22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Blues sau Reds?

Două dintre cele trei echipe engleze calificate în semifinalele Ligii Campionilor, Chelsea şi Liverpool, se vor întâlni miercuri la Londra.

Miercuri, stadionul „Stamford Bridge“ va găzdui cea de-a doua semifinală de Liga Campionilor programată pe pămând englezesc, dar de data aceasta se vor afla faţă în faţă chiar două echipe din Premier League, Chelsea Londra şi câştigătoarea din urmă cu doi ani a competiţiei, FC Liverpool. Spre deosebire de „cormorani“, care abordează mai relaxaţi competiţia, neavând ca obiectiv obligatoriu câştigarea vreunui trofeu şi deci nici sabia deasupra capului, „albaştrii“ au mai multe motive să tragă tare. În primul rând trebuie să justifice sutele de milioane de euro investite de Roman Abramovic de când a preluat echipa, tocmai cu scopul de a câştiga Liga Campionilor. În al doilea rând, jucătorii trebuie să-i salveze scaunul lui Jose Mourinho, antrenor intrat de ceva timp în dizgraţia patronului rus al clubului. Şi cu siguranţă, „albaştrii“ se vor gândi şi la fani, care aşteaptă nerăbdători un trofeu european. Partida de pe „Stamford Bridge“ va constitui pentru Chelsea şi un bun prilej de revanşă, elevii lui Jose Mourinho fiind eliminaţi în urmă cu doi ani în semifinale chiar de Liverpool. Şi atunci londonezii au jucat prima manşă pe teren propriu, scorul înregistrat fiind 0-0, pentru ca apoi „cormoranii“ să se impună pe „Anfield Road“ cu 1-0 (gol Luis Garcia). Liverpool a câştigat apoi finala cu Milan de la Istanbul.

Victoria pe „Stamford Bridge“, un vis frumos pentru orice adversar

Chelsea şi Liverpool s-au întâlnit până acum de 144 de ori, 66 dintre meciuri fiind câştigate de „cormorani“ şi 50 de londonezi. Celelalte 28 de partide s-au încheiat la egalitate. Evident, Chelsea a început să conteze cu adevărat în fotbalul englez şi cel european după ce a fost preluată de Roman Abramovic, de aceea statisticile meciurilor directe cu „granzii“ din Premier League îi sunt defavorabile.
Miercuri, Chelsea poate să profite de faptul că va juca pe teren propriu, unde mai mereu a avut câştig de cauză, iar victoria şi chiar rezultatul de egalitate a rămas un vis frumos pentru adversari.
 În faza grupelor, „albaştrii“ au obţinut trei victorii fără să primească nici un gol, iar în optimi au trecut de Porto cu 2-1, pentru ca apoi să remizeze în sferturi cu Valencia (1-1), însă s-au impus apoi pe „Mestalla“ cu un gol venit în ultimele secunde de joc (2-1). Rezultatul de egalitate cu spaniolii nu a fost însă decât un accident nefericit, un fel de excepţie care a confirmat regula. Drept argument stă faptul că în cele 15 meciuri jucate la Londra, sub comanda lui Jose Mourinho, în competiţiile europene, Chelsea nu a pierdut decât un meci, cel cu FC Barcelona, de anul trecut, din optimi. Mai mult, în ultimele zece confruntări pe „Stamford Bridge“, Chelsea nu a primit decât trei goluri. Ce-i drept, două dintre ele au fost încasate în ultimele două partide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS