17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAproape calificaţi

Aproape calificaţi

Belarus – România 1-3
Stadion
„Dinamo“, Minsk, spectatori: 20.000.
Au marcat: Romaşcenko ’20 / Mutu ’17, ’77-p., Dică ’42.
Belarus: Hamutovski – Tigorev, Radkov, Plaskoni, Kalachev (’78, Skverniuk) – Stasevic, Romaşcenko, Hleb, Korythko – Kornilenko, Rodionov (’61, Vasiliuk). Antrenor: Bernd Stange.
România: Lobonţ – P. Marin, Goian, Chivu, Raţ – Nicoliţă, Ov. Petre, Codrea (’89, Trică), Dică (’68, D. Munteanu) – Mutu, Sg. Radu (’57, Fl. Petre). Antrenor: Victor Piţurcă.
Cartonaşe galbene: Hamutovski / Codrea, Raţ, Ov. Petre, Chivu.
A arbitrat: Peter Frojdfeldt (Suedia).

Naţionala României şi-a atins obiectivul în Belarus, trei puncte care o apropie şi mai mult de turneul final al Campionatului European. Aseară, tricolorii nu au făcut o partidă grozavă la Minsk, Hleb şi compania având destule momente în care i-au dat mari emoţii lui Victor Piţurcă. Începutul a fost anost, dar meciul s-a încins cu prima ocazie de poartă clară. Gazdele puteau deschide scorul în minutul 16, când Hleb i-a pasat excelent lui Romaşcenko, aflat liber pe partea noastră dreaptă, însă atacantul bielorus a trimis peste poartă. Şi, în loc de 1-0, a fost 0-1, la faza imediat următoare Mutu arătând că nu degeaba este considerat printre cei mai buni jucători din Serie A. „Briliantul“ a sprintat printre fundaşii adverşi şi nu i-a dat nici o şansă lui Hamutovski. Bucuria românilor a fost însă de scurtă durată. Defensiva tricoloră nu a învăţat nimic după ratarea lui Romaşcenko şi, peste trei minute, la capătul unei acţiuni similare, mijlocaşul lui Stange nu a mai greşit ţinta, învingându-l pe Lobonţ cu un şut pe jos.
Replica României a venit tot de la Mutu, care a mai irosit două ocazii. Jocul a avut un ritm alert, dar pasele tricolorilor nu au curs aşa cum ar fi trebuit. Între jucători au apărut o serie de inexactităţi, iar gazdele puteau profita, Romaşcenko trimiţând cu puţin peste poarta lui Lobonţ, din lovitură liberă. Şi când se părea că echipele vor intra egale la cabine, Dică a punctat pentru 2-1. Stelistul, care până atunci a cam dormit în joc, a marcat elegant cu capul, cu ajutorul bării, în urma unei centrări a lui Nicoliţă, excelent angajat de Mutu.

Mutu a făcut diferenţa

La reluare, România putea face 3-1, dar lovitura de cap a lui Goian a nimerit doar plasa laterală (’47). Aflaţi în avantaj, tricolorii au încercat să temporizeze jocul şi să taie furia ofensivă a gazdelor. Totuşi, Belarusul şi-a trecut în cont două şanse de gol, ambele rezolvate de Lobonţ. Asaltul elevilor lui Bernd Stange le-a căzut până la urmă bine românilor, care au profitat din plin de spaţiile lăsate de aceştia în defensivă.
Hamutovski a scos lovitura de cap a lui Mutu, faza încheindu-se cu un şut din careu al lui Nicoliţă pe lângă poartă (’60). „Briliantul“ a fost de departe omul meciului, irosind alte două ocazii de gol. Mai întâi, a preferat un dribling în plus după ce scăpase singur spre poartă, pentru ca apoi să-l evidenţieze pe Hamutovski, care s-a opus miraculos şutului său din careu.
Jocul României s-a limpezit o dată cu intrarea lui Dorinel Munteanu şi, până la urmă, s-a făcut 3-1. Mutu a mai scăpat o dată spre poartă, Hamutovski l-a faultat, iar arbitrul a arătat punctul cu var. Atacantul Fiorentinei a transformat impecabil, cu o scăriţă pe centrul porţii, şi tricolorii nu mai aveau cum să piardă cele trei puncte. Lobonţ a avut intervenţii inspirate la alte două şuturi de la distanţă ale bieloruşilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII