12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMcLaren-Mercedes, nevinovată

McLaren-Mercedes, nevinovată

Visele celor de la Ferrari de a o vedea penalizată pe McLaren-Mercedes pentru spionaj s-au spulberat. FIA a găsit nevinovat team-ul britanico-german.

Echipa de Formula 1 McLaren-Mercedes a fost absolvită de orice vină de Consiliul Mondial al Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) în scandalul legat de deţinerea de documente confidenţiale aparţinând scuderiei Ferrari. Consiliul s-a reunit la Paris şi a decis să nu impună nici un fel de sancţiuni echipei McLaren, nici în plan sportiv, nici pecuniar, cu toate că a fost încălcat articolul 151 din Codul sportiv internaţional.

„Echipa McLaren a intrat în posesia unor informaţii confidenţiale, încălcând astfel articolul 151, dar nu există suficiente probe care să demonstreze că aceste informaţii au fost utilizate în vreun fel astfel încât să afecteze Campionatul Mondial de Formula 1. În concluzie, nu se pot dicta sancţiuni în acest caz“, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul FIA.

În comunicat se menţionează însă că, în cazul în care în viitor se va demonstra că aceste informaţii au fost utilizate, provocând daune competiţiei de Formula 1, Consiliul Mondial al FIA îşi va rezerva dreptul de a convoca din nou echipa McLaren, care ar putea risca să fie exclusă nu numai din sezonul 2007 al CM de Formula 1, ci şi din sezonul 2008.

 

„Sancţiuni proporţionale cu fapta“

 

În finalul comunicatului de pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Automobilism, Nigel Stepney, inginerul de la Ferrari bănuit ca ar fi trimis documentele la McLaren-Mercedes, şi Mike Coughlan, designer-ul-şef de la McLaren, care a primit informaţiile de la Stepney, sunt invitaţi să explice „motivele pentru care nu ar trebui sa fie eliminaţi din lumea automobilismului pentru o lungă perioadă“. La finalul reuniunii Consiliului FIA de la Paris, patronul echipei McLaren, Ron Dennis, a declarat ironic: „Sancţiunile sunt proporţionale cu fapta“.

FIA anunţase, la începutul lunii iulie, că a deschis o anchetă după dezvăluirile privind un caz de spionaj în care sunt implicate echipele de Formula 1 McLaren şi Ferrari.

Echipa McLaren-Mercedes a anunţat atunci că a suspendat un înalt responsabil tehnic ce făcea obiectul unei anchete a scuderiei Ferrari, care îl acuza că a primit informaţii de la team-ul italian. La rândul său, Ferrari a confirmat că a sesizat tribunalul din Modena în legatură cu Nigel Stepney şi cu un inginer al echipei McLaren-Mercedes pentru furt de informaţii tehnice.

Stepney era suspectat ca ar fi recurs la sabotaj înainte de Marele Premiu al Principatului Monaco, Ferrari renunţând la serviciile sale ca urmare a unei proceduri disciplinare interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS