13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPovestea campionilor de la Hanul Doctorului

Povestea campionilor de la Hanul Doctorului

După o secetă de 12 ani, o echipă din Craiova, Şcoala de Fotbal „Gică Popescu“, a cucerit titlul naţional în întrecerea juniorilor.

În 1995, antrenorul Nicolae Zamfir împreună cu juniorii săi de la Universitatea, printre care Tibi Lung, Vancea, Iordache, Trică, Frăsineanu şi Sava, cucereau trofeul de campioni naţionali la juniori I, republicani. După 12 ani de „secetă“, o echipă din Bănie, la care Ţâcă Zamfir este manager, a obţinut un titlu naţional. Juniorii B (născuţi în 1991) ai Şcolii de Fotbal „Gică Popescu“, antrenaţi de Paul Răducan, au obţinut supremaţia în România după ce au eliminat, rând pe rând, echipe puternice în fotbalul juvenil, printre care Steaua şi Dinamo.
„Pentru a deveni campioni, am avut mult de muncă, ne-am luptat cu fiecare adversar pentru a-l elimina din calea noastră. Competiţia nu s-a desfăşurat tip sistem, ca la alte categorii de vârstă“, a explicat Paul Răducan, un antrenor abonat la trofee în întrecerile juvenile.
În drumul lor spre titlu, craiovenii au jucat mai întâi în campionat, alături de alte doisprezece echipe din judeţele Olteniei. Au câştigat seria, la şase puncte distanţă de următoarea clasată, Pandurii Târgu Jiu. De altfel, formaţia gorjeană şi CSJ Ştiinţa Craiova sunt singurele echipe care se pot lăuda că au smuls o victorie în faţa juniorilor de la GP.

Au umilit puştii lui Becali

O dată ajunşi la turneul semifinal de la Braşov, oltenii nu s-au gândit decât că vor în finală, chiar dacă erau mai mici cu un an decât adversarii. În oraşul de sub Tâmpa au învins pe Steaua Bucureşti şi pe Gloria Buzău, cu acelaşi scor, 2-0, şi pe echipa locală Braşovia Braşov, scor 1-0. La finalul meciului cu Steaua, antrenorii formaţiei bucureştene au venit şi au felicitat juniorii „GP“.
Turneul final urma să se desfăşoare peste zece zile, în Capitală, pe stadionul „Dinamo“. După ce au câştigat titlul, puştii de la „GP“ spun că faptul de a juca în „Groapă“ a reprezentat un lucru frumos pentru ei.
„Condiţiile de la stadionul Dinamo sunt mult peste ce putea oferi altcineva. Ne-am simţit ca regii acolo. Şi a fost şi mai bine la final, când am savurat victoria pe terenul celor mai mari adversari ai noştri“, a spus portarul Pena.

S-au temut de influenţa dinamoviştilor

Totuşi, titlul naţional a fost obţinut cu multe emoţii, având în vedere că Dinamo este cunoscută pentru faptul că face tot posibilul să ia toate trofeele. După primele două meciuri de la turneul final, „GP“ şi „câinii“ erau la egalitate de puncte, iar titlul urma să se decidă în ultimele meciuri din grupă. Oltenii jucau cu FCM Reşiţa, iar Dinamo cu FC Bihor Oradea. Se zvonea că bucureştenii se vor impune la scor pentru a lua titlul.
Antrenorul „şcolarilor“, Paul Răducan, a rememorat momentele trăite la meciul cu reşitenii: „Ultimele partide s-au jucat mai mult prin telefon. Colegul meu Alin Dobrotescu se afla pe terenul «Florea Dumitrache», unde juca Dinamo, Adrian Popescu era în tribuna stadionului cel mare al lui Dinamo, iar eu pe banca tehnică. Înainte să înceapă meciul nostru, am fost informaţi că la meciul Dinamo – FC Bihor s-ar întârzia startul acestuia, dar, în cele din urmă, ambele partide au început la aceeaşi oră. La pauză, Dinamo conducea doar cu 1-0, iar la noi era egal, 1-1. Cred că atunci a fost momentul psihologic, pentru că, dacă Dinamo avea mai multe goluri avans, şi la noi era doar egal. Îmi era greu să îmi mai mobilizez elevii să joace. Repriza secundă am stat şi mai mult în telefon, dar în acelaşi timp trebuia să dau indicaţii jucătorilor. Dramatismul creştea. «GP» a făcut 2-1, iar Dinamo, surpriză, a fost egalată (1-1). În acel moment, mi-am dat seama că Bihorul joacă pe bune, cum se zice. Noi am continuat să înscriem, scorul final al meciului cu FCM Reşiţa fiind de 5-2. Dinamo mai marcase şi ea o dată, dar degeaba. Noi eram campionii!“, a povestit antrenorul „şcolarilor“, care în dimineaţa meciului a trecut prin alte emoţii, la examenul de masterat de la FEFS Craiova.
Pe lângă titlu, craiovenii au cucerit şi cele două trofee individuale: Pena a fost desemnat cel mai bun portar, încasând doar trei goluri la cele şase meciuri din turneul semifinal şi final, iar Stoian a primit distincţia de cel mai bun jucător din campionat.

Jumătate din lot, la naţională

Echipa care a ieşit campioană la juniori B are în lot mai mulţi internaţionali, iar antrenorii de la loturile naţionale de 1990 şi 1991, în frunte cu coordonatorul fotbalului juvenil din România, Miodrag Belodedici, au spus că numărul craiovenilor convocaţi va creşte. Până acum au îmbrăcat tricoul naţionalei următorii: Sebastian Mladen (fundaş central), Adrian Stoian (atacant), Lucian Goge (mijlocaş), Ionuţ Cioinac (fundaş central) şi Andrei Mladen (atacant), toţi născuţi în 1991. Sebastian şi Andrei Mladen sunt verişori şi nepoţii lui Gică Popescu. Ei îşi împart funcţia de căpitan de echipă: nepotul „Baciului“ e căpitan la lotul naţional, iar Stoian la „GP“. Şi doi dintre jucătorii născuţi în 1990 din grupa lui Paul Răducan, Alexandru Pena (portar) şi Lucian Filip (mijlocaş), sunt convocaţi frecvent la naţională. Filip a fost la un pas de a ajunge la Glasgow Rangers în iarnă, susţinând chiar probe de joc la importanta formaţie scoţiană.

Juniorii-campioni se vor căli în Divizia D

În acest an, altă grupă de juniori (C) de la „GP“, antrenor Alin Dobrotescu, a ieşit campioană. Gică le-a promis tuturor juniorilor, B şi C, că le va oferi un echipament sportiv special pentru a marca cucerirea campionatului. În privinţa viitorului acestor juniori, antrenorul Răducan a afirmat că aceştia vor evolua din toamnă în liga a IV-a judeţeană, pentru a se căli. Lotul echipei campioane cuprinde jucătorii: Pena, Cioinac, S. Mladen, Sava, Pop, Goge, Crişan, Buţă, Filip, A. Mladen, Stoian, Lişu, Ştefănoaica, Ciuce, Lăpădat şi Duţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII