10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDin nou în grupele Ligii Campionilor

Din nou în grupele Ligii Campionilor

Liga Campionilor

Oltchim – Byasen 30-22
Sala Sporturilor
„Traian“, spectatori 2500.
Oltchim: Huţupan (13 parade), Pâslaru (6 parade) – Maier (5 goluri), Elisei (2), Nechita (1), Gâlcă (6), Manea, Ivan, Luca (4), Meiroşu (7), Beşe (2), Lecuşanu (3), Vădineanu.
Byasen: Grimsbo (16 parade), Hjermeland (o paradă la 7m) – Herrem (4 goluri), Harsaker, Svestad, Frafjord (3), Alstad (1), Nostvold (4), G. Snorroeggen (5), M. Snorroeggen (5).
Au arbitrat: Peter Brunovsky, Canda Vladimir.

Chimistele vor juca în faza următoare a competiţiei cu Viborg, Buducnost şi FTC Budapesta.

Încă de acum un an şi jumătate, când la Vâlcea a fost adus Gheorghe Tadici, împreună cu 11 vicecampioane mondiale, conducerea de la CS Oltchim a stabilit ca obiectiv principal accederea în grupele principale ale Ligii Campionilor, acolo unde joacă formaţiile cele mai puternice din Europa. În primul sezon, Oltchim a trebuit să joace în Cupa Cupelor, dar nu a stat degeaba şi a cucerit trofeul, „la pachet“ cu titlul, Cupa în României şi Supercupa Europei. Pentru a ajunge la „masa bogaţilor“, gruparea chimistă a trebuit să mai treacă peste un turneu preliminar, pe care -a organizat la sala „Traian“ şi unde a avuut-o ca principală adversară pe Byasen Trondheim, din Norvegia.

Calificare fără emoţii

Gheorghe Tadici, tehnicianul principal al Oltchimului, şi Geir Oustorp, omologul său de la Byasen, au gândit diferit tactica turneului de la Vâlcea. Chimistul a ales ca în primele două partide să-şi odihnească titularele şi să joace cu rezervele împotriva portughezelor de la Madeira şi beloruselor de la Belaz, în timp ce norvegianul a mizat din prima pe titulare. Chiar şi aşa, Oltchim s-a impus fără probleme şi chiar a reuşit să facă un golaveraj mai bun, având şi varianta egalului în meciul direct cu nordicele. Byasen a început mai bine partida decisivă şi a condus cu 2-0, dar, din fericire, a fost un simplu foc de paie pentru că Oltchim a revenit rapid în joc şi a egalat la 2. Echilibrul s-a menţinut aproape pe tot parcursul primului mitan, cele două formaţii anihilându-se reciproc. Vâlcencele au forţat pe final şi au intrat la cabine cu un avantaj de trei goluri, scor 15 – 12, dar tensiunea plutea printre cei peste 2.500 de vâlceni, care şi-au încurajat favoritele în permanenţă. Emoţiile s-au risipit total în partea a doua a întâlnirii, în care campioanele României au dominat cu autoritate, pe fondul unei evoluţii de excepţie a Luminiţei Huţupan Dinu. Cu cinci minute înainte de final era 28 – 18 şi toată lumea se pregătea de sărbătoare. Cu ochii la tabelă, elevele lui Tadici au micşorat turaţia motoarelor şi nordicele au mai redus din handicap. În final a fost 30-22 şi Oltchim a ajuns fără emoţii în grupele Ligii Campionilor după o pauză de şapte sezoane.

Lăudate din toate părţile

Oficialii Oltchimului au început tirul de laude la adresa „galacticelor“, imediat după ultimul fluier al arbitrilor din Slovacia. Preşedintele grupării din Zăvoi, Ioan Gavrilescu, cel care se îndoise de valoarea vâlcencelor după o înfrângere la Koprivnika, nu şi-a putut ascunde satisfacţia. „Ştiţi, eu sunt rezervat în declaraţii, dar de data asta trebuie să o spun, Oltchim are valoare. Trebuie să recunosc, încă din minutul 20 eram foarte agitat, dar m-am gândit la ce-mi spusese Tadici, că ne vom impune la minimum cinci goluri diferenţă. Pentru mine era suficientă şi o victorie la un gol. Nu ştiu dacă vom putea cuceri trofeul, dar pentru mine ar fi cea mai mare bucurie din viaţă“, a spus Gavrilescu, cel care anul viitor va împlini 30 de ani în funcţia de preşedinte la CS Oltchim. Gheorghe Tadici, tehnicianul cu cele mai mari rezultate la Vâlcea, crede că gruparea roş-albastră nu se va opri aici: „Putem trece de grupe, ceea ce ar fi cea mai mare performanţă în handbalul feminin şi masculin din România. Le mulţumesc fetelor pentru modul în care au jucat cu Byasen. Au dovedit că sunt profesioniste“.

Revedere cu FTC

ltchim va evolua în Grupa D a Ligii Campionilor, alături de FTC Budapesta, din Ungaria, Viborg, din Danemarca, şi Buducnost Podgorica, din Muntenegru. Chimistele sunt favorite la calificare, pe unul din primele două poziţii ale clasamentului final, alături de nordice. Interesant este că acum şapte sezoane, chimistele au fost în grupă tot cu Viborg, din acea formaţie a Oltchimului numai Steluţa Luca regăsindu-se în actualul lot al vâlcencelor.

Rezultatele turneului preliminar:

Etapa I:
Byasen HB Elite – BNTU Belaz Minsk 33-19
Oltchim – Madeira Andebol 35-20
Etapa a II-a:
Madeira Andebol – Byasen HB Elite 24-37
BNTU Belaz Minsk – Oltchim 13-39
Etapa a III-a:
Madeira Andebol – BNTU Belaz Minsk 26-30
Oltchim – Byasen HB Elite 30-22
Clasament: 1. Oltchim (6 puncte), 2. Byasen (4), 3. Belaz (2), 4. Madeira (0).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS