10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Fiecare cu asociaţia lui!
„Împreună către Europa“ a rămas doar o lozincă în comunele doljene, vehiculată înainte de ianuarie 2007. După aderare, primarii s-au repliat şi au ajuns la concluzia că e mai bine fiecare cum poate. Aşa se face că în Dolj au apărut două asociaţii ale comunelor, SUDOLT şi NORDOLTENIA, cea de-a doua fiind în curs de înregistrare la judecătorie. Zilele trecute, a avut loc la Urzicuţa întâlnirea reprezentanţilor asociaţiei SUDOLT, ocazie cu care s-a votat afilierea la Asociaţia Comunelor din România.
Mioara DRAGALINA

Pe loc repaus!
 Consiliul Judeţean Dolj nu a reuşit să scoată la vânzare nici unul dintre cele 30 de dispensare comunale aflate în proprietatea sa. Ca să poată fi demarate procedurile de vânzare către actualii medici chiriaşi, consiliul ar trebui să dispună de lucrările cadastrale comandate unei firme de specialitate de mai mult timp. Până acum, doar două dispensare au cadastrul terminat, diferenţa până la 30 fiind în diferite stadii, aşa cum a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victor Odolbaşa.
Mioara Dragalina

Ţărani comunitari cu diplomă
Şomerii sau persoanele care beneficiază de ajutor social se pot califica în meseriile de lucrător în cultura plantelor, legumicultor, lucrător în creşterea animalelor, cu condiţia să aibă domiciliul în mediul rural. Cursurile sunt gratuite, fiind organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj. După absolvire, în urma unui examen, se obţine un certificat de calificare recunoscut atât în ţară, cât şi în Comunitatea Europeană.
Mioara DRAGALINA

Autorităţile, sătule de descentralizare fără bani
Proiectul de trecere a agenţiilor judeţene de mediu în subordinea consiliilor judeţene nu îi încântă deloc pe mai-marii judeţului. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Constantin Dascălu, a declarat că, deşi autorităţile centrale au demarat procesul de descentralizare în administraţie, în multe cazuri aceasta se face doar pe hârtie. Potrivit acestuia, legislaţia în vigoare a „pricopsit“ comunităţile locale cu atribuţiile de întreţinere a unor clădiri, însă deciziile referitoare la managementul instituţiilor şi banii pentru funcţionarea lor sunt daţi tot de autorităţile din Bucureşti. „Niciodată nu e dispus guvernul să dea două lucruri din mână: numirile în funcţii şi banii. Dacă se face descentralizare şi tot de la Bucureşti se fac numirile şi se dau banii, aceea e descentralizare doar aşa, de formă“, a spus Dascălu. Vicepreşedintele CJ a precizat că situaţia este aceeaşi şi în cazul cererii Ministerului Culturii de a trece Teatrul Naţional din Craiova în subordinea CJ.
Cristina BÎŢU

Sumele de peste 10.000 de euro trebuie declarate în vămile UE
Persoanele care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate, de astăzi, să declare la vamă sumele care depăseşc 10.000 de euro. În caz contrar, autorităţile vamale au dreptul să confişte sumele nedeclarate, atât pe cele în numerar, cât şi cecurile.
Fiecare stat va decide ce amenzi se vor aplica în cazul nerespectării acestei directive. Legislaţia privind declararea sumelor mari de bani funcţionează deja în România, iar începând de astăzi se extinde la nivel european. Prin acest regulament, autorităţile încearcă să descurajeze spălarea de bani şi finanţarea actelor teroriste.
Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII