5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLung a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale

Lung a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale

Fostul portar al „Craiovei Maxima“ şi al echipei naţionale a fost solicitat de Valentin Ceauşescu în 1986, la Steaua, să joace finala cu River Plate Buenos Aires.

Cel mai bun portar al anilor ’80, Silviu Lung, a ajuns în Craiova, venind de la Victoria Carei, în 1974, imediat după ce Universitatea a cucerit primul ei titlu din istorie. În vara aceea, oficialii clubului din Bănie i-au adus în pregătiri şi pe Crişan, Cămătaru, Tilihoi şi Dobrin, dar pe „fachirul“ din Trivale nu au reuşit să-l legitimeze.

Zece mii de lei pentru a semna cu Ştiinţa

Fostul mare portar al „Craiovei Maxima“ povesteşte cum a fost „racolat“ de Corneliu Stroe pentru a fi transferat la Universitatea: „Ne-am trezit într-o zi cu dl. Stroe acasă, la Carei, şi ne-a făcut propunerea – mie şi părinţilor – de a juca la Craiova. Eram junior, nu împlinisem 18 ani, motiv pentru care era necesară şi semnătura părinţilor. Tata a semnat pentru Universitatea. Mi s-au promis atunci, în 1974, zece mii de lei. Am primit la semnătură cinci mii de lei, urmând ca restul de cinci mii să-i primesc de la Primăria Craiovei. Am primit doar 2.500 de lei, restul volatilizându-se!După un sfert de oră de la plecarea lui Stroe, ne-a căutat un conducător de la Poli Timişoara, care a oferit părinţilor mei 40.000 de lei pentru a semna! Tatăl meu, Silviu Lung – are acelaşi prenume ca al meu şi ca al fiului meu cel mic – un om corect, a refuzat oferta Timişoarei, explicându-i trimisului clubului din Banat că nu vrea să-şi încalce cuvântul… Aşa am ajuns, în vara anului 1974, la Universitatea Craiova“.

„Am refuzat să joc în finala Cupei Intercontinentale“

După 14 sezoane jucate fără întrerupere la Universitatea (1974- 1988), Silviu Lung a acceptat oferta Stelei, transferându-se la echipa din Ghencea. El refuzase Steaua, în 1986, chiar înaintea finalei Cupei Intercontinentale de la Tokio, Steaua vs. River Plate Buenos Aires, din decembrie 1986. „Când a fost ordin, n-am vrut să mă duc la Steaua. Asta s-a petrecut la sfârşitul turului campionatului ’86/’87, atunci când Steaua, câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni, ediţia 1986, trebuia să dispute finala cu River Plate. Nu am vrut eu să mă duc… Toţi şi-au arogat atunci anumite merite că, vezi, Doamne, ei, cei din conducerea clubului Universitatea, s-ar fi opus plecării mele! Nu s-a opus nimeni, ci totul a depins de decizia mea. Dacă eu aş fi fost de acord, imediat Valentin Ceauşescu ar fi obţinut transferul meu de la Craiova la Steaua. Asta s-a uitat… De ce i-am refuzat pe stelişti în decembrie 1986? Dintr-un patriotism craiovean de care acum unii râd, adică nimeni nu mai dă doi bani pe el! Iar în vara lui 1988, cineva, un oficial al Universităţii, mi-a dat de înţeles că la Craiova se formează o echipă nouă şi că ar fi mai bine să plec şi eu… Atunci am acceptat oferta Stelei… În cei doi ani jucaţi la Steaua, am câştigat mai mulţi bani decât am obţinut în 15 ani la Craiova“, a mai spus Silviu Lung.

Are încredere în actualii jucători ai Ştiinţei

Lung a vorbit şi despre echipa actuală a Universităţii. Chiar dacă alb-albaştrii trec printr-un moment foarte greu, fostul portar al Craiovei Maxima este optimist în ceea ce priveşte depăşirea perioadei de criză. Primul pas ar fi o victorie în meciul de pe teren propriu cu UTA. „În returul sezonului trecut, Craiova a avut un joc spectaculos în ultimele etape, practicând un fotbal ofensiv. Ca să învingi UTA, trebuie să îţi creezi ocazii de gol. Dacă va da totul la acest meci, fără să joace cu presiune şi teamă pe umeri, Universitatea va câştiga. Părerea mea este că putem învinge pe oricine, dar depinde foarte mult de meciurile următoare. Dacă Ştiinţa reuşeşte o victorie cu UTA, toate vor intra în normal. Pentru că, aşa cum spune domnul Ienei, numai victoriile aduc victorii“, a spus Silviu Lung.
Acesta crede în fostul său coechipier, Ilie Balaci, dar şi în capacitatea lui Stîngă de a redresa echipa. „Ilie a fost un foarte mare jucător şi iubeşte mult Universitatea Craiova. Sunt convins că va aduce la echipă acel plus necesar pentru a le da jucătorilor încredere şi motivaţie pentru ceea ce înseamnă marea performanţă şi dragostea pentru culorile alb-albastre. În privinţa lui Stîngă, el a confirmat promovând echipa în Divizia A. Este un antrenor tânăr şi trebuie încurajat. Chiar şi antrenorii mari, atunci când nu mai au rezultate nu mai sunt ţinuţi. Eu am încredere în Ovidiu Stîngă, mai ales că ştie foarte bine vestiarul Universităţii“, a adăugat Lung.
„Dacă vrem să facem totul repede, vom crea o presiune foarte mare pe echipă şi vom evolua cu teamă. Este uşor să faci transferuri, problema e să găseşti jucători compatibili cu Universitatea şi, în acelaşi timp, valoroşi. Pentru că trebuie să fim sinceri: în campionatul românesc nu vin jucători străini de mare valoare. Aici Craiova s-a orientat bine încercând să-şi promoveze propriii jucători sau să ia din altă parte jucători tineri şi talentaţi“, a încheiat fostul internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII