21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportUniversitatea poate spera la locurile 4-5

Universitatea poate spera la locurile 4-5

Fostul preşedinte al Ştiinţei afirmă că teamul din Bănie s-a maturizat, CFR Cluj şi Universitatea reprezentând liderii provinciei.

Originar din Dioşti (născut pe 2 iulie 1943), Corneliu Andrei Stroe a ajuns în  Craiova după câţiva ani buni petrecuţi prin Caracal (unde a urmat cursurile şcolii elementare şi primul an de liceu), Timişoara (a terminat liceul, unul cu program special de educaţie fizică) şi Bucureşti (student al Institutului de Cultură Fizică). După absolvirea facultăţii, în 1966, a fost repartizat la Universitatea din Craiova, la catedra de educaţie fizică şi sport. Din ianuarie 1967 şi până în 1996, cu unele întreruperi din varii motive, a îndeplinit funcţiile de secretar general, vicepreşedinte şi preşedinte al CS Universitatea Craiova, ocupându-se cu precădere de secţia de fotbal a clubului. În perioada amintită, echipa de fotbal Universitatea a obţinut trei titluri naţionale (1974, 1980, 1981), cinci Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983, 1993), calificându-se totodată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (1982) şi în semifinalele Cupei UEFA (1983). Stroe este considerat mentorul alcătuirii formaţiei supranumite Craiova Maxima. În 1990 s-a implicat direct în demersurile care au dus la înfiinţarea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bănie, iar din februarie 2004 este decanul acesteia. Mâine, Stroe împlineşte 64 de ani.

Traian Ungureanu: „Stroe e chiar sufletul Universităţii“

Reputatul ziarist Traian Ungureanu cunoaşte bine istoria frământată a Universităţii, el scriind, în anii de până la Revoluţie, cu mult curaj şi riscuri pentru acei ani, despre fenomenul Ştiinţei, mai ales din anii ’80, atunci când echipa noastră de suflet a reuşit acele premiere pentru fotbalul românesc, respectiv ajungerea în sferturile Cupei Campionilor Europeni şi apoi în semifinala Cupei UEFA. Ungureanu: „Universitatea a pierdut în faţa regulii care spunea că, în România comunistă, istoria nu o fac valorile, ci partidul, iar istoria sportului e, prin hotărâre de partid, subordonată ministerelor sale credincioase şi înarmate: Securitatea, Apărarea şi Internele. De-a lungul anilor ’80, Universitatea a trăit în spaţiul tot mai strâmt al acestei reguli, a sfidat, s-a sufocat şi, în cele din urmă, a avut parte de soarta tuturor valorilor neoficiale ale vremii: a devenit o «fostă», înconjurată de respectul ipocrit al celor ce i-au grăbit căderea. Am trăit acele vremuri cu naivitate şi revoltă (…) Am înţeles însă, treptat, că declinul Craiovei nu era un caz strigător la cer, ci parte a mizeriei naţionale“.
Scriind despre istoria Ştiinţei, Traian Ungureanu mai afirmă că întâlnirile cu Corneliu Stroe au fost deosebite.
„În poveştile lui Corneliu Stroe se află toată lumea, întâmplările, năroziile şi eroismele Universităţii Craiova. Dar Enciclopedia Stroe are tâlc, iar tâlcul e chiar omul care povesteşte. După câteva ore de hipnoză, e imposibil să nu înţelegi că acest om, mereu gata să povestească vesel, blând până şi în resentimente, solar şi teafăr, e chiar sufletul Universităţii Craiova“, scria, de la Londra, Traian Ungureanu.

Stroe: „Cioroianu a făcut treabă!“

L-am întrebat pe Corneliu Stroe despre campionatul intern şi Universitatea de astăzi. Fostul preşedinte al Craiovei Maxima a spus:
„Am ieşit din lumea fotbalului… Dacă va fi un campionat 2007-2008 nebun? Cred că da, aşa se spune. Pe noi însă ne interesează perspectivele Universităţii în sezonul care începe în iulie 2007, iar eu pot face aprecieri ţinând cont de evoluţia echipei din ultimele etape ale campionatului trecut. Prin prisma rezultatelor din finalul de campionat, Universitatea s-a dovedit o formaţie bine articulată. Ştiinţa s-a maturizat şi cred că ar putea avea un cuvânt de spus pentru ocuparea unui loc de Cupe Europene. În opinia mea, lupta la vârf se va da între cele trei echipe din Capitală, plus CFR Cluj. Nu includ şi pe Poli Timişoara, deoarece este foarte oscilantă în rezultate. În confruntarea directă cu Universitatea, 1-5, chiar la Timişoara, Poli a fost un dezastru! Cu alte cuvinte, Craiova se poate bate pentru locurile 4-5. Liderii provinciei par a fi CFR Cluj şi Universitatea Craiova. Nu cred însă că marile echipe din Bucureşti, Steaua şi Dinamo, pot fi depăşite de cele două din provincie, Clujul şi Craiova“.
Stroe l-a caracterizat şi pe actualul antrenor al oltenilor: „Florin Cioroianu a fost pentru mine o surpriză plăcută. Trebuie să recunoaşteam că, până când a venit la Universitatea, antrenorul Cioroianu n-a făcut performanţă pe unde a activat. Eu judec un antrenor numai după rezultate. Pentru mine, în fotbal, contează numai cifrele abstracte, seci. Adică tabela de marcaj este cea care vorbeşte! Iar până acum, rezultatele obţinute de antrenorul Florin Cioroianu cu Universitatea îl recomandă. Şi mi-a mai plăcut ceva la el: n-a ieşit în faţă, cum se spune, adică nu s-a automediatizat. Şi-a păstrat decenţa şi discreţia… Şi a făcut treabă! Rămâne de văzut ce se întâmplă mai departe“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII