15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNoul Chiose din Bănie

Noul Chiose din Bănie

Andrei Prepeliţă poartă ochelari în afara terenului, dar spune că acest lucru nu-l împiedică să joace fotbal foarte bine la Ştiinţa.

Un cotidian de sport central susţinea ieri că Andrei Prepeliţă (foto), una dintre achiziţiile recent făcute de Universitatea Craiova, are probleme de vedere, încercând să acrediteze ideea că Adrian Mititelu a câştigat bătălia cu Steaua, Rapid şi Dinamo doar pentru că şefii echipelor din Capitală au aflat din timp despre problemele medicale ale jucătorului. Conform publicaţiei respective, Prepeliţă este miop, având dioptrii de minus 2,5, handicap de care ştiau atât foştii săi colegi de la FC Argeş, cât şi doctorul echipei din Trivale.
Andrei Prepeliţă s-a apărat, spunând: „E adevărat, port ochelari, dar nu am nici o problemă cu vederea!“, în timp ce finanţatorul Ştiinţei, Adrian Mititelu, a precizat că va fi foarte atent la vizita medicală la care Prepeliţă va fi supus imediat după reunirea lotului. „Când l-am luat pe Andrei, ne-am uitat pe analizele sale din iarnă şi n-am văzut nimic suspect. Oricum, când reluăm pregătirile va fi verificat şi de noi“, a anunţat Adrian Mititelu.
Trebuie amintit faptul că presa din Piteşti a scris anii trecuţi despre problemele de vedere ale lui Prepeliţă, dezvăluind că, de fapt, Andrei nu era singurul fotbalist de la FC Argeş care purta „înaintaşi“, din clubul ochelariştilor făcând parte alţi doi jucători apreciaţi în Trivale, Augustin Chiriţă şi Mircea Negru.

Urmaşul lui Ţicleanu

Cât este răutate şi cât este adevăr în povestea cu Prepeliţă rămâne de văzut. Până la urmă contează randamentul pe care jucătorul îl va da la Ştiinţa. În plus, în lumea sportului sunt destule exemple când vine vorba de sportivi care au făcut performanţă în ciuda problemelor de vedere pe care le au, printre aceştia numărându-se fotbalistul olandez Edgar Davids sau tenismana franceză Mary Pierce. Exemple există chiar şi în curtea Universităţii, în perioada Craiovei Maxima Donose şi Ţicleanu având şi ei unele probleme cu vederea, motiv pentru care Ţicleanu povestea că au fost porecliţi de antrenorul Valentin Stănescu „Chiose mare“, respectiv „Chiose mic“. Acest lucru însă nu i-a împiedicat pe cei doi să joace fotbal la cel mai înalt nivel, primind aprecierile publicului.

Lentile prea mici, fotbalist prea mare

Despre Ţicleanu se ştie foarte bine că era Chiose din Bănie, iar colegii de echipă îşi amintesc unele întâmplări legate de acesta. „Ştiu că s-a operat la ochi prin decembrie ’82, la Spitalul Militar Central, dar după aceea au fost momente când regreta că recursese la operaţie. Pentru că nu se găseau ca acum lentile de contact, medicii îi făcuseră rost de unele mai mici, dar care îi cam cădeau, mai ales la duş sau când se ştergea cu prosopul pe faţă“, a povestit unul dintre coechipierii lui Ţicleanu.
Cu toate acestea, Ţicleanu a jucat foarte bine chiar în primul meci după intervenţia chirurgicală suferită. În partida tur din sferturile de finală ale Cupei UEFA (februarie 1983) cu FC Kaiserslautern, Chiose a intrat şi a dat un plus de vigoare jocului alb-albaştrilor, care, deşi pierdeau la limită meciul cu nemţii (scor 2-3), aveau să recupereze acest handicap la Craiova (1-0 pentru Ştiinţa), calificându-se în semifinale.

Ce este miopia

Miopia este una dintre cauzele frecvente de vedere neclară. Pentru pacienţii cu miopie obiectele aflate la distanţă apar neclare. Cele mai multe cazuri sunt produse de o modificare a formei globului ocular, astfel că lumina, în loc să focalizeze pe retină, locul unde se găsesc celulele ce recepţionează semnalele luminoase, se focalizează în faţa ei. Deşi miopia nu poate fi vindecată, tratamentul poate restabili vederea normală sau aproape normală. Opţiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) şi intervenţia chirurgicală. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII