7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIbericii, la picioarele lui Messi

Ibericii, la picioarele lui Messi

FC Barcelona a învins miercuri seară, pe teren propriu, formaţia lui Cosmin Contra, Getafe, cu scorul de 5-2, în prima manşă a semifinalelor Cupei Spaniei. Xavi a deschis scorul în minutul 29, iar argentinianul Lionel Messi a reuşit în minutul 29 un gol fabulos, asemănător cu cel înscris de Diego Maradona la Campionatul Mondial din 1986. Argentinianul a mai punctat în minutul 45, ducând scorul la 3-0. Getafe, fără Cosmin Contra pe teren, a avut un început bun de repriză secundă şi a punctat de două ori, prin Guiza ('58) şi Nacho ('60). „Barca“ a revenit repede şi Gudjohnsen a dus scorul la 4-2 în minutul 63, iar Samuel Eto'o a înscris al cincilea gol al catalanilor în minutul 74. Returul se va disputa pe 9 mai.

Un gol miraculos

După ce a reuşit golul fabulos din partida cu Getafe, mijlocaşul argentinian Lionel Messi a fost ridicat în slăvi de presa spaniolă. „Diego Armando Messi“, „Diego Messi a făcut-o pe Getafe să sufere“, „De pe ce planetă ai venit?“, „Da, este Maradona“. Aceste titluri au apărut în Periodico de Catalunya, As, Marca, El Mundo: un ziar catalan, două madrilene şi un cotidian politic.
Messi a marcat după ce a pornit cu mingea de la centrul terenului şi a driblat tot ce i-a ieşit în cale, inclusiv pe portarul echipei adverse. „La un moment dat, l-am văzut pe Eto'o liber, dar am observat că doi apărători se îndreptau spre zona respectivă, aşa că, văzând că nu pot să intru în combinaţie cu el, am mizat pe viteză şi am pornit spre poartă. După ce l-am driblat pe portar, am văzut că un apărător ajunsese aproape de linia porţii şi de aceea am şutat mai sus“, a descris Messi o parte din drumul său către gol.
Aşa cum era de aşteptat, coechipierii lui Messi şi antrenorul catalanilor, Frank Rijkaard, nu     s-au sfiit să-l laude pe tânărul argentinian. „A fost cel mai frumos gol pe care l-am văzut vreodată“, a spus fundaşul Zambrotta. „Minunat. A driblat şi a reuşit ceva miraculos“, a spus Rijkaard. „Să mă ierte Maradona, dar golul lui Messi este mai frumos ca al său“, a comentat fostul jucător al Barcelonei, Beguiristain.

Aproape de marele Maradona

Ziarele spaniole s-au întrecut în comparaţii ale golului lui Messi cu reuşita lui Maradona din meciul cu Anglia de la CM 1896. Cifrele sunt însă în favoarea fostului jucător de la Napoli din anii '80 – '90. Lui Messi i-au trebuit 12 secunde ca să-şi încheie cursa spre poartă şi să trimită mingea în plasă, în timp ce „capodopera“ lui Maradona s-a întins pe durata a 10,8 secunde. Messi a parcurs 60 de metri, Maradona 62, de 13 ori a atins mingea jucătorul Barcelonei, în vreme ce „El Pibe D'Oro“ a „mângâiat“ balonul de 11 ori. Dacă Messi a folosit de trei ori piciorul drept în cursa sa spre gol, Maradona s-a ajutat numai de cel stâng. Diego stă mai bine şi la numărul de adversari pe care i-a driblat, şase (Hoddle, Reid, Samson, Butcher, Fenwick, Shilton), spre deosebire de Messi, care a depăşit „numai“ cinci jucători de la Getafe (Nachio, Paredes, Alexis, Belenguer, Luis Garcia). În 1986, Maradona a lăsat cu gura căscată 114.580 de spectatori pe stadionul „Azteca“, iar reuşita lui Messi a fost urmărită pe viu de 53.679 de fani ai Barcelonei, prezenţi miercuri seară în tribunele arenei „Nou Camp“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS