12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Debut la Praga

Gheorghe Hagi şi elevii săi vor debuta în actuala ediţie a Ligii Campionilor, la Praga, împotriva unui adversar imprevizibil.

Reprezentanta României în Liga Campionilor, Steaua Bucureşti, debutează, în această seară, în faza grupelor Ligii Campionilor, pe terenul unei echipe slab cotate, Slavia Praga. Cu experienţa unei participări în Champions League în sezonul trecut, bucureştenii speră ca de data aceasta să ajungă în optimile de finală. În ceea ce priveşte confruntarea din capitala Cehiei, optimismul conducerii din Ghencea este alimentat şi de datele statistice ale precedentelor „escapade“ europene, Steaua pierzând doar un meci în ultimii opt ani împotriva echipelor din estul Europei. Culmea, ultimul eşec a fost înregistrat chiar în faţa Slaviei, în 1999, în turul al treilea al Cupei UEFA. Cehii i-au desfiinţat atunci pe „roş-albaştri“, administrându-le un categoric 4-1. Au trecut însă opt ani de atunci, iar confruntarea din această seară de pe stadionul „Evzena Rosickeho“ (Pro TV, 21.45) se anunţă a fi echilibrată. Acesta va fi al 25-lea meci al Stelei în grupele Ligii Campionilor, dar linia de clasament a bucureştenilor nu arată deloc bine: 24 de meciuri, patru victorii, nouă egaluri, 11 înfrângeri, 21 de goluri marcate, 37 primite.
Ultima victorie românească, în urmă
cu 19 ani

Istoricul confruntărilor dintre echipele româneşti şi cele din Cehia ar trebui să dea de gândit echipei antrenate de Gheorghe Hagi, ultima victorie a unei formaţii din Liga I fiind înregistrată în urmă cu 19 ani. Tot Steaua a reuşit atunci să câştige, cu 5-1, la Praga, în faţa formaţiei Sparta. Actualul antrenor al „roş-albaştrilor“, Gheorghe Hagi, a făcut parte din echipa Stelei care a reuşit această performanţă. Victoria de la Praga este cea mai categorică obţinută de Steaua în meciurile din deplasare în cupele europene. Aceasta a fost şi unica victorie românească pe terenul cehilor în cupele europene. Vicecampioana României a mai disputat trei duble manşe împotriva unor echipe din Republica Cehă. S-a calificat o dată şi a fost eliminată de două ori (1968-1969, Cupa Campionilor Europeni, Steaua Bucureşti – Spartak Trnava 3-1 şi 0-4; 1988-1989, Cupa Campionilor Europeni, Sparta Praga – Steaua Bucureşti 1-5 şi 2-2; 1999-2000, Cupa UEFA, Slavia Praga – Steaua Bucureşti 4-1 şi 1-1).
Palmaresul fostei echipe a armatei împotriva formaţiilor din fosta Cehoslovacie şi actuala Republică Cehă este de două victorii, două egaluri şi două înfrângeri, cu un golaveraj de 12-13.
Partida de la Praga va fi condusă la centru de arbitrul Olegario Manuel Bartolo Faustino Benquerença. Acesta a mai arbitrat un meci al echipelor noastre în cupele europene, Rapid Bucureşti – Atlantas Klaipedas 8-0 (23 august 2001). Acelaşi arbitru s-a aflat la centru în victoria cu 2-0 a naţionalei României de la Tirana, de pe 6 septembrie 2006.

Programul meciurilor din Liga Campionilor

Grupa E: Glasgow Rangers – VfB Stuttgart; FC Barcelona – Olympique Lyon; Grupa F: AS Roma – Dinamo Kiev; Sporting Lisabona – Manchester United; Grupa G: PSV Eindhoven – ŢSKA Moscova; Fenerbahce Istanbul – Internazionale Milano; Grupa H: Arsenal Londra – FC Sevilla; Slavia Praga – Steaua Bucureşti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS