echipa Elveţiei după o pauză de 12 ani, el venind la cârma reprezentativei în 2001, ca urmare a demisiei fostului selecţioner, argentinianul Enzo Trossero. Anterior, tehnicianul refuzase propunerea Federaţiei Elveţiene de Fotbal de a fi asistentul lui Trossero.
Naţionala din „Ţara Cantoanelor“ nu este una dintre forţele fotbalului mondial, în istoria de 113 ani a Federaţiei Elveţiene de Fotbal aceasta obţinând de trei ori accesul la turneul final european, în 1996, 2004 şi 2008. În competiţiile europene (preliminarii şi turnee finale), Elveţia a jucat 80 de partide, înregistrând 29 de victorii, 22 de egaluri şi 29 de înfrângeri, cu un golaveraj de 119-108. În ciuda statisticii seci, nu prea favorabile, Elveţia va încerca la Euro 2008 să profite de statutul de gazdă, având de partea sa atât publicul, cât şi „binecuvântarea“ arbitrilor.

Cehia are atuul experienţei

La prima vedere, naţionala Cehiei este favorită în disputa de la Basel cu Elveţia. În istoria de 107 ani a Federaţiei Cehe de Fotbal, echipa s-a calificat de şase ori la turneul final european, incluzând aici şi palmaresul fostei reprezentative a Cehoslovaciei. În competiţiile europene (preliminarii şi turnee finale), echipa Cehiei a disputat, începând de la afilierea sa ca federaţie în 1993, 54 de partide, înregistrând 39 de victorii, opt egaluri şi doar şapte înfrângeri, cu un golaveraj de 117-37.
Selecţionerul echipei naţionale a Cehiei, Karel Bruckner, este un tehnician foarte experimentat, el reuşind calificarea ţării sale la trei turnee finale consecutive, două europene (2004, 2008) şi unul mondial (2006). Cu o carieră de antrenor de 34 de ani, Bruckner a anunţat că va renunţa la funcţie după Campionatul European din această vară, la şase ani după ce a preluat prima reprezentativă. Printre succesele notabile obţinute la naţională de Karel Bruckner se numără calificarea în semifinalele Euro 2004, din Portugalia.
Marele absent al naţionalei Cehiei de la Euro 2008 este căpitanul Thomas Rosicky. Mijlocaşul nu este încă refăcut după o accidentare mai veche la genunchi. Conducătorul de joc al lui Arsenal, care are 27 de ani, nu a mai intrat pe gazon de aproape patru luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS