6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportClasicul Federer - Nadal

Clasicul Federer – Nadal

Ocupanţii primelor două locuri în ierarhia ATP, Roger Federer şi Rafael Nadal, se vor afla din nou faţă în faţă în ultimul act la Roland Garros. Încă de la începutul turneului, elveţianul şi ibericul au dat de înţeles, prin exprimarea lor pe teren, că nu pot fi opriţi de nimeni până în finală.

Previziunile specialiştilor şi nespecialiştilor s-au adeverit în cele din urmă. La fel ca în 2006, elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal îşi vor disputa astăzi finala turneului de la Roland Garros, al doilea de Grand Slam al anului. Primii doi jucători din clasamentul ATP, primii doi capi de serie de la Paris, primii doi tenismani în ierarhia celor mai bine plătiţi vor mai oferi publicului spectator şi telespectator din întreaga lume un meci care parcă se repetă la infinit în ultimii ani, nu numai la Internaţionalele Franţei. Alături de Guillermo Canas, Nadal este singurul jucător în activitate care are un bilanţ pozitiv în întâlnirile directe cu Federer, 7-4, în cele 11 confruntări directe de până acum.
Spaniolul stă şi mai bine la partidele disputate pe zgură, având un avantaj de 5-1, iar în ceea ce priveşte meciurile jucate pe suprafeţe rapide, scorul este 2-2. Un singur duel s-a disputat între Federer şi Nadal pe iarbă, în 2006, în finala turneului de la Wimbledon, câştigată de elveţian. Prima întâlnire directă a avut loc în anul 2004, la Miami, pe suprafaţă rapidă, Nadal adjudecându-şi atunci victoria în turul trei, cu 6-3, 6-3.

Federer, la a 12-a finală de Mare Şlem

Finala pe care Federer o va disputa astăzi la Roland Garros este a 12-a a unui turneu de Mare Şlem din cariera sa, elveţianul având din nou şansa să câstige, ca şi Bjon Borg, toate cele patru turnee importante, cel de la Paris fiind singurul care îi lipseşte din palmares. Liderul ATP a ajuns în ultimul act după ce l-a depăşit în semifinale pe rusul Nikolai Davydenko în trei seturi, cu 7-5, 7-6, 7-6. Rusul a avut o prestaţie foarte bună în faţa celui mai bun jucător al momentului, însă i-a lipsit clarviziunea şi uneori şi şansa în momentele decisive. Cele mai bune seturi ale lui Davydenko au fost primul şi al treilea, pe care chiar putea să şi le adjudece dacă nu intervenea magia lui Federer. În primul, Davydenko chiar a avut un avantaj de 4-2, dar în game-ul numărul şapte, rusul a avut patru mingi de break, Federer le-a salvat pe fiecare, iar de aici a început să se clatine, pierzând cu 7-5. În schimb, în al treilea, rusul a avut chiar două mingi de set, pe care le-a ratat, însă chiar şi învins, Davydenko a fost ovaţionat de public pentru replica dată lui Federer.
„Rafa“ Nadal s-a întrebuinţat şi el serios în semifinale, dar nu a transpirat la fel de mult în faţa bravului jucător sârb Novak Djokovic, care după un debut foarte bun de meci a început treptat să se stingă. Spaniolul s-a impus în trei seturi, cu 7-5, 6-4, 6-2. Aceasta este a treia finală consecutivă la Roland Garros pentru Rafael Nadal, ibericul triumfând în celelalte două, din 2005 şi 2006.

„Meciurile cu Nadal sunt speciale“

Până când nu s-a scris negru pe alb pe tabloul principal că finala la Roland Garros se va disputa între Roger Federer şi Rafael Nadal, amândoi jucătorii au ezitat să vorbească despre o nouă întâlnire directă în ultimul act. După disputarea semifinalelor, primii doi capi de serie nu au mai avut încotro şi au fost nevoiţi să spună câteva cuvinte, fiecare dintre ei lăudându-şi adversarul. „Finala o joc împotriva lui Nadal şi sunt conştient că este uşor avantajat de faptul că se joacă pe zgură, pentru că el a câştigat 81 de meciuri consecutive pe această suprafaţă. Să nu uităm că s-a mai impus de două ori, aici, la Roland Garros, şi acum este în postura celui care îşi apără titlul. Totuşi, cu seria mea de succese la turneele de Mare Şlem pot spune că se echilibrează balanţa. Va fi un meci minunat. Eu de obicei sunt fericit când ajung în finală, dar dacă finala se dispută cu Nadal înseamnă că va fi cu adevărat specială“, a declarat Roger Federer.
În schimb, Nadal nu a uitat că elveţianul este de ceva timp lider ATP şi că a pierdut ultimul meci disputat cu acesta. „În finală voi fi faţă în faţă cu cel mai bun jucător din lume şi unul dintre cei mai buni din istoria acestui sport. Ultima dată m-a bătut la Hamburg şi este deci favorit. Nu voi juca însă sub presiune din cauza aceasta. De ce îl consider favorit? Pentru că este, pur şi simplu, un jucător extraordinar“, a spus Nadal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS