Acasă Sport Franţa ne sperie şi cu Gomis

Franţa ne sperie şi cu Gomis

Echipa lui Domenech s-a impus, fără să strălucească, în amicalul cu Ecuador. Singurul jucător care a ieşit în evidenţă a fost al şaselea atacant din lotul Franţei, care a marcat două goluri de senzaţie.

Franţa, prima adversară a României la Euro 2008, a jucat primul din seria de trei meciuri de pregătire programate înaintea turneului final. Echipa antrenată de Rymond Domenech s-a impus cu 2-0, pe teren propriu, în faţa reprezentativei Ecuadorului. Partida s-a disputat la Grenoble, ceea ce constituie o premieră pentru Franţa. „Les bleus“ sau, mai bine zis, „les rouges“, pentru că echipa lui Domenech a optat din nou pentru neobişnuitul echipament roşu, nu au impresionat, singurul jucător care a ieşit în evidenţă fiind atacantul Gomis. Convocat la naţională în urma evoluţiilor de excepţie de la Saint Etienne, acesta a reuşit două supergoluri, în minutele 60 şi 86, în condiţiile în care nu a jucat decât o repriză. La prima reuşită, Gomis a şutat năprasnic sub transversală de la 20 de metri, iar la cel de-al doilea gol a reluat mingea în plasă cu un voleu superb, din cădere, de la zece metri. Atacantul lui Saint Etienne a sărbătorit cum nu se putea mai bine prima convocare a sa la echipa naţională. Nimeni, de la debutul lui Zinedine Zidane (1994), nu mai reuşise o „dublă“ la meciul de debut.
Bafetimbi Gomis are numai 22 de ani, măsoară 1,84 metri înălţime şi a marcat 16 goluri în ediţia 2007/2008 a campionatului Franţei, clasându-se cu echipa sa de club pe locul al cincilea.

Fără Coupet, Gallas, Vieira, Makelele, Ribery şi Henry

Presa franceză a scris ieri că prima adversară a tricolorilor la Euro 2008 nu a avut un joc tocmai reuşit. Cu şase titulari în tribună, Coupet, Gallas, Vieira, Makelele, Ribery şi Henry, Franţa a avut o posesie bună a balonului, însă a lăsat impresia că este lipsită de idei în preajma careului advers. Domenech a trimis în teren o echipă aşezată într-un sistem 4-4-2, care deseori a devenit 4-2-2-2. Frey a stat în poarta echipei din Hexagon, linia de fund a fost alcătuită din Sagnol, Thuram, Escude şi Abidal, pe postul de mijlocaş la închidere au jucat Lassana Diarra şi Alou Diarra, Nasri şi Ben Arfa au evoluat pe părţile laterale ale liniei mediane, iar Djibril Cisse şi Nicolas Anelka au alcătuit compartimentul ofensiv. Practic, Raymond Domenech a vrut să se lămurească în privinţa valorii unor jucători din lot, el urmând să renunţe la doi dintre aceştia. În repriza a doua au mai intrat portarul Mandanda şi jucătorii Evra, Flamini, Gomis, Clerc şi Malouda. „A fost un joc departe de nivelul la care se vor disputa partidele de la Euro, dar Domenech şi-a făcut calculele sale şi a vrut să vadă în ce formă se află toţi jucătorii din lot“, a scris cotidianul L’Equipe.

Domenech, mulţumit şi nu prea

„A zis că se duce să mai reflecteze“, a răspuns jucătorul lui Lyon, Ben Arfa, la întrebarea „Ce v-a spus selecţionerul Domenech după meci?“. Selecţionerul naţionalei Franţei a recunoscut că mai sunt lucruri de pus la punct la vicecampioana mondială. „A fost primul meci de pregătire al nostru din cele trei pe care le avem programate. Echipa a răspuns bine, mai ales la capitolul organizare. Au fost momente în joc în care am avut de suferit, dar am rezistat. Am creat faze de poartă atunci când am putut. În prima repriză nu prea am pus probleme adversarului, dar să nu uităm că am avut în faţă o echipă ce a jucat la precedenta Cupa Mondială şi care are în componenţă mulţi jucători buni“, a spus Domenech.
Selecţionerul a evitat să-l laude pe atacantul Gomis, autorul celor două goluri din meciul cu Ecuador: „Un atacant care a marcat două goluri a făcut un meci bun, dar asta nu înseamnă că atacantul celălalt, care nu a înscris, a făcut un meci prost“. Domenech a mai spus că face selecţia la echipa naţională nu pe baza calităţilor individuale ale jucătorilor, ci pe capacitatea acestora de a se integra în grup şi în sistemul său de joc. „Victima“ metodelor lui Domenech de selecţie a fost atacantul lui Juventus, David Trezeguet, lăsat acasă, în ciuda evoluţiilor bune din Serie A.

Exit mobile version