17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDispută de foc la Londra

Dispută de foc la Londra

Două reprezentante ale Angliei îşi dispută astăzi prima manşă a duelului pentru un loc în finala Ligii Campionilor. Formaţia pregătită de Jose Mourinho pare favorită, dar Liverpool a reuşit meciuri de senzaţie în actuala ediţie, printre care şi cele din „dubla“ cu Barcelona.

Liga Campionilor programează în această seară (ora 21.45, ProTV) prima manşă a unei semifinale englezeşti sută la sută, între Chelsea Londra şi FC Liverpool, găzduită de stadionul „Stamford Bridge“. Dacă ar fi să judecăm după sumele investite şi după valoarea jucătorilor din cele două loturi, „albaştrii“ lui Jose Mourinho sunt favoriţi. Dar, în acelaşi timp, tot asupra lor apasă şi o presiune mai mare, pentru că răbdarea patronului Roman Abramovic, care de când a venit la gruparea din Londra a anunţat că-şi doreşte trofeul Ligii Campionilor, a ajuns la capăt.
Cele două echipe s-au mai întâlnit în semifinalele ediţiei 2004/2005, când au avut câştig de cauză „cormoranii“, care s-au impus cu 1-0 în retur, pe „Anfield Road“, cu un gol contestat al lui Luis Garcia, după remiza albă din prima manşă. Liverpool a câştigat atunci competiţia, impunându-se la Istanbul, în faţa italienilor de la AC Milan, după penaltiuri.
Statisticile oferă multe cifre care îi fac pe iubitorii fotbalului să aştepte cu sufletul la gură întâlnirea de la Londra. În competiţiile europene, Chelsea nu a învins niciodată pe Liverpool. Mai mult, londonezii nu le-au înscris nici măcar un gol „cormoranilor“. Pe de altă parte, antrenorul Jose Mourinho are un avantaj de 6 – 4 la victorii în întâlnirile cu omologul său de la Liverpool, Rafael Benitez. Alte trei întâlniri ale echipelor conduse de cei doi s-au terminat la egalitate. Chelsea a reuşit o serie de invidiat în Champions League, pierzând doar una din ultimele 11 confruntări. În schimb, Liverpool a părăsit învinsă doar de două ori un teren străin, în ultimele 12 meciuri din Ligă.
În actuala ediţie a campionatului Angliei, fiecare dintre cele două echipe şi-a adjudecat victoria atunci când a evoluat pe teren propriu. Chelsea s-a impus cu      1-0 la Londra, iar elevii lui Benitez au câştigat cu 2-0 pe „Anfield“.

Războiul declaraţiilor a început demult

În ceea ce priveşte declaraţiile, partida dintre Chelsea şi Liverpool a început în urmă cu o săptămână. Aşa cum era de aşteptat, cei care au pornit confruntarea au fost cei doi antrenori, prima „rafală“ aparţinându-i lui Jose Mourinho, care, ironic sau nu, a afirmat că Liverpool este favorită. „Liverpool se luptă doar pentru Liga Campionilor, în timp ce noi luptăm pe trei fronturi pentru că ne batem şi pentru titlu, şi pentru Cupa Angliei. În plus, avem şi mulţi jucători cu cartonaşe galbene“, a spus portughezul. Imediat a venit şi replica lui Rafa Benitez: „Mourinho se află în relaţii bune cu antrenorii pe care îi învinge. Atunci când pierdeam, eram buni prieteni. El se ceartă mereu cu antrenorii echipelor mari, iar acum a început să se ia de noi“. Tehnicianul spaniol susţine că Liverpool este puţin avantajată de faptul că va juca meciul retur pe teren propriu. „Este un avantaj pentru noi, chiar dacă cei de la Chelsea susţin că nu este aşa. Ei au o echipă foarte bună, nimic mai mult. În rest, au cheltuit o grămadă de bani. Bravo lor că se luptă încă în trei competiţii“, a completat Benitez.

Essien nu joacă, Ballack şi  Carvalho sunt incerţi

Jose Mourinho nu se va putea baza la meciul tur cu Liverpool pe serviciile mijlocaşului ghanez Michael Essien. Africanul este suspendat şi va reveni în manşa a doua. În plus, aproape jumătate din jucătorii londonezilor ar putea rata returul în cazul în care arbitrul le va arăta cartonaşul galben pe „Stamford Bridge“.
La Liverpool va reveni atacantul olandez Dirk Kuyt, care şi-a ispăşit etapa de suspendare la al doilea meci din sferturi cu PSV, în timp ce singurul jucător care ar putea rata returul de pe „Anflied Road“ din cauza unui „galben“ este mijlocaşul Jermaine Pennant.
Pe lângă Essien, Mourinho ar putea fi lipsit la meciul cu Liverpool şi de aportul fundaşului Ricardo Carvalho. „S-a accidentat şi nu cred că va juca miercuri (astăzi – n.r.)“, a spus Mourinho. În schimb, mijlocaşul german Michael Balack, chiar dacă este şi el incert, are şanse mai mari să fie prezent pe teren, conform spuselor aceluiaşi Mourinho: „Ştiu că Ballack după meciul cu Newcastle abia mai putea să meargă. Rămâne de văzut dacă va putea juca“. Ballack s-a accidentat sâmbătă, în minutul 18 al partidei din campionat cu Newcastle (0-0), fiind înlocuit cu tânărul Mikel.
Meciul Chelsea Londra – FC Liverpool va fi arbitrat de germanul Markus Merk. Returul este programat pe 1 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS