11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportProbe de sânge la Euro 2008

Probe de sânge la Euro 2008

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat procedurile care vor fi folosite în timpul controalelor antidoping la turneul final al Campionatului European din vară, care va avea loc în Austria şi Elveţia. Fotbaliştii vor fi supuşi la teste de urină şi de sânge la fiecare din cele 31 de meciuri de la competiţia programată între 7 şi 29 iunie. Fiecare echipă va fi testată, urmând ca până la zece jucători să fie supuşi controalelor. Este pentru prima dată când UEFA introduce analiza sângelui pentru toţi fotbaliştii aleşi pentru controlul antidoping, pe lângă testele care se efectuau până în prezent. Doi jucători de la fiecare echipă vor da probe de sânge pentru a fi depistate substanţele interzise, care nu se pot descoperi în urma analizei urinei, printre care hemoglobina sintetică sau hormonii de creştere, cât şi tranfuziile sanguine.

Comitetul Executiv al UEFA a luat decizia în urma recomandării venite de la comisia antidoping şi de la Comitetul Medical al forului european de fotbal. Preşedintele UEFA, Michel Platini, a comentat noile proceduri care se vor aplica la Euro 2008: „Fotbalul are o reputaţie foarte bună în lupta împotriva dopajului, iar decizia de a introduce şi testarea sângelui este un pas înainte. Trebuie să fim siguri că dopajul nu o să fie prezent, iar aceste teste reprezintă principala noastră armă“.

Echipelor le va fi prezentat noul program antidoping în cadrul întâlnirii programate la Viena, pe 12 şi 13 martie, iar medicii formaţiilor vor fi invitaţi să asiste la implementarea sistemului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS