21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalul feminin a murit în Craiova

Fotbalul feminin a murit în Craiova

În anii ’90, CFR Craiova câştiga campionatul feminin al României, iar naţionala era alcătuită pe scheletul echipei din Bănie.

Fotbalul feminin din România a apărut oficial după 1989, încercările timide din anii ’70 fiind suprimate de autorităţile comuniste. La un moment dat, în Craiova anilor ’70 existau trei formaţii feminine, Universitatea, Confecţia şi Voinţa. Revenind la momentul 1990, Craiova a avut în Divizia A feminină echipa CFR Craiova. Pregătită de antrenorii Virgil Popescu şi Marin Perciu, team-ul din Bănie a terminat în sezonul inaugural, ’90-’91, pe locul II, iar în următoarea ediţie, ’91-’92, s-a clasat pe primul loc. Lotul echipei campioane: Henrieta Stoenescu, Daniela Ghindă – portăriţe, Andreea Birtan, Constanţa Călin, Maria Delicoiu, Mariana Mărgineanu, Violeta Mîndruţ, Liliana Enechescu, Amalia Papară, Ana Stăncuţă, Gheorghiţa Naidin, Melia Oţel, Eugenia Rizea, Doina Stoica, Victorina Simion, Carmen Apostol – jucătoare de câmp.

Campioana României s-a desfiinţat

După acest sezon fast, echipa craioveană s-a afundat într-un fel de mediocritate, apoi s-a desfiinţat. În prezent, în Craiova nu există nici o echipă de fotbal feminin, iar în judeţ doar la Bechet o fostă jucătoare a Universităţii anilor ’70, Marga Glăvan („Margot“), încearcă revigorarea fotbalului feminin.
Virgil Popescu a fost antrenorul principal al formaţiei CFR Craiova, fiind în acelaşi timp şi selecţionerul echipei naţionale feminine a României. El a pregătit echipa din Bănie din 1990 până în 1996, secund fiindu-i Marin Perciu.
Despre acei ani, Virgil Popescu a spus: „Sunt convins că iubitorii fotbalului din Craiova îşi amintesc de emulaţia care era în jurul echipei noastre, CFR fiind pe podiumul campionatului trei ani consecutiv. Am început cu un titlu de campioană în ’92, ne-am clasat pe locul II în ’93, pe III în ’94, pe 8 în ’95, pe 5 în ’96, apoi ne-am desfiinţat! Că aşa-i în Craiova… Când ceva merge bine, trebuie să apară invidia, dezinteresul, orgoliile. Adevărul este că CFR Craiova s-a desfiinţat din lipsa banilor, a faptului că Regionala CFR Craiova, divizându-se în mai multe subunităţi, nu ne-a mai susţinut financiar. Iar de atunci, din 1996, când s-a desfiinţat echipa de fotbal, nimeni nu a mai fost interesat de fotbalul feminin din Craiova“.
„Mare, foarte mare păcat că CFR Craiova s-a desfiinţat, iar acum nu mai există nici un fel de interes pentru fotbalul feminin în Bănie“, a punctat şi fostul antrenor secund, Marin Perciu.

Virgil Popescu: Demis fără înfrângere

Reprezentativa de fotbal feminin s-a constituit în 1990, debutul naţionalei s-a consumat în septembrie 1990, într-un meci cu echipa similară a Republicii Moldova, 4-1, partidă urmată de alte trei meciuri tot în compania fetelor de la Chişinău. Antrenori erau craioveanul Virgil Popescu şi Iulian Vîlcu. După primele meciuri amicale, a urmat, în 1991, un turneu la Varna, apoi la Cagliari. La acesta din urmă, tricolorele s-au clasat pe locul III. Golghetera Craiovei, internaţionala Victorina Simion, a fost şi golghetera echipei naţionale din acei ani, reprezentativa română fiind alcătuită pe scheletul echipei campioane, CFR Craiova. Înscriindu-se, în premieră, la întrecerile Campionatului European de fotbal feminin, naţionala nu a reuşit însă calificarea din grupa preliminară.
Virgil Popescu a afirmat: „Fără să sune a laudă, debutul echipei naţionale în arena internaţională s-a făcut în perioada mandatului meu. Am fost înlocuit în 1992 în condiţiile în care echipa pregătită de mine nu a pierdut nici o întâlnire, dar în disputa din grupa I valorică, cu Olanda şi Grecia, am pierdut din cauza unui egal, în Grecia, cu naţionala elenă“.
Antrenorul craiovean a mai fost numit în staff-ul naţionalei feminine alături de Iulian Vîlcu în 1996 (februarie – august), apoi a antrenat formaţia turcă SITESPORT Istanbul, acolo unde jucase şi golghetera Craiovei, Victorina Simion. A treia etapă petrecută de Virgil Popescu în staff-ul naţionalei este în 1999-2002, alături de fosta sa elevă de la CFR Craiova, Maria Delicoiu. Participarea la ediţia 2001-2002 a CE s-a soldat iarăşi cu o necalificare, motiv pentru care din noiembrie 2002 la echipa naţională de fete a fost numit antrenor Gheorghe Staicu, secondat de Maria Delicoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS