8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportA fost inaugurat Muzeul Sportului Doljean

A fost inaugurat Muzeul Sportului Doljean

În prezenţa mai multor personalităţi, Aurel Daneş, inspector la Direcţia pentru Sport a Judeţului (DSJ) Dolj şi totodată director al Academiei Olimpice, filiala Dolj, a inaugurat ieri Muzeul Sportului Doljean, situat pe strada Gheorghe Doja, în clădirea unde se află şi sediul DSJ.
„Termenul de muzeu mi se pare un pic pretenţios pentru această încăpere, dar deocamdată nu am avut un spaţiu mai mare“, a spus Daneş.
Muzeul cuprinde exponate preţioase, cum ar fi adidaşii personalizaţi ai atletei Lidia Şimon, pe care i-a purtat la Campionatul Mondial de maraton (2001), centura de campion naţional de box obţinută de Marin Gaşpar în 1936, statueta „Discobolul“ obţinută de atleta Natalia Andrei la Europenele din 1975, spada campioanei europene Ana Brânză, mingea cu semnăturile handbalistelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Cristieana Matei, emoţionată

Nu lipsesc fotografii ale sportivilor care au obţinut performanţe la campionate mondiale, europene şi chiar Jocurile Olimpice. Câţiva dintre ei au fost ieri prezenţi la inaugurare: Nicu Stoian, Natalia Andrei, Cristieana Matei, Nicu Braun, Niculina Lazarciuc.
„Mă încearcă o emoţie puternică atunci când văd poze cu noi când eram tineri. Îmi amintesc de acele momente de glorie“, a spus fosta atletă Cristieana Matei, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1984. Muzeul mai cuprinde diplome, cupe, medalii, plachete, dar şi ziare de la mijlocul secolului trecut, în care s-a scris despre performanţele sportivilor olteni. Pentru iubitorii sportului este interesant de ştiut că muzeul este deschis zilnic, iar sâmbăta, la solicitare, iar intrarea este liberă. Astăzi, Aurel Daneş împreună cu Daniela Braun, directoarea DSJ Dolj, vor lansa cartea „Istoria educaţiei fizice şi sportului doljean“, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, în cadrul simpozionului internaţional „Educaţie prin mişcare“, organizat de ISJ Dolj, în colaborare cu Casa Corpului Didactic, FEFS Craiova şi LPS „Petrache Trişcu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU