3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPista şi spiritele s-au încins

Pista şi spiritele s-au încins

Piloţii echipei McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso, se duelează între ei, nu numai pe pistă, iar cei de la Ferrari vor să profite de această stare conflictuală şi să se impună mâine pe circuitul de la Istanbul.

Marele Premiu de Formula 1 al Turciei, a 12-a etapă a campionatului mondial de specialitate, se va desfăşura mâine, pe circuitul de la Istanbul. În cadrul acestei curse, piloţii vor avea de parcurs 58 de tururi de pistă, a câte 5,338 kilometri, însumând 309,396 kilometri.
Sezonul trecut, Marele Premiu de Formula 1 al Turciei a fost câştigat de pilotul echipei Ferrari, Felipe Massa, care a fost urmat de campionul mondial Fernando Alonso (Renault) şi de starul scuderiei „Căluţului cabrat“, Michael Schumacher. Pe următoarele trei locuri s-au situat, în ordine, Jenson Button (Honda), Pedro De La Rosa (McLaren) şi Giancarlo Fisichella (Renault).

Hamilton încearcă să facă pace cu Alonso

Pe lângă lupta cu rivalii de la Ferrari, piloţii echipei McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso, se duelează între ei, şi nu numai pe pistă. În runda precedentă, la Grand Prix-ul Ungariei, Hamilton şi-a trecut în palmares a treia victorie, mărindu-şi la şapte puncte diferenţa faţă de principalul său urmăritor în clasamentul general, Fernando Alonso. La Hungaroring, în timpul calificărilor, Alonso şi-a jenat coechipierul la ultima oprire la standuri, fapt care a dus la retrogradarea cu cinci poziţii pe grila de start a campionului mondial, deşi acesta obţinuse pole-position-ul. În plus, Federaţia Internaţională de Automobilism a decis, ca pedeapsă suplimentară, ca echipa McLaren să nu primească nici un punct în clasamentul constructorilor, indiferent de performanţele obţinute de piloţi în Grand Prix-ul Ungariei.
Încercând să detensioneze situaţia, Hamilton a emis un comunicat în care precizează că nu este „în război“ cu coechipierul său Fernando Alonso.
„Suntem amândoi foarte competitivi şi ne respectăm reciproc. Suntem ambiţioşi şi vrem să câştigăm. Dar nu suntem piloţi în război“, a afirmat Hamilton.
Alonso a refuzat să comenteze incidentul, iar presa internaţională a scris că pilotul spaniol intenţionează să părăsească scuderia germano-britanică. Patronul Mercedes Sport, Norbert Haug, s-a declarat convins că Alonso îşi va respecta contractul cu McLaren-Mercedes.
„Fernando are un contract cu noi până în 2008 şi îl va respecta. Nu cred că a existat cineva care se putea gândi că Hamilton, la debutul în Formula 1, va lupta pentru titlul mondial. Dar Alonso trebuie să accepte circumstanţele“, a afirmat patronul Mercedes Sport.

Piloţii Ferrari, pregătiţi să învingă

Fiind la 20, respectiv 21 de puncte în urma liderului Hamilton, piloţii echipei Ferrari, Kimi Raikkonen şi Felipe Massa, vor încerca să profite în acest final de sezon de situaţia conflictuală de la McLaren-Mercedes şi să atace atât titlul la piloţi, cât şi pe cel de la constructori. Ţinând cont de faptul că până la finalul actualei ediţii a Campionatului Mondial mai sunt de disputat încă şase etape, obiectivul driverilor de la Ferrari este realizabil.
De altfel, piloţii Ferrari au dominat ieri prima sesiune de antrenamente libere desfăşurată pe circuitul de la Istanbul. Finlandezul Kimi Raikkonen a stabilit cel mai bun timp, fiind înregistrat pe un tur de pistă cu timpul de un minut, 27 de secunde şi 988 de miimi. Raikkonen l-a devansat cu 403 miimi pe coechipierul său, brazilianul Felipe Massa, şi cu o secundă şi 234 de miimi pe campionul mondial en-titre, spaniolul Fernando Alonso. Cei trei au fost urmaţi de britanicul Lewis Hamilton, actualul lider al clasamentului general al piloţilor, şi de finlandezul Heikki Kovalainen (Renault), ambii debutanţi în Formula 1 în acest sezon. Temperatura la nivelul pistei în timpul sesiunii de antrenamente libere a fost de 42 de grade Celsius.

Ierarhiile CM de Formula 1

Clasamentul general al piloţilor: 1. Lewis Hamilton (Marea Britanie) 80 de puncte; 2. Fernando Alonso (Spania) 73; 3. Kimi Raikkonen (Finlanda) 60; 4. Felipe Massa (Brazilia) 59; 5. Nick Heidfeld (Germania) 42; 6. Robert Kubica (Polonia) 28; 7. Giancarlo Fisichella (Italia) 17; 8. Heikki Kovalainen (Finlanda) 16; 9. Alexander Wurz (Austria) 13; 10. Mark Webber (Austria) 8; 11. David Coulthard (Marea Britanie) 8; 12. Nico Rosberg (Germania) 7; 13. Jarno Trulli (Italia) 7; 14. Ralf Schumacher (Germania) 5; 15. Takuma Sato (Japonia) 4; 16. Jenson Button (Marea Britanie) 1; 17. Sebastian Vettel (Germania) 1.
Clasamentul constructorilor: 1. McLaren-Mercedes 138 de puncte; 2. Ferrari 119; 3. BMW Sauber 71; 4. Renault 33; 5. Williams 20; 6. Red Bull 16; 7. Toyota 12; 8. Super Aguri 4; 9. Honda 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS