5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDe la Maglavit la Beer Sheva

De la Maglavit la Beer Sheva

Bîcu s-a născut într-o localitate mediatizată atât de mult încât nu mai are nevoie de nici o prezentare, Maglavit. „Pe vremea copilăriei mele, nu prea se vorbea în Maglavit de Petrache Lupu, era un subiect tabu pe timpul lui Ceauşescu. Copiii lui Petrache Lupu, dintre care unul a fost botezat de regele Mihai, au plecat din Maglavit la Reşiţa. I-am cunoscut nepoţii, unul dintre ei a jucat fotbal, ca junior“, a spus Bîcu despre anii petrecuţi în comuna natală.
Ajuns la Craiova, el a debutat în Divizia A pe 23 mai 1983, într-un meci Universitatea – FC Bihor 5-3, antrenorii fiind Constantin Oţet şi Nicolae Ivan. În următorul sezon, el a debutat şi în cupele europene, în Cupa UEFA '84/'85, în meciul tur, de la Sevilla, Betis – Universitatea 1-0, partidă în care antrenorul Mircea Rădulescu l-a titularizat din primul minut. A evoluat apoi în toate celelalte partide, cu Olympiakos Pireu şi Zeleznicar. În ediţia '85/'86, Universitatea a jucat în Cupa Cupelor, iar în meciul retur din prima manşă, cu AS Monaco, 3-0, Bîcu a marcat primul său gol în Cupele Europene.

Coşmarul lui Lobanovski

Oltenii au căzut în turul II cu Dinamo Kiev, puternica echipă a lui Blohin eliminând Universitatea, după 2-2 (la Craiova) şi 3-0 la Kiev. A fost sezonul echipei antrenate de celebrul Lobanovski, Dinamo Kiev câştigând Cupa Cupelor, în finală ucrainenii zdrobind pe Atletico Madrid, cu 3-0. În întâlnirea de la Craiova, Bîcu a marcat cele două goluri ale Universităţii, la capătul unui meci disputat, rezultatul nemulţumindu-l pe Lobanovski. Din păcate, la Kiev, în faţa a 100.000 de spectatori, în minutul 12, Dinamo conducea cu 3-0, Raţ ('5), Belanov ('7) şi Demianenko ('12) marcând trei goluri în numai şapte minute!
Ultimul meci jucat de Bîcu în cupele europene a fost cu Dundee United,1-0, noiembrie 1986, la Craiova. A jucat pentru Universitatea până în iarna lui '89, din returul acelei ediţii, '89/'90, trecând la Jiul Petroşani. În Divizia A, el a adunat 205 meciuri, marcând 77 de goluri. A plecat apoi în Israel, evoluând la Beer Sheva, 100 de meciuri, 20 de goluri.
Bîcu: „Mi-am făcut datoria peste tot unde am jucat. Cea mai bună perioadă din activitatea de fotbalist am avut-o la Universitatea, aici pot spune că am făcut performanţă. În ultimul sezon jucat în România, în prima ligă, '90/'91, la Jiul Petroşani, am marcat 17 goluri, fiind clasat al doilea, după Hanganu. Aşa am atras privirile unui reprezentant al clubului Beer Sheva din Israel, care m-a contactat şi astfel, după o probă de joc în Israel, am semnat contract cu Beer Sheva şi am jucat trei sezoane acolo. A fost bine din toate punctele de vedere“.
Marian Bîcu, în prezent antrenor al echipei Armata Craiova, a împlinit ieri 47 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU