8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVictorie mare pentru tricolore

Victorie mare pentru tricolore

România – Coreea de Sud 31-27 (14-15)
Sala Sporturilor din Djon
, spectatori: 3.000.
România: Tamaş, Tolnai, Huţupan – Maier (4 goluri), Gatzel, Bârsan, Nechita (5), Neagu, Brădeanu (6), Gâlcă (5), Luca (1), Meiroşu (2), Beşe (3), Lecuşanu (5). Antrenor: Gheorghe Tadici.
Coreea: Youngran, Minhee – Woo (5), Kim (10), Junghwa (2), Kim (2), Seongok, Myoung (2), Choi (3), Moon (3). Antrenor: Kim Jinsoo.
Au arbitrat: I. Chernega şi V. Poladenko (ambii din Rusia).

România a trecut greu de Coreea de Sud şi a făcut un pas imens spre sferturile de finală ale Campionatului Mondial. 

După partidele de încălzire contra Chinei, Tunisiei şi Poloniei, naţionala de handbal feminin a României a jucat primul meci „tare“ contra vicecampioanei olimpice Coreea de Sud, la Dijon, acolo unde Rapid Bucureşti cucerea în anul 1993 City Cup, primul trofeu european de după revoluţie. Superstiţios, Tadici a mizat pe un „şapte“ sută la sută de la Oltchim: Tamaş – Maier, Gâlcă, Meiroşu, Beşe, Luca şi Nechita, dar începutul a fost catastrofal pentru vicecampioana mondială. Asiaticele le-au citit bine pe tricolore şi au apelat la o apărare mult avansată, care le-a incomodat vizibil pe elevele lui Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi, fără idei în atac. Şi, după şapte minute, tabela arăta un incredibil 6-1 pentru Coreea.
Tadici a cerut time-out, dar nu le-a certat pe handbaliste, ci a încercat să le liniştească: „Treziţi-vă fetelor, azi avem mare nevoie de victorie“. Româncele au început cursa de urmărire, dar la jumătatea primului mitan erau conduse tot la cinci goluri diferenţă: 10-5. Din acel moment, formaţia tricoloră a început să-şi revină şi să le pună la respect pe adversare. La pauză, handicapul era de un singur gol, 14-15, iar speranţele mari, având în vedere că, de regulă, echipele din Asia cad fizic pe final de meci.

Huţupan, cheia succesului

La patru minute de la reluare, România a condus pentru prima dată pe tabela de marcaj, 17-16, iar Tadici se agita pe marginea terenului ca un leu în cuşcă. Cinci minute mai târziu, echilibrul a părut să se rupă în favoarea Steluţei Luca şi compania, tricolorele conducând cu 19-17 şi având atacul, dar Coreea nu a cedat şi a răsturnat scorul cu trei goluri consecutive: 19-20. Cap la cap s-a mers până aproape de finalul întâlnirii, cele două combatante fiind, pe rând, la conducere. Jucătoarea-cheie a lui Tadici a fost Luminiţa Huţupan, care, cu 24 de intervenţii, le-a tăiat elanul asiaticelor.
Cu zece minute înainte de final, la scorul de 24-22 pentru România, Valeria Beşe Motogna a fost eliminată definitiv pentru trei penalizări de două minute şi Tadici rămânea fără stâlpul apărării. Finalul le-a aparţinut însă româncelor. După 25-25 cu şase minute înainte de ultimul fluier al arbitrilor, tricolorele au punctat de trei ori consecutiv şi, în mare parte, au rezolvat problema celor două puncte. Tehnicianul Coreei a cerut timp de odihnă, dar româncele au tratat finalul calm, în stilul marilor echipe, şi s-au impus cu 31-27, ultimul gol fiind marcat de Narcisa Lecuşanu din aruncare de la 7 metri.
România a obţinut astfel o victorie importantă, are patru puncte în Grupa M2 şi a făcut un pas mare spre sferturile de finală. Pentru Tadici şi compania următoarea partidă este sâmbătă, contra Ungariei, în reeditarea semifinalei mondiale de acum doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS