5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTrei craioveni la Dakar în 2009

Trei craioveni la Dakar în 2009

Trei olteni vor pleca de la Craiova peste 12 luni, urmând să participe la Raliul Budapesta-Bamako, apoi vor continua escapada euro-africană până la Dakar.

La fel cum la fotbal există şi alte turnee în afară de Campionatul Mondial sau Liga Campionilor, nici la raliuri nu se rezumă totul la competiţiile supermediatizate. Pornind de la ideea că binecunoscutul Raliu Dakar este pentru cei cu bani mulţi, doi oameni din Ungaria, dintre care unul de profesie jurnalist, au decis organizarea unei noi competiţii, cu punct de sosire în Africa, la Bamako. Dincolo de competiţie, în care domneşte fair-play-ul, Raliul Budapesta-Bamako, aflat în acest an la a treia ediţie, are şi un caracter umanitar, mulţi concurenţi urmând să sape fântâni în satele africane prin care vor trece sau să-şi doneze maşinile la încheierea cursei.
Trei craioveni inimoşi, iubitori ai aventurii, şi-au anunţat intenţia de a pleca din Bănie, în ianuarie 2009, la a patra ediţie a cursei, pentru a cuceri nordul continentului „negru“. Iniţiatorul acestui proiect, Nicolaie Predescu şi ceilalţi membri ai echipajului, Eugen Fîntînă şi Daniela Bileac,  vor străbate o parte a Europei, vor trece Marea Mediterană în Africa de Nord, vor traversa Sahara până la Bamako, în Mali, dar îşi vor continua drumul până la Dakar. Toate acestea, cel mai probabil, la bordul unei maşini Mitsubishi Pajero.
Încă de la început, s-a dorit ca acest eveniment să aibă o anvergură locală, să fie iniţiat la Craiova, să fie planificat şi finanţat din resurse locale şi dus la bun sfârşit de o echipă craioveană.

Traseul va fi stabilit în martie

Deocamdată, traseul exact al ediţiei 2009 a Raidului Budapesta-Bamako, pe care îl vor aborda cei trei olteni, nu a fost stabilit, ultimele detalii urmând să fie puse la punct în luna martie, în funcţie de situaţia politică din ţările africane care vor fi traversate, de starea drumurilor şi de evenimentele ce se vor petrece la ediţia din acest an, programată în această lună. Probabil, în linii mari, traseul va fi acelaşi ca anul acesta.
Spre deosebire de Raliul Dakar, cursa Budapesta-Bamako se desfăşoară numai pe drumuri care se regăsesc şi pe hărţi, existând, opţional, şi posibilitatea ca participanţii la cursă să parcurgă o parte din etape prin deşert, pentru puncte în plus. În competiţie există probe speciale, dar nu în adevăratul sens al cuvântului, unele dintre ele având şi elemente împrumutate din orientare turistică.
Interesant este faptul că, la Raliul Budapesta-Bamako, pe lângă cele două clase dedicate maşinilor şi motocicletelor, s-a introdus şi una a autobuzelor, în acest an luând startul două astfel de vehicule. În competiţie a fost prezent chiar şi un Trabant, evident, modificat.
Având în vedere că raliul se va desfăşura în Africa, Nicolaie Predescu, Eugen Fîntînă şi Daniela Bileac vor face o pregătire specială, aici intrând şi exerciţiile de orientare şi cursurile de acordare a primului ajutor, având în vedere că asistenţa medicală pe parcursul raliului nu va exista. Oricum, spre deosebire de Raliul Dakar, versiunea „low cost“ a acestuia nu a făcut nici o victimă.
Gazeta de Sud va fi partener media exclusiv al echipajului craiovean la Raliul Budapesta-Bamako şi vă va ţine la curent cu etapele de pregătire pe care le vor urma cei trei olteni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS