21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportVâlcencele au fost magnifice

Vâlcencele au fost magnifice

Viborg – Oltchim 29-31
Sala Sporturilor din Viborg
, spectatori: 1.500.
Viborg: Lunde – Bjorndalen (7), Skov (5), Lund (3), Aaen (3), Althaus (3), Reiche (3), Roslyng (3), Fisker (1), K. Lunde (1), Popovic. Antrenor: Tomas Ryde.
Oltchim: Tolnai – Ţăcălie, Ivan, Maier (16), Nechita (6), Meiroşu (2), Luca (2), Manea (2), Lecuşanu (1), Vădineanu (1), Cherăscu (1). Antrenor: Gheorghe Tadici.
Au arbitrat: Darko Repensek, Janko Pozeznik (Slovenia).
Observator EHF: Kjell Eliasson (Suedia).

Chimistele au pus la respect cea mai bogată echipă din lume, Viborg, pe care au învins-o şi în Danemarca, asigurându-şi primul loc în Grupa D. 

Oltchim Râmnicu Vâlcea a reuşit să-şi păstreze invincibilitatea în Grupa D a Ligii Campionilor la handbal feminin şi după penultima etapă, pe terenul celei mai bogate grupări din lume, Viborg din Danemarca. Tehnicianul nordicelor, Tomas Ryde, a pregătit meciul din punct de vedere psihologic cum nu se putea mai prost, declarând că vâlcencele au jucat murdar pe propriul teren şi victoria din România s-a datorat şi ajutorului pe care elevele lui Gheorghe Tadici l-ar fi primit din partea arbitrilor. Ryde a concluzionat că vrea răzbunare şi un succes la scor, dar a avut marea surpriză să găsească în teren un adversar motivat la maximum, chiar dacă oltencele erau deja calificate înainte de ultimele două etape.

Spectacol fără vedete

Atât Oltchim, cât şi Viborg au fost lipsite de aportul câtorva vedete. Tomas Ryde nu a mizat pe Grith Jurack, interul german fiind accidentat după mondialele din Franţa, şi a ţinut-o pe banca de rezerve pe Bojana Popovic, nerefăcută complet după o accidentare. De asemenea, Cristina Vărzaru a fost numai în tribună, revenirea sa pe teren fiind aşteptată în luna martie a acestui an. De partea cealaltă, Gheorghe Tadici şi Popa Seviştean au decis să le lase acasă pe Luminiţa Huţupan, Valeria Motogna şi Ionela Gâlcă, toate menajate în vederea derbiului cu Rulmentul Braşov, programat pe 8 ianuarie. Valentina Elisei şi Roxana Gatzel, ambele accidentate, s-au adăugat listei absenţelor vâlcene de la Viborg.

Apărare de fier marca Oltchim

Scăpată de pericolul numărul unu, Jurack, apărarea chimistă a funcţionat aproape impecabil în prima parte a întâlnirii şi, după şapte minute, Oltchim conducea clar în Danemarca, scor 7-2. Lucrurile nu au mers bine pentru cea mai bogată formaţie din lume şi după zece minute de joc, la scorul de 4-9, Tomas Ryde a cerut time-out şi a încercat să-şi trezească elevele.
De partea cealaltă, tehnicianul chimist nu a avut de transmis decât o indicaţie: „Mai atente la jocul lor cu pivotul, am primit două goluri aşa“. Vâlcea a condus şi la şapte goluri diferenţă, dar primul mitan s-a terminat cu scorul de 20-16 pentru campioana României după ce Steluţa a înscris ultimul gol de la jumătatea terenului, chiar în ultima secundă.

Victorie meritată

Repriza secundă a fost mai echilibrată şi danezele au recuperat treptat din diferenţa de pe tabela de marcaj, egalând la 26 când mai erau de jucat doar şapte minute din meci. Tereza Tamaş a fost eroina Oltchimului în final, ex-zălăuanca suplinind-o excelent pe Luminiţa Huţupan. Oltchim a marcat de patru ori consecutiv şi le-a redus la tăcere pe daneze, care nu au mai avut altceva de făcut decât să diminueze din diferenţă. Campioana României s-a impus cu 31-29, reuşind a cincea victorie în Grupa D, rezultat care îi asigură primul loc al clasamentului final. Chimistele vor juca ultima partidă a grupei pe 11 ianuarie, la Podgorica, deplasare în care cel mai probabil va merge echipa a doua a formaţiei oltene.

Maier, golghetera Ligii Campionilor

După cinci etape scurse din actuala ediţie a grupelor Ligii Campionilor la handbal feminin, chimista Ramona Maier Farcău este prima în topul golgheterelor. Fosta atletă a punctat de 16 ori în derbiul dintre Viborg şi Oltchim şi a ajuns la cota 48. Eleva lui Gheorghe Tadici are cu nouă goluri mai multe decât fosta lideră, Anita Görbicz, de la ETO Gyor. Ramona Maier a stabilit şi un nou record al anului în Liga Campionilor, 16 goluri într-un singur meci, şi a fost declarată MVP-ul derbiului.

Blocate la Amsterdam

După doar două ore de somn, handbalistele de la Oltchim au părăsit Danemarca pe calea aerului, cu destinaţia Amsterdam. Delegaţia chimistă a rămas blocată însă în aeroportul din Olanda, aşteptând reluarea traficului aerian la Aeroportul Otopeni. „Am zis să plecăm mai repede, că pe 8 ianuarie jucăm derbiul de la Braşov. Asta ne mai lipsea acum, să ne pierdem timpul prin aeroporturi“, a declarat Gheorghe Tadici. Chimistele au sărbătorit Revelionul la un restaurant din Viborg, dansând pe ritmuri româneşti. Spre uimirea danezilor, românii au lansat artificiile la ora locală 23.00, oră la care România trecea în noul an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS