10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPe urmele Germaniei

Pe urmele Germaniei

Meciurile de mâine sunt decisive pentru unele echipe participante în preliminariile Euro 2008, care pot obţine calificarea la turneul final, aşa cum a făcut sâmbătă Germania.

Germania a fost prima echipă care s-a calificat la Euro 2008, iar alte reprezentative pot obţine biletele pentru turneul final chiar mâine.
În Grupa A, patru dintre cele opt echipe încă pot obţine calificarea. Polonia are un avans de patru puncte faţă de Portugalia şi Finlanda, al cărei parcurs bun a fost oprit sâmbătă de Belgia (0-0). Portugalia mai are de jucat trei meciuri, în timp ce Polonia şi Finlanda vor mai disputa doar două partide, la fel ca şi Serbia, ocupanta locului al patrulea, care păstrează la rândul ei şanse de a ajunge în Austria şi Elveţia anul viitor. Mâine, lidera Polonia şi Finlanda nu vor juca, în timp ce Portugalia şi Serbia vor obţine mai mult ca sigur câte trei puncte din partidele cu naţionalele Kazahstanului şi Azerbaidjanului.
În Grupa B, două puncte separă Scoţia, Italia şi Franţa în fruntea ierarhiei. Toate au câştigat sâmbătă şi fiecare mai are două meciuri de disputat. Francezii sunt conştienţi că şase puncte le-ar aduce calificarea, în timp ce Scoţia va ajunge la Euro 2008 obţinând mâine mai multe puncte decât Franţa în meciul cu Lituania, un lucru destul de puţin probabil. Italia va lua pauză până pe 17 noiembrie, când va disputa un meci decisiv, la Glasgow, cu Scoţia.

Deţinătoarea titlului are şanse mari de calificare

Grupa C este condusă în prezent de deţinătoarea titlului european, Grecia, care, după victoria cu 3-2 obţinută în faţa Bosniei, are un avans de patru puncte faţă de ocupanta poziţiei secunde, Turcia, blocată surprinzător de Moldova la Chişinău (1-1). Turcii au depăşit totuşi Norvegia în clasament, cu un punct, nordicii nejucând sâmbătă. După ce la un moment dat părea sigură de calificare, Bosnia a înregistrat o serie de eşecuri care au trimis-o la patru puncte de locul al doilea, ultimul care asigură prezenţa la Euro 2008, în condiţiile în care mai are de disputat doar două meciuri. Mâine, Grecia poate obţine dreptul de a juca la turneul final al Campionatului European dacă va învinge Turcia. Norvegia va întâlni pe teren propriu Bosnia-Herţegovina.
În Grupa D, Germania avea nevoie de numai un punct pentru a încheia conturile cu preliminariile, punct pe care l-a obţinut sâmbătă pe terenul Irlandei (0-0). Cehia nu a jucat pe 13 octombrie şi se situează la trei puncte de nemţi, având un avans de cinci puncte faţă de ocupanta poziţiei a treia, Irlanda. Cu trei puncte în meciul cu Germania i s-ar putea alătura acesteia la Euro 2008. Chiar şi în cazul unui eşec, calificarea pentru cehi pare uşor de realizat, deoarece au mai rămas de disputat meciurile cu Slovacia şi Cipru.

Dacă Bulgaria pierde în Albania, ajungem sigur la Euro 2008

Croaţia, din Grupa E, la fel ca şi Germania, este neînvinsă în preliminarii, iar victoria de sâmbătă, obţinută în meciul cu Israel, o menţine în fruntea clasamentului, la trei puncte de Anglia, care a învins clar Estonia (3-0), şi la opt „lungimi“ de Rusia, echipă care nu a evoluat şi mai are trei meciuri de disputat. Dacă Rusia nu va învinge mâine seară Anglia, Croaţia poate deja să-şi facă bagajele pentru turneul organizat anul viitor de Elveţia şi Austria. O victorie obţinută de elevii lui Steve McClaren la Moscova le-ar asigura şi lor biletele pentru Euro 2008, în timp ce un egal ar amâna verdictul.
Spania şi Suedia, care fac parte din Grupa F, au câştigat meciurile disputate în deplasare, cu Danemarca şi Liechtenstein, şi au fiecare şase puncte avans faţă de Irlanda de Nord. Dacă Suedia va obţine mâine trei puncte în partida cu Irlanda de Nord, îşi va asigura deja calificarea, în timp ce Danemarca va trebui să învingă Letonia pentru a mai spera. Spania este nevoită să aştepte luna noiembrie, când va întâlni pe teren propriu Suedia şi Irlanda de Nord, pentru a afla dacă se va califica sau nu.
În Grupa G, cea a României, echipa noastră, condusă de Victor Piţurcă, nu a înregistrat nici o înfrângere şi are un avans de trei puncte faţă de Olanda, învinsă recent la Constanţa (1-0), şi unul de cinci puncte faţă de Bulgaria. Tricolorii pot obţine matematic calificarea în cazul unei victorii în Luxemburg, coroborată cu un eşec al bulgarilor în Albania. A doua favorită la calificare din grupă, Olanda, va primi vizita Sloveniei şi îşi poate complica situaţia dacă nu va câştiga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS