8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIlie Balaci dă vina pe taste

Ilie Balaci dă vina pe taste

Fosta glorie a „Craiovei Maxima“ crede că părinţii greşesc atunci când dau bani copiilor să meargă la internet, în loc să-i trimită la fotbal.

Prezent la conferinţa de presă organizată de Şcoala „Obedeanu“, cu ocazia Cupei „Ilie Balaci“, fostul mare fotbalist al Ştiinţei a declarat că mulţi copii ocolesc terenurile de fotbal din cauza părinţilor. „Pe vremea mea, dacă o familie săracă avea doi copii, îi trimitea la fotbal. Din doi, poate unul avea şansa să câştige bani pentru a-i scoate pe toţi membrii familiei din foame. Veneam la şcoală şi ne strângeam câte o sută de copii să jucăm fotbal înainte de ore. Astăzi, indiferent cât ar fi o familie de săracă, ori se împrumută şi-i ia copilului un calculator, ori îi dă bani şi îl trimite la internet. Majoritatea acestor copii ajung nişte rataţi“, susţinea Ilie Balaci (foto). Acesta a vorbit şi despre actuala echipă a Universităţii: „E greu ca Ştiinţa să mai ajungă ce a fost, cât timp la stadion nu sunt  30.000 de spectatori, după ce echipa câştigă şase meciuri consecutiv. Nu contează câţi bani bagă patronul. Credeţi că Barcelona ar putea fi o echipă mare dacă n-ar avea atâţia spectatori?“.

Wobay şi Njock, o alegere proastă

Vorbind despre aria de selecţie, dar şi despre modul cum se face aceasta, Ilie Balaci, care este foarte bun amic cu Adrian Mititelu, nu s-a abţinut să nu discute problema celor doi africani, Njock şi Wobay, care au ars gazul de pomană în retur. „Este foarte greu să ai un centru de copii şi juniori puternic. Înainte veneau la o selecţie 2.000 de copii şi se alegeau 25. Astăzi, aşa ceva nu mai este posibil pentru că există cu totul alte preocupări şi ajungi la mâna africanilor. Iar Universitatea a făcut o alegere proastă în ceea ce priveşte africanii, mă refer la Wobay şi la Njock, cărora nu le mai văd locul la Craiova. Aşa se întâmplă când laşi mână liberă antrenorului“, a comentat Balaci, atacându-l şi pe Ştefan Stoica, antrenor care a ţinut să-i aducă în Bănie pe cei doi africani. De altfel, patronul Adrian Mititelu a anunţat ieri că i-a dat acceptul lui Njock să joace un an unde vrea el, cu condiţia ca gruparea care îl înregimentează să-i plătească salariul de 240.000 de dolari.

Balaci, dinamovist în copilărie

Fosta glorie a Universităţii Craiova a recunoscut în premieră că ţinea cu Dinamo pe vremea copilăriei, înainte să ajungă la Ştiinţa. „Până să joc la Universitatea Craiova, eram dinamovist. Aveam un televizor alb-negru, la care se dădeau, cum era atunci, doar meciurile Dinamo – Steaua. Îmi plăcea de dinamovişti când îi vedeam în tricourile alea albe, cu şorturile mari. Erau frumoşi, arătau mai bine decât jucătorii Stelei“, a  surprins Balaci, fotbalistul de legendă al Universităţii Craiova, care la apusul carierei a trecut şi prin „Ştefan cel Mare“. Acesta a vorbit şi despre actualul campionat al României, care, comparat cu Champions League, seamănă, în opinia „Prinţului“, cu un Logan care se ia la întrecere cu un Mercedes. Cu toate acestea, Balaci nu a uitat să precizeze că l-au impresionat doi antrenori din Liga I, pentru că au reuşit să-şi impună stilul lor la echipele la care activează: Dan Petrescu şi Petre Grigoraş.

Fără emoţii pentru naţională

Întrebat dacă va avea emoţii la meciul cu Slovenia, Ilie Balaci a fost surprins, declarând că va vedea meciul fără să se agite. „Nu am nici un fel de emoţie. Credeţi că pe Piţurcă l-ar interesa dacă mi-ar fi mie rău? Piţurcă mi-e prieten, ţin cu România, dar asta nu înseamnă că sufăr sau altceva de genul ăsta“, a spus „Minunea Blondă“. Trebuie amintit că Balaci a fost coleg la Şcoala „Obedeanu“ cu Victor Piţurcă, dar şi cu alte nume din fotbalul românesc, cum ar fi fraţii Cristea şi Gabi Boldici. Balaci a povestit cum juca fotbal pe bani în curtea şcolii, având echipă cu cei enumeraţi mai sus, iar când voiau să ridice miza, se lăsau bătuţi un meci.

Îi ascunde cupa lui Cîrţu

Aflând că la Cupa „Ilie Balaci“ s-a înscris şi Şcoala nr. 37, acolo unde directoare este soţia lui Sorin Cîrţu, Ilie Balaci a glumit: „Cei de acolo au un mare avataj pentru că Sorin Cîrţu antrenează în Liga I. Oricum, dacă vor câştiga ai lui Cîrţu, o să-i spun că îmi pare rău, nu mai găsim cupa. Nu de alta, dar după aia nu mă mai înţeleg cu el“. Cupa „Ilie Balaci“ va avea loc luni (ora 9.00), pe baza sportivă a Şcolii „Obedeanu“, la întrecere urmând să mai participe Şcoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ Craiova, Şcoala Specială „Sf. Vasile“ Craiova şi Şcoala Teasc. De organizare se vor ocupa în mod direct Ionel Nedelcu, directorul Şcolii „Obedeanu“, şi Daniel Rădulescu, profesor de sport în aceeaşi instituţie. Meciurile vor fi arbitrate de ecusonul FIFA Sebastian Colţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS