12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRaikkonen a câştigat titlul mondial

Raikkonen a câştigat titlul mondial

Pilotul finlandez a câştigat ultima cursă a sezonului 2007, Marele Premiu al Braziliei, şi a devenit noul campion mondial, impunându-se la un singur punct în faţa britanicului Lewis Hamilton şi a spaniolului Fernando Alonso.

Înaintea cursei din Brazilia, trei piloţi puteau câştiga titlul de campion în 2007: Lewis Hamilton, Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen. Finlandezul de la Ferrari era outsider în această luptă, fiind la o distanţă de şapte puncte faţă de Hamilton. Raikkonen trebuia să termine, de asemenea, la cel puţin trei puncte în faţa lui Alonso. În cele din urmă, a reuşit a şasea victorie din sezonul 2007, devenind campion mondial pentru prima dată în carieră, la o diferenţă de doar un punct în faţa celor doi echipieri de la McLaren-Mercedes. Prin succesul de la Interlagos, Raikkonen a adus victoria cu numărul 201 pentru Ferrari, scuderia italiană reuşind dubla în acest sezon, după titlul obţinut la constructori.

„Filmul“ unei curse splendide

A fost o cursă nebună în care şi Alonso, şi Hamilton au ratat cu puţin nişte locuri finale care le-ar fi putut aduce titlul. Britanicul a început cursa cu şapte puncte avans faţă de Raikkonen şi patru faţă de Alonso. Startul a fost decisiv: Massa l-a blocat la lumina verde pe Hamilton, plecat al doilea, ceea ce i-a permis lui Kimi Raikkonen să preia poziţia secundă la primul viraj. Alonso l-a depăşit imediat pe Hamilton. Britanicul a ieşit în decor, „alunecând“ până pe poziţia a opta, pentru a retrograda pe locul 18 din cauza unor probleme la cutia de viteze. McLaren-ul şi-a revenit miraculos şi britanicul a continuat „alergarea“, dar în final nu a reuşit să urce mai sus de locul şapte, poziţia a cincea fiind ideală pentru obţinerea titlului. Alonso a presat şi el pentru locul secund, care îi putea aduce trofeul chiar dacă Raikkonen ar fi câştigat, însă nu a putut să îi pună probleme lui Massa.
A fost un triumf al scuderiei Ferrari pentru că lupta în echipă a funcţionat perfect. Massa şi Raikkonen s-au înţeles foarte bine, ordinele fiind respectate cu sfinţenie. La polul opus s-au aflat piloţii de la McLaren. Alonso şi Hamilton s-au şicanat încă de la start şi au pierdut, mai ales britanicul. Suferinţa cea mare a avut-o echipa McLaren, care a rămas şi fără titlul la constructori după scandalul de spionaj, dar şi fără cel de la piloţi, acolo unde lipsa unei strategii comune nu a dus la nimic bun.

Raikkonen: „Nu ne-am predat“

La finalul cursei din Brazilia, noul campion mondial al Formulei 1, Kimi Raikkonen, a afirmat că nu a renunţat niciodată la luptă şi marea realizare s-a datorat în cea mai mare parte colegului său, Felipe Massa. „Cineva îmi spunea că aş putea câştiga şi aş putea deveni campion mondial. Am ştiut întotdeauna că ne putem reveni. Nu ne-am predat şi la final a fost bine pentru noi. Am redus diferenţa treptat şi trebuie să mulţumesc echipei pentru acest titlu. Îmi cer scuze pentru problemele de la începutul sezonului. Am avut un start foarte bun. Principalul nostru obiectiv a fost să-l depăşim pe Lewis la start. Am avut o maşină foarte bună, pneuri foarte bune şi rezultatele sunt cele scontate. Nu mă gândeam prea mult la titlu pe finalul cursei. Mulţumesc echipei pentru că am reuşit să câştigăm puncte importante când ne-a fost mai greu. Felipe s-a bătut extraordinar pentru echipă şi astăzi (duminică – n.r.) mi-a fost de mare ajutor. Mă bucur foarte mult pentru acest titlu. Sunt foarte fericit“, a declarat noul campion mondial, Kimi Raikkonen.

Supărare mare în tabăra McLaren

Boss-ul de la McLaren, Ron Dennis, omul care în urmă cu zece ani a semnat cu Hamilton un contract şi a văzut în el un mare talent, a declarat: „Am luptat tot anul şi am fost la conducere. Nu am trecut de ultimul gard şi asta a fost dezamăgitor. Am fost în campionat cu doi piloţi care au avut şanse egale de câştig, ceea ce nu poate fi decât o laudă la adresa tuturor celor care au lucrat în echipă în acest an dificil“.
La rândul său, britanicul de 22 de ani, Lewis Hamilton, a fost vizibil afectat de eşec, dar a promis fanilor că se va revanşa foarte curând. „Sunt destul de dezamăgit, pentru că am condus mult timp în acest sezon şi nu am câştigat titlul mondial. Trebuie să îmi dau seama însă că acesta este primul meu an în Formula 1 şi în ansamblu a fost fenomenal. Sunt încă foarte tânăr şi am mulţi ani înainte pentru a deveni campion mondial“, a spus Hamilton.

Clasamente finale 2007

Piloţi: 1. Kimi Raikkonen – 110 puncte, 2. Lewis Hamilton – 109, 3. Fernando Alonso – 109, 4. Felipe Massa – 94, 5. Nick Heidfeld – 61, 6. Robert Kubica – 39, 7. Heikki Kovalainen – 30, 8. Giancarlo Fisichella – 21, 9. Nico Rosberg – 20, 10. David Coulthard – 14, 11. Alexander Wurz – 13, 12. Mark Webber – 10, 13. Jarno Trulli – 8, 14. Sebastian Vettel – 6, 15. Jenson Button – 6, 16. Ralf Schumacher – 5, 17. Takuma Sato – 4, 18. Vitantonio Liuzzi – 3, 19. Adrian Sutil – 1, 20. Rubens Barrichello – 0, 21. Scott Speed – 0, 22. Kazuki Nakajima – 0, 23. Anthony Davidson – 0, 24. Sakon Yamamoto – 0, 25. Christijan Albers – 0.
Constructori: 1. Ferrari – 204 puncte, 2. BMW Sauber – 101, 3. Renault – 51, 4. Williams Toyota – 33, 5. Red Bull Renault – 24, 6. Toyota – 13, 7. Toro Rosso Ferrari – 8, 8. Honda – 6, 9. Super Aguri Honda – 4, 10. Spyker Ferrari – 1, 11. McLaren-Mercedes 0 (ar fi avut 203).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU