6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova a luptat pentru semifinalele cupelor europene

Craiova a luptat pentru semifinalele cupelor europene

Martie 1982. Universitatea Craiova a ajuns în sferturile Cupei Campionilor Europeni, fiind prima echipă din România calificată într-o „primăvară europeană“, oltenii disputând – pe 3 şi 17 martie – dubla cu Bayern München: 0-2 la Craiova, 1-1 la München (gol Geolgău).

Martie 1983. Universitatea a ajuns, pentru al doilea an consecutiv, în „primăvara europeană“, elevii lui Constantin Oţet şi Nicolae Ivan jucând – pe 2 şi 16 martie 1983 – sferturile Cupei UEFA cu „dracii roşii“ de la 1.FC Kaiserslautern. A fost 3-2 pentru elevii lui Kroner (în Germania), iar la Craiova oltenii au învins cu 1-0, prin golul fabulos al lui „Negoro“.

Despre „dubla“ cu nemţii, Nicolae Negrilă a rememorat în cartea „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima“: „Calificarea
s-a jucat totuşi în Germania. Am fost învinşi cu 3-2, deşi nemţii au condus, la începutul reprizei a doua, cu 3-0! La un moment dat, când tabela arăta 2-0 pentru nemţi, eram cu moralul la pământ. I-am spus lui Irimescu, care atunci a jucat fundaş central în locul lui Tilihoi (accidentat): «Mirceo, cred că la ăştia nu mai putem să ne ţinem. Ne umflă!…» La 3-0 ne-am revenit, Geolgău şi Crişan au marcat, astfel încât am plecat din Germania cu o speranţă. Returul? Peste 40.000 de suporteri ne-au încurajat, au avut încredere în noi. A fost un meci fantastic. Noi ar fi trebuit să jucăm pragmatic, cum se spune, adică trebuia să ne apărăm, să nu luăm gol. A venit minutul 82, eu am marcat un gol istoric, decisiv, un gol care a calificat, în premieră, o echipă românească într-o semifinală de cupă europeană…. Atunci, nemţii s-au prăbuşit, plângeau… Pentru noi au fost momente unice“.

„Craiova Maxima“ a fost astfel (1983) prima echipă românească de club care a eliminat din cupele europene o formaţie vest-germană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS