16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAm şutat spre tribună, dar mingea a intrat în vinclu

Am şutat spre tribună, dar mingea a intrat în vinclu

În meciul retur, Leeds – Ştiinţa 0-2, Beldeanu a înscris un gol senzaţional, cu un şut puternic, în colţul porţii englezilor.

Lui Aurel Beldeanu i se spunea „Vulpea“. De ce? Corneliu Stroe, mentorul Craiovei Maxima, cel care l-a convins pe Beldeanu să se transfere de la CSM Reşiţa la Universitatea, explică: „Fotbalistul Beldeanu era foarte şiret, avea o inteligenţă deosebită în joc. Şi-a văzut de treabă foarte serios în teren. Dacă în viaţa extrasportivă a mai «scârţâit» – nu în măsura în care se exagerează acum despre el -, în teren a fost un fotbalist de geniu, fără discuţie. Talentat, respectat de coechipieri, necesar în Craiova Maxima“.
„Vulpea“ este oltean prin adopţie, cum se spune, el fiind născut în apropiere de Bucureşti, la Dobroeşti, pe 5 martie 1951, debutul în Divizia A făcându-l sub culorile Progresului Bucureşti, în noiembrie 1969. A plecat din Capitală în provincie, la nou-promovata CSM Reşiţa, iar după patru sezoane bune în Banat, a ajuns la Universitatea.
Performanţele carierei de fotbalist sunt legate de anii jucaţi sub culorile alb-albastre: două titluri de campion (1980, 1981), patru Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983), sfertfinalist al Cupei Campionilor Europeni (1982), semifinalist al Cupei UEFA (1983).
În cupele europene, Beldeanu a marcat cinci goluri în meciurile cu Inter, BK Copenhga, Dinamo Moscova, Leeds şi Zeljeznicar. Beldeanu povesteşte: „Golul de la Leeds este cel mai frumos, dar şi cel de la Craiova, cu Zeljeznicar. Cel de la Leeds, returul din Cupa UEFA 1979/1980, a rămas în istorie deoarece atunci s-a petrecut şi o premieră pentru fotbalul românesc: Universitatea a eliminat o echipă din Anglia. Iar golul meu a fost, într-adevăr, frumos. De fapt, fără modestie, toate golurile mele au fost frumoase, înscrise cu şuturi din afara careului mare. Vorbind despre golul de la Leeds, am de povestit o chestie de cancan, de culoare… Am mai spus-o: atunci, la Leeds, am vrut să trimit puternic mingea în tribună pentru a trece timpul… Şi s-a dus direct în vinclu! Am lovit-o însă perfect şi a ieşit un gol senzaţional…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII